Benekli Çulluk |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Benekli ÇullukBenekli çulluk» küçük bîr kuştur Yaklaşık olarak 20 santim uzunluğundadır Fakat gerektiği zaman o da hızlı koşabilir Bu çulluğa bütün Kuzey Amerika'da suya yakın alanlarda rastlanır bazen kuru çayırlarda da bulunduğu olur Yeni yumurtadan çıkmış yavrular bütün çulluk yavruları gibi havla örtülüdür Renkleri çevreye uyar Benekli çulluk sonbaharda güneye göç etmeden önce beneklerini kaybeder ve alttan bakılınca düz beyaz olur Bu sadeleşmiş kış urbasına ekseri çulluklarda ve benzeri kuşların büyük bir kısmında rastlıyoruz![]() Deniz kıyısında yaşayan çullukların arasında «cüce çulluk» gibi serçeden iri olmayanları olduğu gibi 30 santim boyunda ve 70 - 75 santim uzunluğunda olabilen «kervan çulluğu» (Numenius arquata) da vardır Çullukların çoğu Kuzey Kutbu bölgesinde yuva yaparlar İlkbaharda kuzeye yollanan son göçücülerin arasındadırlar sonbaharda güneye daha sıcak ülkelere göç etmeye sıra gelince de ilk olarak onlar yola çıkarlar![]() Birçok çulluklar Güney Yarımküresi kıyılarını ziyaret ederlerse de tropikal veya güneysel enlemlerde yuva yapmaları olağanüstü bir haldir Tek istisna Pasifik'teki Pitcairn adası yakınlarındaki Tuamotu zincirinin minik mercan adalarında bulunan «küçük Polenazya çulluğu» dur (Aechmorhynchus) Bunun da güneye kaymış bazı kuzey türlerinin soyundan olması ihtimali kuvvetlidir![]() |
|
|
|