Yemek Yerken Çatal Neden Sol Elle Tutulur |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemek Yerken Çatal Neden Sol Elle Tutuluryemek yerken çatal neden sol elle tutulur Yemek yerken çatal niçin sol elde tutuluyor? Resmi yemeklerdeki en sıkıcı durumlardan biri de budur Sağ ellerini kullananinsanlar için sol elle çatala hükmetmeye çalışmak sıkıntı verir Hele etinyanında, aynı tabakta pilav da varsa, sol eldeki çatalla pirinç tanelerini düşürmeden ağza ulaştırmak gerçekten alışkanlık ister Bereket çorba kaşığı için böyle bir kural yok da sıcak çorbayı üstümüze başımıza dökmeden içebiliyoruz ![]() Çatal - bıçak ile yeme adabımızı, kökeni saray ve asil sınıfına dayanan Avrupa kültüründen almışızdır Her zaman rahat hareket etmeyi seven Amerikalılar isebu görgü kuralına pek uymazlar Eti sağ ellerindeki bıçakla kesip, ellerindekiçatal ile bıçağı takas ettikten sonra sağ ellerine aldıkları çatalla yerler ![]() Yemekte eti kestikten sonra bıçağı masaya bırakarak çatalı soldan sağa alıp eti ağza götürmek, sonra çatalı sola, bıçağı tekrar sağ ele almak ve bu hareketi yemek boyunca tekrarlamak yemek yeme hızını düşürür Yemeği yavaş yemekbazı toplumlarda yemeğe saygı ifadesi olarak görülürken, bazı toplumlarda ise bu davranış yemek adabı bakımından saygısızlık olarak karşılanır ![]() Bir görüşe göre Amerikalıların çatalı tutuş şekillerinin ardında rahatlık değil alışkanlık yatıyor 1700'lü yılların ortalarına kadar Amerika çatalsız birtoplumdu İnsanlar yemek yerken sadece bıçak ve kaşık kullanıyorlardı Kaşıkkesilen eti tutmaya yararken bıçak hem kesmeye hem de batırıp ağza götürmeye yarıyordu Daha sonraları sofralardaki bıçakların uçları yuvarlaklaştı Etikestikten sonra kaşığı sağ ele alıp eti ağza götürmek alışkanlığı başladı Çatalkullanılmaya başlanınca da aynı alışkanlık devam etti ![]() Avrupalılar ise aradaki bu kaşık kademesini hiç yaşamadılar Yemeği ağzagötürmek bakımından doğrudan bıçaktan çatala geçtiler Yemeğin temposunudüşürmek gibi bir görgü kuralları yoktu Sağ elini kullanan bir insan için bıçağısol elle ileri geri hareket ettirip eti kesmek zordu ama sol elle çatalı ete batırıp ağza götürmeye alışılabiliyordu Asil sınıfının her zaman zorlayıcı ve gösterişe yönelik nezaket kuralları, çatal kullanımı halka yayılınca da devam etti ![]() Avrupa'da ve oradan yayılan kültürlerde, yemek süresince çatalın sol, bıçağın sağ elde tutulması gelenek haline geldi Avrupalılar çatalı ellerinde tutarlarkençatalın uçları yere bakar Amerikalılar ise çatalı sağ elde uçları yukarı bakacakşekilde tutarlar ![]() Yemekten sonra tatlı yenilirken çatalın sağ elde olması ise hiçbir kültürde görgüsüzlük anlamına gelmiyor
|
|
|
|