Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
burbon, hanedanı

Burbon Hanedanı

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Burbon Hanedanı

Burbon Hanedanı altında Napoli Krallığı

18 yuzyilin baslarinda Ispanyol Hanedanlik Savasi sonucu Napoli Kralligi'nda saltanat eden hanedan yine degisti 1714 Rasttat Antlasmasi'na gore Napoli Kralligi Avusturya ve Kutsal Roma Imparatoru olan VI Karl (Kutsal Roma Imparatoru)'a verildi Ona ayrica Sicilya'nin kontrolu da devredildi Ancak VI Karl'in Avusturya idaresi uzun surmedi

1734'de [Lehistan Hanedanlik Savaslari]] sirasinda Napoli ve Sicilya bir Ispanyol ordusu tarafindan ele gecirildi Ispanya Krali V Filipe'in en kucuk oglu olan Parma Duku Carlos, Napoli Krali Vi Carlos unvaniyla, 1735'den itibaren Napoli ve Sicilya Krali olarak tahta gecirildi 759da yari-kardesi olan Ispanyol Krali olunce Carlos (III Carlos unvaniyla) Napoli ve Sicilya Kralligi'ndan ayrilarak Ispanyol Kralligina gecti Yerine kucuk oglu IV Ferdinand unvaniyla Napoli ve Sicilya Krali olarak tahta gecti 1735den sonra bu kral hanedani olan Burbon krallari bu iki krallikta saltanat yaptilar Krallar sahsen ayni olmakla beraber anayasa hukukuna gore Napoli Kralligi ve Sicilya Kralligi iki ayri devlet olarak idare edildiler

Fransiz Devrimi ve Fransa'da Napoleon Bonapart idaresi doneminde Fransiz Burbon krallari tahttan indirildikleri icin Burbon Hanedani uyesi olan IV Ferdinand devamli olarak Fransa aleyhtari olup Fransa Cumhuriyeti ve Napoleon Bonapart'in I Imparatorluk rejimlerinin mesrulugunu kabul etmedi 1798de kisa bir donem icin Roma'yi isgal etti; ama bu isgal bir yil surmeden Fransa Cumhuriyeti ordulari tarafindan Roma'dan atildi Bundan hemen sonra Fransa ordulari guneye ilerlediler ve IV Ferdinand Napoli Kralligi'ndan atilip Sicilya'ya sigindi Fransizlar Napoli'de Partenonpean Cumhuriyeti adini verdikleri bir devlet kurdular Fakat Katolik kilisesi papazlari tarafindan desteklenen bir koylu isyani sonucu IV Ferdinand Napoli Kralligi'ni tekrar eline gecirdi Fakat 1801de IV Ferdinand ve Fransa Cumhuriyeti arasinda yapilan Floransa Antlasmasi ile IV Ferdinand Fransizlara cok buyuk tavizler vererek Italya'da Fransiz egemenliginin ustun olmasina yol acti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com