Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bey’e, bey’in, devletinin, kurucusu, nasihati, oğlu, orhan, osman, osmanlı

Osmanlı Devletinin Kurucusu Osman Bey’İn Oğlu Orhan Bey’E Nasihati

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı Devletinin Kurucusu Osman Bey’İn Oğlu Orhan Bey’E Nasihati

Din işlerini her şeyden önce ele al, yürütmekt e de asla gevşeklik gösterme! Çünkü bir farzın yerine getirilme sini sağlamak, din ve devletin kuvvetlen mesine sebep olur

Din gayreti olmayan, eğlenceye düşkün ve tecrübe edilmemiş kimselere iş verme! Çünkü Yaradan’dan korkmayan, yarattıkl arından da çekinmez

Zulümden, İslamiyet’e aykırı şeylerden son derece uzak dur! Seni zulüm ve bid’ate teşvik edip sürükleye nleri, devletind en uzaklaştı r ki, bunlar seni yıkılışa sürükleme sinler

Devlet hizmetind e ihlasla ömrünü tüketen sadık devlet adamların ı daima gözet Böyle kıymetli kimseleri n vefatında n sonra, aile efradını koru, ihtiyacı olanların da ihtiyaçla rını karşıla, tebeandan hiç kimsenin malına mülküne dokunma!

Hak sahipleri ne haklarını ver, layık olanlara ihsan ve ikramlard a bulun ve ailelerin i de gözet!
Devletin bedeninde kuvvet mesabesin de olan hakiki âlimleri ve fazilet sahipleri ni, edip ve yazarları, sanat erbabını gözetip koru Onlara hürmet, ikram ve ihsanda bulun

Bir ülkede, olgun bir âlimin, bir ârifin, bir velinin bulunduğu nu duyarsan, onlara her türlü imkanı tanıyarak ülkene yerleştir ki, hükümetin süresince âlim ve ârifler memleketi nde çoğalsın Din ve devlet işleri nizama oturup ilerlesin

Sakın, orduna ve zenginliğ ine mağrur olma Benim hâlimden ibret al ki, zayıf, güçsüz bir karınca misali, hiç layık olmadığım halde buraya geldim ve Allahü teâlânın nice ihsanları na kavuştum Sen de benim uyguladığ ımı yap!

Bu yüce dinin mensuplar ını ve itaat eden diğer tebeanı himaye eyle! Allahü teâlânın hakkını ve kullarını n hakkını gözet Devletin zaruri ihtiyaçla rı dışında sarfiyatt a bulunmakt an son derece sakın! Senden sonra gelecekle re de aynı şeyi tembih eyle Daima adalet ve insaf üzerine bulun Zulme meydan verme Herhangi bir işe başlayaca ğın zaman Allahü teâlânın yardımına sığın! Tebeanı, düşmanlar ın ve zalimleri n saldırıla rından koru Haksız olarak hiç kimseye muamelede bulunma Daima halkını hoşnut edecek şeyleri arayıp, yapılması nı sağla Onların gönlünü kazanmayı, bunun devamını büyük nimet bil! Halkın sana olan güveninin sarsılmam asına son derece dikkat eyle!

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com