Köse Mihal'in Müslüman Olması |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Köse Mihal'in Müslüman Olmasıarkadaşları, Osman Gaziye dediler ki: -Han Gazimiz ![]() ![]() Elhamdülillah, yaptığımız gazalar da islam galip, kafir mağluptur Çünkü senin gibi, gayretli bir Hanımız vardır Şimden geru bize durmak, caiz değildir Yakın illeri hep, İslama katalım![]() ![]() ![]() Osman Gazi bu teklifi çok beğendi ve onlara dedi ki: -Yiğitlerim! haklısınız Cenab-ı Hak bizlere, Gazilik nasip eyledi Allaha şükredip, O'nun dinini yüceltmek ve yaymak boynumuza borçtur Ve lakin bu yöreleri klavuzu, Köse Mihal'dir![]() -Öyledir ya Hanımız ![]() ![]() ![]() -Öyleyse Mihal'i çağıralım İslama ve gazaya davet edelim Müslüman olmazsa, önce ilini alalım:Mihal'e haber saldılar: -Tiz gelesin ki, güzel haberlerimiz ve iyi seferimiz vardır! ![]() ![]() Mihal haberciden önce yetişti Osman Gazi'ye iyi kılınçlar ve iyi cins atlar hediye getirdi Huzura çıkıp el öptü ve Osman Gaziye dedi ki![]() -Ey Gaziler başı! ![]() ![]() Beni acele Müslüman edin ki, Hazret-i Peygamberi rüyamda gördüm Bana İmam teklif ettiler![]() ![]() ![]() Bunun üzerine orada bulunanlar her birden şehadet getirdiler: "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulüh" ![]() Mihal de, bu çoşku ile Kelime-i Şehadeti tekrarlayarak, halis Müslüman oldu Eski batıl dinin terkederek Osman ve Orhan Gazinin yanında, çok gazalar eyledi
|
|
|
|