Karaca Mağarası, Gümüşhane
Bulunuşu
Mağara yöre halkı tarafından bilinmesine rağmen ilk bilimsel anlamda Cebeli Köyü Karaca Mahallesi'nden Jeoloji Mühendisi Şükrü ERÖZ 'ün 1983-1990 yılları arasında yapmış olduğu çalışmalar ile turizme kazandırılmıştır
Karaca Mağarası ile ilgili bilimsel çalışmalarda K T Ü Jeolaji Mühendisliği bölümünden Prof Dr Remzi DİLEK ve ekibinin yoğun çabaları olmuştur
Mağarada yapılan bilimsel çalışmalar sonucu Turizm Müdürlüğüne bildirilerek tescili yapılıp 1996 yılında turizme açılmıştır
Bulunduğu Yer ve Ulaşım
Mağaralar bilindiği gibi insanlara ilk doğal barınaklık yapmış önemli mekanlardır Bu nedenle uzun yıllar araştırmacıların dikkatlerini çekerek ayrıntılı araştırmaların yapılmasına neden olmuşlardır Bunun tanında mağaralar içerisinde saklandığı gizli gizemin ve güzelliklerin keşif ve seyri insanlara ayrı bir huzur ve mutluluk vermektedir Ayrıca mağaralar heyecan verici sporların yapılmasına, bağımsız bir bilim dalı olan (speleoloji) Mağara Bilimcilik dalının gelişmesine de olanak sağlamıştır İlimiz Torul İlçesine bağlı Cebeli Köyü sınırları içerisinde barındırıldığı Karaca Mağarası şehir merkezine 17 km mesafede, denizden 1550 m Yükseklikte olan ve Gümüşhane-Trabzon karayolunun yani ana güzergahının 12 km 'sinden kuzeye ayrılan 4 km 'lik yolu takiben ulaşılır Ana tur güzergahından sonraki 4km 'lik yol çift şerit ve asfaltlanmış, tur otobüslerinin