Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gotlargermen, halk, soyundan

Gotlar-Germen Soyundan Bir Halk

Eski 07-06-2009   #1
Şengül Şirin

Gotlar,yüzyıllar süren saldırılarıyla Roma İmparatorluğu'nu güçsüz düşüren Germen soyundan bir halktır Tarihçilerin aktardığı bilgilere göre İÖ 1 yüzyılda İskandinavya'nın güneyinde ortaya çıkan Gotlar, Vistül Irmağı kıyılarına yerleştiler 2 yüzyılda güneye, Karadeniz kıyılarına göç ettiler Ardından Roma İmparatorluğu'nun sınırı olan Tuna Irmağı kıyılarına dayandılar Daçya eyaletini ele geçirdikten sonra, Tuna'yı aştılar O dönemde Roma İmparatorluğu sınır boylarını korumakta güçlük çekiyordu Roma imparatorlarından Aurelianus (yaklaşık 212275) ile Constantinus (yaklaşık 288337) Gotlar'ı Tuna'nın ötesine püskürttüler Irmağın sol yakasına yerleşen Gotlar sonraları ücretli asker olarak imparatorluğa katıldılar

4 yüzyılda Hıristiyan dinini benimseyen Gotlar, Vizigotlar ve Ostrogotlar olarak ikiye bölündüler Ostrogotlar, Avrupa'nın doğusunda güçlü bir krallık kurdular Yaklaşık 375'te Hunlar'a boyun eğdiler

Hun akınları sırasında Roma İmparatorluğuma sığınan Vizigotlar, İmparator Theodosius'un (yaklaşık 346395) izniyle Tuna ile Balkanlar arasındaki bölgeye yerleştikten sonra, Theodosius ölünce ayaklanarak, Roma'yı ele geçirmek istediler İS 410'da Kral Alarik'in önderliğinde Roma'ya saldırarak kenti yağmaladılar (bak Alarik i)
"Ölümsüz Kent" olarak nitelenen Roma' nın uğradığı yıkım imparatorluk topraklarında büyük bir şaşkınlık yarattı

Sonraki yıllarda öteki kavimlere boyun eğdiren Vizigotlar İspanya'nın büyük bir bölümünü ve Galya'yı ele geçirdiler Galya, kısa bir süre sonra Franklar'ın eline geçtiyse de, Vizigotlar 8 yüzyıla kadar İspanya'daki egemenliklerini korudular 711'de Tarık bin Ziyad komutasında İspanya'yı ele geçiren Magripliler, Vizigot Krallığı'na son verdiler
Ostrogotlar, 453'te Attila'nın Ölümünden sonra, Hunlar'ın egemenliğinden kurtularak, doğuda kendi krallıklarını kurdular Attila' nın oğlu Teodorico (yaklaşık 454526), Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'te (bugün İstanbul) eğitim görmüş ve bir

Romalı gibi yetiştirilmişti (bak TEODORİCO) Teodorico, Bizans İmparatoru Zenon'un (474491) isteği üzerine İtalya'ya bir sefer düzenleyerek orada bir Ostrogot Krallığı kurdu 526'da ölümüne kadar İtalya'yı ve İtalya' ya bağlı öteki ülkeleri bir Romalı gibi yöneten Teodorico, Roma kurumlarını yeniden oluşturdu Katolik Kilisesi'nin güçlenmesini sağladı 555'te Ostrogotlar'ı yenilgiye uğratan Bizans İmparatoru Jüstinyen (483565), İtalya'yı egemenliği altına aldı (bakBizans İmparatorluğu)

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com