| 
 | |||||||
|    | 
|  | Konu Araçları | 
| aşçılık, pişirilmesi, yemeklerin, yöntemlerideğişik | 
|  | Aşçılık Yöntemleri-değişik Yemeklerin Pişirilmesi |  | 
|  06-21-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Aşçılık Yöntemleri-değişik Yemeklerin PişirilmesiGünümüzün aşçılık yöntemleri, ilk insanların keşfettikleri yöntemlere dayanır: Kuru pişirme ve sulu pişirme  Yemeklerin birçoğunun hazırlanmasında bu iki yöntem birleştirilir  Meyve ve sebzeler, çok uzun süre pişirilmemelidir  Bazıları bütün olarak kabuğuyla fırınlanabilir (örneğin patates)  Birçok sebze, buharda piştiği zaman çok lezzetli olur  Sebzeleri pişirmede en yaygın yöntem, haşlamaktır  Haşlamada çok az su kullanılmalı ve çiğ sebzeler kaynayan suya atılmalıdır  Meyvelerin çoğu çiğ yenebilir, ama istenirse, kısa süre ve çok az şekerle pişirilebilir  Salata, hemen her tür sebze ve meyveden yapılabilir  Sebzelerin pek çoğu çiğ ve genellikle ufak parçalara bölünmüş, dilimlenmiş ya da doğranmış olarak kullanılabilir  Patates ve bazı fasulye türleri gibi sebzeler ise önce pişirilmeli ve henüz sıcakken sos katılarak soğumaya bırakılmalıdır  Fransız sosu adı verilen bir salata sosu genellikle yağ ile sirkenin yanı sıra sarmısak, maydanoz ya da fesleğen gibi kokulu bitkiler, tuz, bazen de hardal karıştınlarak yapılır  Mayonez, yavaş yavaş ve iyice karıştırılan sıvı yağ ve yumurta sarısına, biraz sirke ya da limon suyu ile tuz, biber ya da istenen baharat katılarak yapılır  Süt, peynir ve yumurta, her zaman ortaya da az ateşte pişirilmelidir  Krema, muhallebi ve dondurulmuş tatlılarda süt kullanılır  Peynir sosu, maydanoz sosu ve birçok tatlı sosunun temelini oluşturan ve beşamel olarak bilinen beyaz sos tereyağ, un ve süt karışımıdır  Bu, aynı zamanda, kremalı çorbalar ve suflelerin de ana malzemesidir  Peynir, kısık bir ateşte yumuşatılıp karıştırılarak pişirilirse tadını yitirmez  Yumurta, aşçılıkta pek çok değişik biçimde kullanılabilir ya da ayrı bir yemek olarak yenebilir  Kaynar suda kabuğuyla ya da kabukları kırılarak kaynar suya atılıp pişirilir  Az yağda kızartılabilir ya da bir kapta fırınlanabilir  Sütle karıştırılarak katılaşıncaya kadar yağda pişirilince, güzel bir yumurta yemeği hazırlanır  Omlet, çırpılmış yumurtanın kabarıncaya kadar tereyağda pişirilmesidir  Pişerken içine tat verecek birçok değişik malzeme karıştırılabilir ya da bu malzeme piştikten sonra omletin içine koyulup katlanır  Yumurta, köftelerin üzerine sürmekte kullanıldığı gibi, içine de katılabilir  Kâse kremaları ve pastacı kremalarının kıvamı yumurtayla koyulaştırılabilir  Yumurta akı çırpıldığı zaman, köpüklü ve katı bir madde olur; suflede, omlette, pandispanyada, kekte ve bezede bu biçimiyle kullanılır  Et ve kümes hayvanları, farklı yöntemlerle pişirilir  İnce kesilmiş etler, közleme, ızgara, fırınlama ve kızartma yöntemleriyle susuz pişirilir  Kebap etleri derin olmayan, kapaksız bir tepsiye koyulur ve fırın duvarlarından yansıyan sıcaklıkta pişirilir  Büyük bir et parçası, şişe geçirilmiş olarak fırında çevrilerek rosto yapılır  Şişte dönerken etin üzerine baharatlı bir sos sürülebilir  Daha az körpe etleri sulu pişirmek en iyisidir; et yağda kızartıldıktan sonra, biraz su ya da şarap katılarak lifleri kolaylıkla çatalla kesilebilecek hale gelene kadar pişirilir  Gene suyla pişirilen yahni için, daha büyük, daha sert et parçaları ve etin belirli yerleri kullanılır  Balık ve deniz ürünleri fazla pişirilmez ama, bunlar pişirileceği zaman taze olmalıdır  Balık fınnda pişirilebilir, ızgara yapılabilir ya da yağda kızartılabilir  Bazen gevrek olması için, kızartılmadan önce yumurta, galeta tozu ya da una bulanır  Tahıllar, darı, yulaf, arpa, buğday, çavdar, pirinç ve mısırı kapsar  Bunların bazıları un olarak ekmek ve bisküvi yapımında kullanılır  Börek ve kek hamurları, un, tuz, süt ya da başka sıvılar ve katı yağ karışımıdır  Bazen şeker ve maya (ya da kabartma tozu) da eklenir  Börek hamuru, kek hamuruna oranla daha sıvıdır  
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |