|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
başlamıştır, fransa, ingilterede, kooperatifçiliğin, tarihcesi, yıllarında |
![]() |
Kooperatifçiliğin Tarihçesi - 1820-1840 Yıllarında Fransa Ve İngiltere'de Başlamıştır |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Kooperatifçiliğin Tarihçesi - 1820-1840 Yıllarında Fransa Ve İngiltere'de BaşlamıştırKooperatif denemeleri 1820-1840 yıllarında Fransa ve İngiltere'de başlamıştır ![]() Her iki ülkede de kooperatifçilik hareketine öncülük edenler İngiltere'de Robert Owen (1771-1858), Fransa'da Charles Fourier (1772:1837) gibi ütopik sosyalistlerdir ![]() Bunları ingiltere'de dr ![]() Almanya'da Huber izlemiştir ![]() Ancak, gerçek kooperatifçilik hareketinin ortaya çıkışında halkın kendi olanaklarıyla gerçekleştirdiği Marangozlar derneği (Paris, 1831), Matbaa mürettipleri derneği (Paris, 1831), Kuyumcular derneği (Paris, 1834) gibi işçi üretim kooperatifleri; Gerçek ve toplumsal ticaret (Lyon, 1835), Rochdale' in Haksever öncüleri (ingiltere, 1844) gibi tüketim kooperatifleri; Friedrich Wİlhelm Reiffeisen'in kurduğu Flammersfeld yardım derneği (1849), Herrmann Schulze Delitzsch'in kurduğu Esnaf kredi kooperatifi (1850) gibi kredi kooperatifleri önemli bir rol oynamış ve kooperatifçilik ilkelerinin belirlenmesine katkıda bulunmuşlardır ![]() ![]() Başlangıçta kooperatif, asıl iktasadi işlevlerinden başka, çoğu kez, bir yardımlaşma kurumu, bir sendika ya da bir halk üniversitesi rolü oynuyordu ![]() ![]() XIX ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|