06-20-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Kooperatifçilik: Ekonomik Ve Sosyal Devrim Aracı
Kooperatifçilik:
Üretimde işbirliğinin başarısız kalması, buna karşılık tüketimde işbirliğinin başarı kazanması üzerine, bazı yazarlar, bu arada, Beatrice Webb ile Charles Gide ve Fransa'da Nîmes okulu, tüketim kooperatiflerini tam bir ekonomik ve sosyal devrim aracı durumuna getiren bir öğreti oluşturdular C Gide, 1889'da Uluslararası tüketim kooperatifleri kongresi'nde verdiği bir söylevde, tüketicilerin nasıl bütün üretim araçlarını ele geçirip rekabetin felaketli sonuçlarını ortadan kaldıracaklarını (üretim yalnızca tüketim kooperatiflerinin toptancı mağazalarınca verilecek siparişleri yerine getirecektir) ve kapitalist kân nasıl yok edeceklerini (üretim araçları, piyasaya egemen duruma gelen ve her şeyi tam fiyatına satmaya kararlı olan tüketicilerin malı olduğuna göre, sermayeyi ödüllendirmeye artık gerek kalmayacaktır) gösterdi
Bazı ülkelerde, tüketim kooperatiflerinin ve bunların toptancı mağazalarının gösterdiği gelişmeye rağmen, kooperatif devriminin anlaşılış biçimi artık değişmiştir:
bunun, her türden kooperatifin perakendeci ve zanaatkar kooperatifleri de içinde olmak üzere uyumlu bir koordinasyonundan kaynaklanması gerekir
|