|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlamı, bilmece, bilmecenin, tanımı, özellikleri |
![]() |
Bilmece Nedir? Bilmece Özellikleri, Bilmecenin Tanımı, Bilmece Anlamı, ( Bilmece ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilmece Nedir? Bilmece Özellikleri, Bilmecenin Tanımı, Bilmece Anlamı, ( Bilmece )Bilmece nedir? Bilmece Özellikleri, Bilmecenin Tanımı, Bilmece Anlamı, ( Bilmece ) Bilmece nedir? Bilmece Özellikleri, Bilmecenin Tanımı, Bilmece Anlamı, ( Bilmece ) Bilmece nedir? Bilmece Özellikleri - Bilmecenin Tanımı - Bilmece Anlamı ( Bilmece ) Bilmeceler eşya, insan, hayvan, bitki, doğa ve inanışla ilgili bilgilerin üstü kapalı olarak anlatılması ve onun ne olduğunun düşünülerek bulunmasını hedefleyen çoğu kalıplaşmış sözlerdir ![]() Genelde bilmece olarak söylenmesine karşın Anadoluda asal, elçim, masal, mat, metal, tapmaca, bulmaca, hikaye, söz, bilmeli, metal, tanımaca, fıcık, dele, gazelleme gibi adlarda verilmektedir ![]() ![]() ![]() Bilmeceler anonim ve ferdi bilmeceler olarak iki bölümde ele alınırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilmeceler; söyleniş bakımından, başlangıçları kalıplaşmış sözlerle başlayanlar; metel metel bildirmece, benim gibi oğlum (kızım) var, bir acayip nesne gördüm, ol nedir kim; soruları ses taklidine dayananlar; vin nnn vıt, bunu bilmeyen it (sapan taşı); harf, hece ve kelime oyunlarına dayananlar; İstanbulda bir tane, İzmirde iki tane, Ankarada hiç yok (i harfi), Tren gelir is diye, makinist vurur (tan) diye, kömürcü anahtarını kaybetmiş, kondüktör bağırır bul diye (İstanbul); aynı nesneyi olumlu ve olumsuz önermeler ile tanımlayarak çözümü güçleştiren bilmeceler; Karşıdan gördüm bir hisar/ yanına vardım gülizar / bütün yer bütün kusar (asker çadırı) ![]() İçerikleri bakımından; alfabenin belli harflerinin ya da işaretlerinin bulunmasını isteyen bilmeceler; Denizin ortasında ne var (n harf); birkaç nesneyi kapsayan soru bulunan bilmeceler; Biz altı kardeşiz altımızın da ayrı işi var, derya yüzünde bir balık kardeşimiz var, kim bilirse bu bilmeceyi, yetmişbin altın, bir donanmış at müjdesi var (Sultanahmet minareleri ve Kız Kulesi); insan vücudunun çeşitli yerlerini, çözümün bulunmasını güçleştirmek için, karikatürümsü bir anlatımla tanımlayan bilmeceler; Yedi delikli tokmak, bunu bilmeyen ahmak (baş, 2 göz, 2 burun deliği, 2 kulak); soyut bir kavramı tanımlayan bilmeceler; Çarşıda Olmaz / Mendile Konmaz / Ondan Tatlı Bir şey Olmaz (uyku) şeklinde gruplandırılabilirler ![]() Çok eski çağlardan beri yaşayagelen bilmece sorma geleneği günümüzde de sürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sosyal ve ekonomik yaşam biçimindeki hızlı değişiklik sonucu eğlence araçlarının çoğalması bu zengin folklor ürünlerini tarihe mal etmiş gibi görünmekle birlikte bilmecelerden okullarda öğretim aracı olarak yararlanılmaya başlanmıştır ![]() Bilmeceler genelde kış günleri odalarda yetişkinler tarafından çocuklara sorulduğu gibi çocuklar kendi aralarında da sormaktadırlar ![]() ![]() Ayrıca bilmeceli oyun çeşitleri de vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklar için sözcüklerle üretilmiş bir oyun aracı olan bilmece onlara, düş ve düşünce gücüne seslenen kurmaca bir dünya sunar ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|