Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenmes, hastaları, hastalsı, olmalıdır, pehrizi, tansiyon, yüksek

Yüksek Tansiyon Hastaları Pehrizi Nasıl Olmalıdır? Yüksek Tansiyon Hastalsı Beslenmes

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yüksek Tansiyon Hastaları Pehrizi Nasıl Olmalıdır? Yüksek Tansiyon Hastalsı Beslenmes



Yüksek Tansiyon Hastaları Pehrizi Nasıl Olmalıdır? Yüksek Tansiyon Hastalsı Beslenmes
Yüksek Tansiyon Hastaları Pehrizi Nasıl Olmalıdır? Yüksek Tansiyon Hastalsı Beslenmes
Tansiyon hastalarının uzak durması gereken bir sebze yok ama genel anlamda nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bilgi paylaşmak istiyorum

Hipertansiyon diyeti yüksek tansiyon

hipertansiyon diyeti yüksek tansiyon beslenme - Yüksek Tansiyonda Beslenme : Yuksek tansıyonda yiyeceklerin seçim ve hazırlanmasında bazı kurallara dikkat etmek gerekir: Tuz tüketimi kısıtlanmalı, diüretik (idrar söktürücü) etkisi olan bitkisel besinlere öncelik tanınmalı ve kilo almaya yol açabilecek yiyeceklerden uzak durulmalıdır

Sistolik (büyük) ve/ya da diyastolik (küçük) kan basıncının sürekli normal değerlerin üstünde bulunmasına yüksek tansiyon denir Hastayı yüksek tansiyonlu kabul etmek için tansiyon ölçümünün bir kez yüksek çıkması yeterli değildir; ama bu bir uyarı işareti olarak kabul edilmelidir Çünkü yüksek tansiyonun kalıcı hale dönüşmesinden önce genellikle geçici yüksek tansiyon saptanır Yalnızca büyük tansiyonun yükselmesi kansızlık, damar sertliği ve hipertiroidizm (tiroit bezinin aşın çalışması) gibi bozukluklarda görülür Tedavi temel olarak asıl hastalığın iyileştirilmesi-ne bağlıdır Küçük tansiyonun yüksek olması ise organizmada çok ağır bozukluklara yol açabilir

Yüksek tansiyon çok sık görülür Olguların yüzde 90ında kesin bir neden saptanamamıştır, ama birçok etken bu duruma yol açabilir Her şeyden önce kalıtsal bir yatkınlık söz konusudur Ayrıca hormon iç salgı sistemi, beslenme ve ruhsal-sinirsel etkenler belirleyici olabilir Olguların kalan yüzde 1O'unda ise kesin nedenler saptanabilir Bunlar temel olarak böbrekler, iç salgı sistemi ya da kalp-dolaşım sisteminden kaynaklanır Organlarda geriye dönüşü olmayan zararlar ortaya çıkmadan tanı koymak önemlidir

Uzun süreli yüksek tansiyon, değişik organları besleyen küçük atardamarlardaki yıkıma bağlı lezyonlara neden olabilir Bunlar, anjina pektoris, kalp yetmezliği, miyokart enfarktüsü, beyin kanaması ile daha yavaş ve geç oluşan böbrek yetmezliğidir Sonuçların ağırlığı göz önüne alınırsa, bütün yüksek tansiyon olgularında zaman yitirmeden uygun bir diyete ve ilaç tedavisine başlamanın önemi açıkça ortaya çıkar

DİYET
Yüksek tansiyonlu hastanın kilo almaması için beslenme sınırlı olmalı, ama genel durumu bozacak uygulamalardan kaçınılmalıdır Aşırı yenen öğünler ve fazla alkol almak tehlikelidir Yüksek tansiyonu olanlarda kalp-damar komplikasyonlannın ziyafet sofralarından kalktıktan sonra daha sık ortaya çıktığı bilinmektedir

Karbonhidrat ve yağ alımı sınırlanmalı, bitkisel ağırlıldı bir beslenmeye ağırlık verilmelidir Omeğin düşük kalorili enginar ve soğanın bileşiminde yüksek tansiyonlu hastaya yararlı olan idrar söktürücü maddeler vardır Bütün yüksek tansiyonlularda sodyum klorür, yani sofra tuzu kullanımını sınırlamak gerekir Böylece hem fazla tuzun böbreklerdeki geri emilim sürecini artırarak damar içi sıvısını çoğaltması, hem de damar duvarlarında aşırı sodyum birikimine yol açması önlenir Bu birikme damar duvarını büzen hormonal ve sinirsel uyarılar için gerekli ortamı hazırlayarak yüksek tansıyonun yerleşmesini kolaylaştırır

Ozellikle idrar söktürücü ilaçlarla tedavi gören yüksek tansiyonlu hastalarda, organizma için bir başka temel tuz olan potasyumun günlük alım miktarı da büyük önem taşır Bu elementin başlıca kaynakları turunçgiller, muz, ceviz, kamabahar, ıspanak, peynir, süt, bazı et ve balıklardır

Yüksek tansiyonda beslenme için besinlerin seçim ve hazırlanışında bazı kurallara uymak gerekir
Her şeyden önce yemekleri pişirirken tuz kullanmamalı, sofraya da tuz konmamalıdır Taze sebze tüketimine ağırlık verilirken pancar, kereviz, şalgam gibi sodyum içeriği yüksek sçbzelerden kaçınılmalıdır

Taze meyve ise yenebilir Süt, süt ürünleri ve yumurta yüksek kolesterol içerdikleri için dikkatli alınmalıdır Kaymağı alınmış süt ve tuzsuz, az yağlı peynir tüketilebilir Ayrıca tuzsuz ekmek yenmeli, krakerler ve pişmiş tahıllar beslenmeden bütünüyle çıkarılmalıdır Ozellikle konserve yiyecekler, kuru sebze ve meyveler, tuzlanmış balık ve deniz ürünleri, yağlı peynir ve süt ürünlerinden kaçınılması önerilir

İşlenmiş ya da kutuda saklanan besinlerde sofra tuzunun yanı sıra sodyum açısından zengin birçok bileşik kullanıldığı unutulmamalıdır Et suyu tabletleri ve hazır salçalardan kaçınmak gerekir Son olarak içme suyuna da dikkat edilmelidir Bazı içme suları yüksek oranda sodyum içerebilir Omeğin yumuşatmak için kalsiyum giderici maddelerle işlem gören sular, sodyum açısından zengindirCeviz fazla potasyum içerdiğinden tüketimi sınırlı olmalıdır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.