![]() |
Çiçek Aşısı Hakkında Kısa Bilgi - Çiçek Aşısının Tarihçesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çiçek Aşısı Hakkında Kısa Bilgi - Çiçek Aşısının TarihçesiÇiçek Aşısı Hakkında Kısa Bilgi - Çiçek Aşısının Tarihçesi Çiçek Aşısı Hakkında Kısa Bilgi - Çiçek Aşısının Tarihçesi Çiçek hastalığı, kuluçka süresince veya hastalığın döküntü öncesi ilk iki gününde bulaşıcı değildir ![]() ![]() ![]() Korunmanın tek yolu aşılanmadır ![]() Biyolojik bir savaşta çiçek virusunun kullanılma ihtimaline karşı Amerika'da aşı programı başlatılmıştır ![]() İlk olarak gönüllü şahısların aşılanması ile daha sonra bu şahıslardan kan alınarak, çiçek aşısı komplikasyonlarına karşı Gamma-globulin stoğu yapılmıştır ![]() personeli aşılanmasına geçilecektir ![]() ![]() Ülkemizde böyle bir aşı programı düşünülürse, ilk yapılacak iş gönüllü şahıslardan Gamma- globulin hazırlanması olmalıdır ![]() ülke vatandaşına kullandıracağını zannetmiyorum ![]() Aşı maalesef o kadar masum bir aşı değildir ![]() ![]() tabakalarına uygulanır ![]() İki türlü aşı vardır: 1 ![]() 2 ![]() BAGIŞIKLIK -Primer aşılamada : 5 sene sonra koruyuculuk azalır, 20 senede tamamen biter ![]() -İkincil aşılamada : Bağışıklık 30 sene ve üzeri devam eder ![]() -Çiçekle temas sonrası : 2-3 gün içinde yapılırsa koruyabilr ![]() -4-5 gün içinde yapılırsa, ağır hastalıktan korur ![]() AŞININ YAPILMAMASI GEREKEN DURUMLAR - Hamilelik, - Bağışıklık sistemi bozuklukları, - Yaygın deri hastalıkları ( akne,yanıklar,impetigo gibi), - Bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviler ( Kemoterapi,radyoterapi ), - İltihaplı göz hastalıkları, - Egzema (mevcut ![]() - Aşının içindekilere karşı allerji olması ![]() sulfate,chlortetracycline hydrochloride ve neomycin sulfate ihtiva eder ![]() AŞININ YAPILIŞI 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() olacak şekilde uygulanır ![]() ![]() 4 ![]() ![]() atılmalıdır ![]() 5 ![]() ![]() NORMAL AŞI REAKSİYONLARI -0 ![]() -3-4 ![]() -5-6 ![]() -8-9 ![]() -12 ![]() -17-21 ![]() NORMAL KABUL EDİLEN FARKLI REAKSİYONLAR -Aşının etrafında daha küçük uydu lezyonlar oluşması -Lenf bezlerinin şişmesi -Aşı bölgesinde ödem oluşması -Aşı çevresinin fazla kızarması AŞI KOMPLİKASYONLARI - Aşı sonrası oluşan ensefalit (1 milyonda 15 vakada) - Aşının başka bölgelere taşınması - Aşı yerinde bakteri enfeksiyonu oluşması - Egzema vaksinatum - Eritema multiforme - Yaygın bir hal alması, generalize olması - Aşı yarasının düzelmemesi, yaranın kapanmaması - Gözde keratit yapması GAMMA GLOBULİN (VIG) KULLANILMASI 1 ![]() -Aşının başka bölgelere yaygın olarak taşınması -Ağır egzema vaksinatum vakaları -Generalize olması -Aşı yarasının düzelmemesi 2 ![]() -Aşının başka bölgelere kısıtlı taşındığı durumlar -Hafif egzema vaksinatum vakaları -Eritema multiforme -Aşı sonrası oluşan ensefalit 3 ![]() -Gözde keratit Görüldüğü gibi aşı çok masum bir aşı değildir ![]() dahilinde yapılmalıdır ![]() aşılamalar yapılacak veya halk gereksiz yere aşıdan soğutulacaktır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|