Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bölgesinin, ege, meşhur, nelerdir, tarifi, yemekleri, yöresel

Ege Bölgesinin Meşhur Yemekleri Nelerdir? Ege Bölgesinin Yöresel Yemekleri Tarifi

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ege Bölgesinin Meşhur Yemekleri Nelerdir? Ege Bölgesinin Yöresel Yemekleri Tarifi



Ege Bölgesinin Meşhur Yemekleri Nelerdir? Ege Bölgesinin Yöresel Yemekleri Tarifi
Ege Bölgesinin Meşhur Yemekleri Nelerdir? Ege Bölgesinin Yöresel Yemekleri Tarifi

MİYANE ÇORBASI

Malzeme:
3 çorba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su
Yapılışı:
Sade yağı kızdırılarak içine un katılır Karıştırılarak kavrulur Az peMbeleşince üzerine sıcak su karıştıra karıştıra dökülür Bir taşım kaynayınca indirilir
TOP TARHANA
Bir tencereye et, biraz tuz, mevsimine göre iki üç kuru veya taze biber ve böğrülce, su, tarhana konup 2 -25 saat kaynatılır Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir İndirilir, ılık olarak yenir
KARMA KATMA
Malzeme:
1 kg Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salça, 3 adet domates, tuz, bulgur
Yapılışı:
Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ilave edilerek de kavrulur , üzerine doğranmış patlıcanlar konur Tuz ve az su ilavesiyle kaynatılır Biraz kaynadıktan sonra su ve biraza bulgur ilave edilir Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir

ET KÖFTESİ

Malzeme:
750 gr Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr Ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, tuz, 4 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un
Yapılışı:
Kıyma, soğan, ekmek içi, karabiber, tuz, yumurta katılarak hep beraber yoğurulur, sonra hamur küçük yassı köftecikler haline getirilir Una bulandıktan sonra kızdırlmış yağda kızartılır

SURA

Kuzunun kaburga kısmı alınır Kemikle et arasına (pirinç, üzüm, ince doğranmış ciğer, karabiberden mütekkil ) iç doldurulur Dikilir Büyükçe bir tencere içinde suda haşlanır Kaynarken şişle birkaç yerinden patlamaması için delinir eti pişince içte pişmiş demektir Çıkarılır Suyu süzüldükten sonra yağda kızartılır Tencerede ki suyu et suyu olarak kullanılır
KULAK AŞI

Hamur açılır, 4 köşe küçük kesilir, içine peynir veya kıyma konur Muskalama kapatılır Kaynar suda pişirilir Üstüne yağ dökülür Yoğurt da katıldığı olur

Ege Bölgesi Yöresel Yemekleri

Reklam Alanı
EGE PİLAVI

1 tavuk
4 su bardağı pirinç
1 kaşık yağ
10 ince çubuk makarna
100 gram badem, yeşil fıstık
8 bardak su
Yeteri kadar tuz

Tavuk haşlanır Bir kenara konur, bir kap içinde üç kaşık yağda bir parmak boğumunda küçük küçük kesilmiş makarna kızartılır, bir kenara çıkarılır, haşlanmış, soğuyup temizlenmiş badem ve fıstılar yağda kızartılır, buna kızarmış makarna, etler piş-mezden bir saat evvel sıcak tuzlu suda ıslanmış dört beş kez kırılmadan yıkanmış pirinç kaynar suya katılır; tuz, biber, fıstıklar ve küçük parçalarda kesilmiş tavuk hep beraber hafif ateşte pişirilir; suyunu çektikten sonra kıvılcım üzerine alınır, üzerine geri kalan yağ dökülür, yarım saat dinlendirildikten sonra karıştırılarak servis edilir

_______________________

MARMARİS PİLÂVI

1/2 kilo pirinç ve tavuk suyuyla bir pilâv pişirmeli Pilâv pişerken bir tavaya 4 çorba kaşığı zeytinyağıyle 1 çorba kaşığı sadeyağ koymalı Yağ kızmaya başlayınca rendelenmiş bir küçük baş soğan katmalı ve tahta kaşıkla karıştırarak soğanı kavurmalı Soğan pembeleşmeden buna rendelenmiş havuçla ince ince doğranmış bir sap kerevizi katmalı
Sebzeler kavrulunca ince ince doğranmış iri bir kemiğin iliğini, kıyılmış tavuk karaciğeriyle yüreğini ve katısını katmalı On dakika da bunları kavurduktan sonra 2 çorba kaşığı tuzsuz natürel domates salçası katmalı Salça iyice pişinceye kadar tavayı ateşte tutmalı Gerekirse bir fincan sıcak tavuk suyu katmalı Tavayı ateşten indirmeden iki dakika önce tuzunu ve biberini serpip, kaşıkla birkaç defa karıştırmalı Demlendirilen pilâvı servis tabağına boşaltınca üstüne salçayı dökmeli, bir - iki defa harmanladıktan sonra servis yapmalı

______________________________

EGE PALAMUT HAŞLAMASI

Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz bulunan bir kaba oturtmalı Tuzunu ve biberini de serptikten sonra gereği kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika kadar kuvvetli ateşte kaynatmalı Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli
Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı Bir diş sarımsağı havanda dövmeli İki koşeronu küçük küçük doğramalı Dört ançüez filetosunu ezmeli Sonra bunları yarım bardak zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte iyice karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanında salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı
______________________________

Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi

Mazemeler:

1 su bardağı ince bulgur
2 adet orta boy patates
1 çorba kaşığı biber salçası
4 adet taze soğan
8-10 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuz
4 çorba kaşığı zeytinyağı

Kıyma kavurması için:

250 gr orta yağlı dana kıyması
1 adet küçük kuru soğan
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Yarım tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Önce kavurma hazırlanır İnce kıyılmış kuru soğan sıvı yağda pembeleştirilir, üzerine kıyma eklenir Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulunca tuz eklenir Birkaç defa daha çevrilir, ateşten alınır Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur 10 dakika kabarması için beklenir Daha sonra üzerine haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuz eklenir Salçanın rengi malzemeye çıkana kadar yoğrulur İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur Köfte harcından ceviz kadar parçalar alınır, çiğ köfte gibi şekillendirilir Servis yapılacağı zaman servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur Yanına birkaç adet köfte bırakılır


Alıntı Yaparak Cevapla

Ege Bölgesinin Meşhur Yemekleri Nelerdir? Ege Bölgesinin Yöresel Yemekleri Tarifi

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ege Bölgesinin Meşhur Yemekleri Nelerdir? Ege Bölgesinin Yöresel Yemekleri Tarifi



Erol Sezer Türk Yemekleri Kompozisyonu - Ege Bölgesi

Fesleğen Yağı ile Lezzetlendirilmiş Tarhana Çorbası
Malzemeleri
50 gr Köy tarhanası
10 gr soğan
10 gr yeşil biber
1 diş sarımsak
az taze nane
1 cl fesleğen yağı
az tuz
az pul biber
6 cl tavuk suyu
Yapılışı: Tarhana ılık tavuk suyu ile yumuşatılır ve kıvamı açılır Soğan ve sarımsak kavrulur ve biber ilave edilir Az domates pastası veya salça ilave edilir Ilık tavuk suyunda açtığımız tarhanayı ilave ederiz Tadını test ederek servis ederiz
Acılı Karides Salatası

Malzemeleri
80 gr iç karides
20 gr salatalık
10 gr renkli biberler
1/8 adet akdeniz yeşillikleri
¼ adet limon
2 cl zeytin yağ
az toz biber
az tuz
1/20 adet amydanğz
1/20 adet dereotu

Karidesler haşlanarak dereotu, maydanoz, tuz, toz biber, limon suyu,zeytinyağ, renkli biberler, salatalık beraber harmanlanır ve üzerine akdeniz yeşillikleri konur

Otlu Dolama Börek

Malzemeleri
200 gr un
80 gr su
50 cl Sızma zeytinyağı
Az tuz
80 gr Tereyağı
Radika, Turp Otu, Hardal otu, Arapsaçı
80 gr taze soğan
3 -4 diş sarımsak
1 adet yumurta
Kiraz domates
Endüvyen yaprağı
Kırmızı biberli yağ
*Otlar yıkanıp ve süzdürüldükten sonra kaynar tuzlu suda haşlanır Daha sonra bıçak ile çentilir Bir tavada zeytinyağı kızdırılıp sarımsak ve soğan sote edilip otlar eklenir
*Un, su ve tuz beraber yoğrularak kulak memesi kıvamında hamur elde edilir ve erimiş tere yağ ile serpilerek yufka açılır
*Yufkanın iç kısmına bol miktarda tere yağ sürülerek hazırlanan içi ile birlikte sarılır Üzerine tere yağ ve yumurta sürülerek pişirilir
*Pişen börek resimde ki biçimde servis edilir

Çökertme Kebabı

Malzemeleri
100 gr dana bonfilesi
1 adet patates
1 adet domates
1 adet soğan
1 diş sarımsak
40 gr yoğurt
10 gr tere yağ
az tuz
az karabiber
*Soğan ve sarımsak branuaz şekilde doğranarak kavrulur ve kabuğu soyulmuş domates ilave edilir ve biraz su koyarız ve sosun suyunu çekmesini bekleriz
*Patates kabukları soyularak kibrit tabiri ile doğranır ve derin yağda kızartılır Bonfile tatlandırılarak ızgarada kızartılır ve dilimlenir patatesler altta olacak şekilde üzerine sos, onun üzerine et konur ve en son yoğurt gezdirilir Tereyağ yakılır ve üzerine verilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.