Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
civa, elementi

Civa Elementi

Eski 06-05-2009   #1
Şengül Şirin

Civa Elementi

ing Mercury
Sembolü: Hg
Atom Numarası: 80
Atom Ağırlığı: 20059 gr/mol
Yoğunluk: 136 grcm-3
Erime noktası: -3883 oC
Kaynama noktası: 35673 oC

Oda sicakliginda sivi halde bulunan tek metal olan civa, sembolu olan ‘Hg’ yi eski zamanlarda ona verilen latince ‘sivi gumus’ anlamina gelen ‘hydragyrum’ kelimesinden almistir Ingilizce ismi olan ‘mercury’ ise merkur gezegeninden gelmektedir
Genel olarak termometre, barometre ve difuzyon pompalarinda kullanilir

Sivi halde olmasi, yogunlugunun fazla olmasi ve gumus rengi sayesinde oynanmasi en zevkli element olmayi basarmistir Civa buharinin zehirli oldugu bilinmesine ragmen, kirilan termometrelere uzulmek yerine hafif korkuyla karisik heyecanla yaklasmayan yoktur sanirim Her ne kadar termometrenin icindeki civa miktarinin insani zehirlemesi zor olsa da, civayi yalniz basina birakmakta yarar var

Civanin elementel halinden daha cok korkmamiz gereken metilcivadir 1950 yillardan baslayarak metilciva yuzunden Japonya’nin Minamata bolgesinde yuzlerce kisinin olmesi ve bir o kadarinin sakat kalmasindan sonra civadan daha da korkulur oldu Hikaye kisaca soyledir; o bolgede bulunan bir fabrika civa iceren atiklarini hemen yanindaki gole birakir

Bizim gibi civayi cok sevmis olacaklar ki, baliklar bu civayi alir ve metalcivaya cevirirler Metilciva baliklar icin zararsiz olmasina ragmen ayni durum o yorenin baliklarini yiyen halk icin gecerli degildir Bir de bu yorenin en onemli gecim kaynaginin balikcilik oldugunu dusunurseniz durumun vehameti ortada Baliklari sevmedigimden degil ama bu konuda size son bir kotu haber daha vermek istiyorum Degisik yollarla vucudumuza giren civanin yuzde doksani baliklardan gelir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com