Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bölümler, hangileridir, nelerdir, popüler, tercihleri, yıllıkönlisans

2 Yıllık(Önlisans) Tercihleri, Popüler Bölümler Nelerdir? Hangileridir?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İki yıllık tabir edilen önlisans programlarına yerleştirmelerde 3 tip tercih söz konusu:[*]Meslek Liselilerin kendi alanlarına sınavsız geçişleri[*]Meslek liseli olmayanların 2 yıllık tercihleri[*]Meslek Liselilerin kendi alanları dışındaki 2 yıllık tercihleri 1: Meslek Lisesi Mezunları İçin

Meslek lisesi mezunları 2010 YGS Klavuzunun 4 sayfasındaki TABLO 3C’yi mutlaka incelemeliler Bu tabloda kırmızı ile yazılanlar öğrencilerin mezun oldukları alanları, siyah yazılı olanlar ise sınavsız geçiş yapabilecekleri alanları ifade etmektedir
Daha sonra yapılması gereken osyspuanlariosymgovtr adresindeki taban puanları bulmak olacak Bu taban puan listeleri sizlere seçimlerinizi yaparken fikir verecektir “Yerleştirme Önceliği En Küçük” yazan sütunda[*]Mezun oluna yılı (2009,2008 gibi)[*]Okulun türünü (1= Enstitü, 2= Meslek Lisesi, 3= Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi 4= Anadolu Teknik Lisesi)[*]METEB içi veya METEB dışı olup olmadığını ek bilgi: METEB Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi demektir[*]Öğrencinin doğum yılı (91=1991,92=1992) Sınavsız geçişlerde öncelik sırası da bu şekildedir Yani öncelikli olarak o yıl mezun olanlar tercih edilmektedir Sonrasında okulun türü, METEB bölgesi , orta öğretim başarı puanı ve en sonda da doğum tarihi yer almaktadır
2 Meslek Liseli Olmayanlar İçin

Meslek Lisesi mezunu olmayan öğrenciler YGS 1-2-3-4-5-6 puan türlerine göre yerleştirileceklerdir Fakat buradaki önemli husus; hangi alandan mezun olursanız olun Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanınız 0,12 katsayı ile çarpılacaktır Yani şöyle de ifade edilebilir ki 2 yıllık bölüm tercihlerinde meslek lisesi mezunu değilseniz katsayınız 0,12 olarak hesaplanacaktır
Dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir husus da Meslek Liselilerin alanlarında olan bölümleri seçtiğinizde o bölümlerde önceliğin meslek liselilerde olduğudur Peki bu bölümleri nasıl bileceksiniz? ÖSYM GOV TR Adresinden incelendiğinde bazı bölümlerin “Genel Kontenjan En Küçük Puan” 70-80 veya 90 gibi 100 üzerinden bir rakamla ifade edilirken(orta öğretim başarı puanı) bazılarının 200-230-250 gibi( ÖSS-2009 Puanı) 300 üzerinden ifade edildiği görülmektedir 70-80-90 şeklinde ifade edilen bölümler geçen yıl sadece sınavsız geçişle öğrenci almış bölümlerdir 200-230-250 gibi puanı olanlarsa sınavsız geçişin yanı sıra Meslek Liseli olmayanların da yerleştiklerini ifade etmektedir Sınavsız geçişle kontenjanını dolduran bölümlere Meslek Liseli olmayanların yerleşme ihtimalleri zordur Tercih edebilirsiniz fakat kazanamama ihtimaliniz daha yüksektir[*] Meslek Lisesi Mezunlarının Alan Dışı Tercihleri Meslek Lisesi mezunları kendi alanları dışındaki 2 yıllık bölüm tercihlerinde tıpkı meslek liseli olmayanlar gibi YGS 1-2-3-4-5-6 puanı ile yerleştirilirler Yine öncelikleri yoktur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com