![]() |
Kanuni Sultan Sülayman Ve Hürrem Sultanın Aşkı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanuni Sultan Sülayman Ve Hürrem Sultanın AşkıKanuni Sultan Sülayman ve Hürrem Sultanın Aşkı Kanuni Sultan Sülayman ve Hürrem Sultanın Aşkı Muhteşem Yüzyıl dizisi başladı ama , şimdiden protestolarda hat safhada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkeler fatihi Kanuni Sultan Süleyman'ın gönlünü ı Hürrem Sultan fethetti ![]() ![]() ![]() Kanuni'nin hareminde beyleri ve Kırım hanları tarafından sunulmuş pek çok cariye vardı ![]() ![]() Osmanlı'nın en güçlü kadınlarından Hürrem Sultan'ın Slav asıllı olduğu söylenir ![]() ![]() ![]() Hürrem Sultan Rus asıllı olan bu cariye Kanuni Sultan Süleyman'ın karısı olarak imparatorluk yönetimini etkilemiş oğullarının taht mücadelesinde oynadığı rol daha doğrusu oğlu 2'nci Selim'i tahta geçirme çabası ile Osmanlı döneminin en güçlü kadınlarından biri olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul'da bugün Haseki olarak anılan semtte yaptırdığı külliye ile adına külliye tesis edilen ilk padişah eşi olma özelliğine de sahiptir ![]() Osmanlının kudretli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman 'ın ''Muhibbi Divanı''ndaki aşk şiirleri onun yalnız güçlü bir devlet yöneticisi ve imparatorluk kurucusu olduğu kadar gönül dünyasındaki zenginliğini anlatmaktadır ![]() ![]() ![]() N'ola baksam şem'i hüsnüne gönül pervaneveş Dostum sen şem olacak âşıkım pervanedir ![]() Gülşen-i hüsnünde dil mürgün yine saydetmeye Zülfünün ağında Muhibbî hâli anın divanedir ![]() Hürrem Sultan ise mektuplarına "Hazret-i Sultanım" diye başlar ve "Yüz(ümü) yere koyup kutsal ayağınızın bastığı toprağı öptükten sonra benim devletimin güneşi ve sermayesi sultanım eğer bu ayrılığın ateşine yanmış ciğeri kebap göğsü harab gözü yaş dolu gecesini gündüzden ayırt edemeyen özlem denizine düşmüş çaresiz aşkınız ile divane Ferhat ile Mecnun'dan beter tutkun kölenizi sorarsanız ne ki sultanımdan ayrıyım" diye dil döker saraydan ve şehir ahalisinden yazmayı da ihmal etmez: "Padişahım yine cariyenizi topraktan kaldırıp aaakire gönderip Mahmut Çelebi'den beş bin filori bağışlamışsınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hürrem Sultan'ın tarihte oynadığı rol bu tatlı dil ile daha da anlaşılır hale geliyor ![]() Topkapı müzesi arşivindeki mektuplar da bu aşkın kanıtlarından bazılarıdır ![]() HÜRREM SULTAN DAN KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'A MEKTUP Sultanım Padişahım; Yüzümü yere koyup mutluluk sığınağı ayağınızın topraklarınızı öptükten sonra benim devletimin güneşi ve saadetimin sermayesi sultanım eğer bu ayrılık ateşine yanmış ciğeri kebap sinesi harapgözleri yaş dolu gecesi gündüzü belirsiz olan hasret deryasına gark bi-çare aşkınız ile müptela Ferhat ile Mecnun'dan beter şeyda kölenizi sorarsanız; ne zamandır ki sultanımdan ayrıyım bülbül gibi ah u feryadım dinlemeyip ayrılığınızdan dolayı öyle bir halim var ki Allah kafir olan kullarına dair vermesin ![]() Benim devletim benim sultanım özellikle bir buçuk ay olduğu halde sizden bir haber gelmemesi yüzünden Allah biliyor ki hiçbir şekilde rahatlık yüzü görmeyip gece gündüz ağlayıp kendi hayatımdan el çekip cihan gözüme dar oldu ![]() ![]() ![]() ………Benim Sultanım şehir hakkında soracak olursanız; şimdilik henüz hastalık devam etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Benim Sultanım sık sık mübarek mektubunuzu gönderirsiniz diye tazarru ve iltimas ederim ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|