Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dönemi, hazırlık, hazırlıkları, kurtuluş, savaşı

Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi,Kurtuluş Savaşı Hazırlıkları

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

KURTULUŞ SAVAŞI HAZIRLIK DÖNEMİ

Balıkesir Kongresi ( 26 – 30 Temmuz 1919 )
  • Yunan saldırılarına karşı savunma ve direniş güçlerini birleştirmek amacı ile toplanmıştır
  • Padişaha bağlılık bildirilmiştir
  • Bölgesel kurtuluş amaçlanmıştır
Alaşehir Kongresi ( 16 – 25 Ağustos 1919 )
  • Erzurum ve Balıkesir kongrelerinin aldığı kararların değerlendirilmesi amacı ile toplanmıştır
  • Yunanlılara karşı ölünceye kadar diren ileceği belirtilmiştir
  • İtilaf devletlerinden yardım alınabileceği belirtilmiştir
! Balıkesir ve Alaşehir kongreleri sonucunda Batı Cephesi açılmıştır

Sivas Kongresi ( 4 – 11 Eylül 1919 )

Kongre başlangıcında iki sorun ortaya çıkmıştır
1 Başbakanlık Sorunu: Mustafa Kemal’in kongre başkanı seçilmesiyle çözümlenmiştir
2 Manda Sorunu: Amerikan mandacılığı uzun tartışmalardan sonra reddedilmiştir
  • Milli cemiyetler Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirilmiştir Böylece Kurtuluş savaşının tek elden yönetilmesi kararlaştırılmıştır
  • Erzurum kongresinde doğu illeri temsil en seçilen Heyet-i Temsiliye yurdun tamamını temsil edecek şekilde genişletildi ve üye sayısı 15’e çıkarıldı Mustafa Kemal bu heyetin başkanlığına seçildi
  • Sivas kongresi milli nitelikli bir kongre olmasına rağmen, katılan üye sayısı Erzurum kongresi üye sayısından azdır Bunun temel nedeni İstanbul Hükümetinin engellemesindendir
  • Erzurum kongresi kararlarının aynen kabul edilmiş olmasından dolayı kısa sürmüştür
  • Sivas kongresi ali Fuat paşayı batı cephesi komutanlığına atamıştır
! Mustafa Kemal bütün vatanın tamamına emir verecek bir konuma gelmiştir
! Temsil heyetinin hükümet gibi çalıştığının yani yürütme gücünü kullandığının kanıtıdır
!İstanbul Hükümetinin karşı çıkmasına rağmen, Sivas kongresi başarıyla tamamlandı Padişahın Anadolu hareketi ile iyi ilişkiler kurmak durumunda kalması sonucu Damat Ferit istifa etti Yerine Kuva yi Milliye yanlısı Ali Rıza paşa hükümeti kuruldu
!itilaf devletlerinin Erzurum ve Sivas kongrelerine karşı ciddi önlemler almaması, Anadolu hareketinin önemini anlamadıklarını gösterir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com