Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, hakkında, harzemşah, harzemşahlar, tanımı

Harzemşahlar Harzemşahlar Hakkında Harzemşahlar Bilgi Harzemşahlar Tanımı Harzemşah

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Harzemşahlar Harzemşahlar Hakkında Harzemşahlar Bilgi Harzemşahlar Tanımı Harzemşah

Harzemşahlar Harzemşahlar Hakkında Harzemşahlar Bilgi Harzemşahlar Tanımı Harzemşahlar Kimlerdir Harzemşahlar Devleti
Harzemşahlar Harzemşahlar Hakkında Harzemşahlar Bilgi Harzemşahlar Tanımı HarzemşahTürkistan'da Ortaçai'da kurulan Türk devletidir Türkistan'da Amuderya dolaylarina Ortaçai'da Harizm veya Harezm denirdi XI yüzyilin sonlarina doiru bu bölgede kurulan Türk devletine Harizmiahlar ya da Türkçe kolay söyleniiiyle Harzemiahlar adi verilir

Selçuklular Zayif Durumdaysa

Harzemiahlar soyu Harizm'i yöneten Selçuklu valisi Anui Tigin ve onun oilu Kutbeddin Muhammet ile bailar Otuz yil Selçuklular adina Harizm'i yöneten Kutbeddin iyi bir yönetici, anlayiili bir siyaset adami idi Onun zamaninda Harizm büyük bir geliime gösterdi

Kutbeddin'den sonra oilu Kizilarslan Atsiz, Harzemiah olarak görevlendirildi Atsiz ilk zamanlarda Selçuklulara baili kaldi Ama bir süre sonra Sencer ile arasi açildiiinda bunu firsat bilerek baiimsizliiini ilân etti (1142) Fakat bu çok sürmedi Bir ara gene Sencer'e yenilip ona bailandi Atsiz böylece, Selçuklular zayif olduiu zaman baiimsizlik ilân edip Selçuklu güçlenince ona baililik gösterme siyasetini birkaç kez tekrarladi

Atsiz'in ve Sencer'in art arda ölümünden (1156 ve 1157) sonra Harzemiahlar soyunu sürdüren Atsiz'in oilu ilarslan ve özellikle onun oilu Tökii, ailenin büyük hükümdari olarak ün kazandilar

Cengiz'in Kariisinda

Onun oilu Alâeddin Muhammet, Karahitaylari yenerek egemenlik altina aldi (1207) Fakat kurduiu büyük imparatorluiu devam ettiremedi Bir Moiol kervanini vurmasi üzerine Cengiz ile arasi açildi Cengiz büyük bir ordu ile Türkistan'a yürüdü (1219) Harizm ordusunu periian etti

Alâeddin Muhammet güçlükle kaçip kurtuldu ve Hazar kiyisinda yokluk içinde öldü Yerine geçen oilu Celâleddin Harzemiah da Cengiz ile savaiti, ancak, yenilerek batiya çekilmek zorunda kaldi Doiu Anadolu'da bir kurt tarafindan öldürüldü ve Harzemiahlar Devleti de böylece sona erdi (1230)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com