|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çanakkale, deniz, kara, savaşları |
![]() |
Çanakkale Deniz Savaşları,Çanakkale Kara Savaşları,Çanakkale Deniz Ve Kara Savaşları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Deniz Savaşları,Çanakkale Kara Savaşları,Çanakkale Deniz Ve Kara SavaşlarıÇanakkale Deniz Savaşları,Çanakkale Kara Savaşları,Çanakkale Deniz Ve Kara Savaşları Çanakkale Deniz Savaşları,Çanakkale Kara Savaşları,Çanakkale Deniz Ve Kara Savaşları Bazı olaylar vardır ki, sadece oluştuğu ülkeyi değil , bütün milletleri etkiler: 1453 İstanbul’un Fethi, 1789 Fransız İhtilali gibi ![]() ![]() ![]() I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İngiliz ve Fransız donanmasına bağlı savaş filoları,yükledikleri 750 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çanakkale’ye deniz yoluyla girilemeyeceği anlaşılmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağustos ayında ise düşmanlar,saldırılarını şiddetlendirdiler ![]() ![]() Mustafa Kemal,düşmanın burada çıkartma yapacağını tahmin ettiği için hazırlıklı idi ![]() çıkarak durumu inceledi ![]() ![]() ![]() ![]() 27 Temmuz 1915 ’ te düşmanı denize dökmeye karar verdi ![]() ![]() ![]() savaşmaya devam etti ![]() Türk topraklarından çekilmek zorunda kaldılar ![]() Mustafa Kemal’in askeri dehası ilk olarak burada kendini gösterdi ![]() Çanakkale Savaşları , deniz , kara ve havada 259 gün sürmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haksız bir amaç için savaşan düşman ordusundan ve vatanını koruma duygusu ile yurdun dört bir yanından gelerek kutsal bir amaç için savaşan Türk milletinden, toplam 537 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİR ÇANAKKALE ŞEHİDİNİN SON MEKTUBU (Mektubu yazan; ihtiyat zabit (yedek subay) namzedi Edhem,İstanbul Hukuk Fakültesi son sınıfına devam ederken aynı zamanda Beyazıt Numune Mektebi’nde öğretmendi(1912) ![]() ![]() Valideciğim , Dört asker doğurmakla müftehir şanlı Türk annesi! Nasihat-amiz mektubunu,Divrin Ovası gibi güzel , yeşillik bir ovacığın ortasından geçen Derenin kenarındaki armut ağacının sayesinde otururken aldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() lara doğru baktım ![]() gelen mektubu selamlıyor gibi geldi ![]() ![]() Gözlerimi biraz sağa çevirdim güzel yamacın eteklerindeki muhteşem çam ağaçları kendilerine mahsus bir seda ile beni tebşir ediyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu geçen dakikalar anında ,hizmet eri: -Efendim , çayınız , buyurunuz , içiniz , dedi ![]() -Pekala,dedim ![]() ![]() ![]() ![]() -Mustafa bu sütü nereden aldın?Dedim ![]() -Efendim,şu derenin kenarında yayıla yayıla giden sürü yok mu? -Evet,dedim ![]() ![]() -İşte onun çobanından 10 paraya aldım ![]() Valideciğim, 10 paraya yüz dirhem süt, hem de su katılmamış ![]() ![]() Fakat bu sırada düşünüyorum ![]() ![]() Fakat yukardaki bülbül bağırıyordu:”Validen kaderine küssün, ne yapalım ![]() ![]() Şevket merak etmesin , o görür , belki de daha güzellerini görür ![]() Fakat valideciğim,sen yine müteessir olma ![]() ![]() ![]() ![]() O güzel çayırın koyu yeşil bir tarafında , çamaşır yıkayan askerlerim saf saf dizilmişler ![]() ![]() Ey Allahım , bu ovada onun sesi ne kadar güzeldi ![]() hareketten kesildi , dere bile sesini çıkarmıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün dünyanın dertlerini unuttum ![]() Açtım ve dedim: -Ey Türklerin Ulu Tanrısı! Ey şu öten kuşun, şu gezen ve meleyen koyunun , şu secde eden yeşil ekin ve otların, şu heybetli dağların Halıkı!Sen bütün bunları Türklere verdin ![]() de bırak ![]() ![]() “Ey benim Yarabbim! Şu kahraman askerlerin bütün dilekleri; ism-i celaalini İngilizlere ve Fransızlara tanıtmaktır ![]() Diyerek bir dua ettim ve kalktım ![]() tasavvur edilemezdi ![]() Anneciğim, oğlun Halit de benim gibi güzel yerlerdedir ![]() Dünyanın en güzel yerleri burası imiş ![]() ![]() Kadir’e mektup yazdım ![]() Valideciğim,evdeki senet vesaireyi kimselere kat’iyyen vermeyin ve sorarlarsa biz bilmiyoruz deyin ![]() Çantayı al i sandığa koy ![]() ![]() Fakat sen merak etme ![]() ![]() ![]() Yalnız zaman ister ![]() Valideciğim ,çamaşır falan istemem,paralarım duruyor, Allah razı olsun ![]() Oğlun Hasan Etem 4 Nisan 1331 (17 Nisan 1915) ÇANAKKALE SAVASLARINDAN MENKIBELER Çanakkale Savaşlarında efsanelerle gerçekler birbirinden şekilde İç içe, sarmaş dolaş olmuş,olaylar garip, hikmetli ve sırlarla gelişmiştir ![]() Çıkartmayı önleyen bulut: 25 Nisan 1915 sabahı Haçlı Orduları gibi İngiliz ve Fransız orduları silahlanıp, gemilerle askerlerini çıkartmaya başladılar ![]() ![]() belirdi , süratle deniz üzerine inip bölgeyi görünmez yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çanakkale Savaşı gibi insanlığın kaderini tayin eden savaşa belki de ilahi güçler müdahale etmişlerdi ![]() Askerin aşı: 1915 Mayıs’ında savaş bütün şiddetiyle sürüyor savaşa gidemeyen birkaç kişi Kilitbahir’de yaşıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Onbinlerce askerin karın doyurdukları aş! Böyle odunsuz , böyle dumansız mucizevi ateşte pişiriliyor ![]() Bir testi su: 1915 Temmuz’unun sıcapında bir alay cepheye gidiyor ![]() ayrılan askerler bir çeşme önünde nur yüzlü bir ihtiyarın ikramıyla karşılaşırlar ![]() -“Askerlerim,evlatlarım su soğuktur,tatlıdır, doldurun mataralarınızı “der ![]() ![]() ![]() “Baba adını bağışla” der ![]() İhtiyar –“Kilitbahir’de otururum ![]() ![]() Yara alırsan üzerine matarandaki sudan dök , iyileşirsin ![]() ![]() Boğazı havadan geçen yaralı asker: Çanakkale savaşlarında Alçıtepe köyünde 28 Nisan ve 8 Mayıs Savaşları çok şiddetli geçer ![]() ![]() Kilitbahir’de limana geldiklerinde korkunç bir yağmur kara bulutlar şiddetli bir rüzgar vardı ![]() ![]() ![]() ![]() -Yaradanım benim halimi gör, isterse herşeyi veren sensin” der ![]() anda nur yüzlü bir ihtiyar, Sandalcı Hüseyin dayıyı çağırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() akıntı yoktu ![]() ![]() yetiştirildi ![]() -“Vallahi ne söylesem ilk dalgada kayık havaya kalktı , havada mı gittik denizde mi bilmiyorum?Bildiğim bu kadar!” diyebildi ![]() Kaybolan İngiliz Alayı: 10 Ağustos 1915 günü savaş bütün şiddetiyle devam ediyor, 21 Ağustosta düşman Küçük Anafartalar’a ilerlemekteydi ![]() Bayırına doğru yürüdüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Askerler kayıp sayıldı ![]() YABANCILAR NE DEDi? “Tarih kitaplarında Türkler hakkında yazılı olaylar, hatta onlarla savaşan ların anlattıkları gerçekleri ifadeden acizdir ![]() ![]() Bu şerefi ömrümün sonuna kadar taşıyacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Allah adını yürekten tekrarlayarak saldırganın üzerine atılıyorlardı ![]() ![]() General Liman ve Sanders Alman Generali -Türk askeri gibi vatanı için gözünü kırpmadan ölen, bir savaş anında müthiş bir cesaret ve fırtınalar yaratan, ateş kesildiği zaman onun kadar iyi yürekli, yumuşak kalpli, düşmanın yaralarını saran, sırtında taşıyarak onu ölümden kurtaran bir asker yer yüzünde görülmemiştir ![]() General Wiliam Birdword Çanakkale Karma Kolordu İngiliz Komutanı -Türk askerlerinin savaş içinde haiz olduğu yüksek niteliklerinin önceden layıkıyla bilinmemesi İngiliz için felaket olmuştur ![]() ![]() Aspinal Oglander İngiliz Generali -Çok cesur harbeden, iyi sevk ve idare edilen asil Türk ordusu karşısında bulunuyoruz ![]() Orgeneral Hamilton İngiliz Ordu Komutanı -Başka millet askerinin artık savaşı kaybettik, yenildik diye silahını bırakıp savaştan vazgeçtiği hallerde: Türk askeri için savaş yeniden başlamıştır ![]() İngiliz Generali Mavde -Birinci Dünya Harbinde Irak’ta İngiliz kuvvetlerine komuta ederken kuvvetlerimize esir düşen İngiliz Generali Taüshand Çanakkale Zaferi için şöyle der: “Avrupa da hiçbir asker yoktur ki ![]() Türklerle mukayese edilebilsin ![]() ![]() Orada bizim gemi ateşlerimizle büyük kayıplara uğrayan birlikler Türk olmasaydı yerlerinde kalamazlardı ![]() ![]() Bu felaketlerin gerçek sebebinin keşfi için çok zaman geçmedi ![]() ![]() Gösterdiğimiz bütün itiyat ve basiretlere rağmen baş döndürücü bir muzafferiyet kazanmışlardır ![]() Sir Goben Korbest Harekatı Bahriye -1915 yılında bütün Avrupa’da milyonlarca insanın hayatı ortaya konmuş büyük taarruzlar yapılmıştı ![]() ![]() ![]() Winston Curchille -Mehmetçiğe Saygı:Biz Çanakkale Yarımadasından Türklerle savaşarak ve binlerce insanımızı kaybederek kahraman Türk milletine ve onun eşsiz vatan sevgisine duyduğumuz büyük takdir ve hayranlıkla ayrıldık ![]() Bütün Avusutralya’lılar Mehmetçiği kendi evlatları gibi sever, onun mertliği, vatan ve millet sevgisi siperlerdeki dayanılmaz heybet ve cesareti bütün Anzakları hayran bırakan yurt sevgisi bütün insanlığın örnek alacağı büyük hasletlerdir ![]() Mehmetçiğe minnet ve saygılarımla ![]() Lord Casey 1967-71 (Avusturalya Genel Valisi |
![]() |
![]() |
|