Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adamlarinin, bilim, çalişmalari, osmanlilarda

Osmanlilarda Bilim Ve Bilim Adamlarinin Çalişmalari Osmanlilarda Bilim

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlilarda Bilim Ve Bilim Adamlarinin Çalişmalari Osmanlilarda Bilim

OSMANLILARDA BİLİM ve BİLİM ADAMLARININ ÇALIŞMALARI OSMANLILARDA BİLİM
OSMANLILARDA BİLİM ve BİLİM ADAMLARININ ÇALIŞMALARI OSMANLILARDA BİLİM

Bilim,genel olarak dünyayı ve dünya üzerinde yaşayan insanları ve onların etkinlikleri sonucu ortaya koydukları değerleri inceler Bu bakımdan bilimler çeşitli kısımlara ayrılır Osmanlı klasik dönemde bilim, dini yönden algılanmış ve bu açıdan tanımlanmıştır Bilimler bu bakımdan NAKLİ ve AKLİ diye iki kısımda düşünülürmüşNakli bilimlere, İSLAMİ İLİMLER de denir Dolayısıyla İslam dini ile ilgili bütün çalışmalar bu kategoriye yerleştirilmiştir Akli bilimler ise, insanın aklıyla, araştırarak, deneyerek, gözleyerek ulaşılan bilgilerdir

Her iki dalda da sistematik ve yoğun öğretim medreselerde yapılmıştır

Osmanlı Devleti’nde bilim alanındaki çalışmaları İznik medresesinin
açılmasıyla başladı Bu medrese , Selçuklu medreselerinin devamı niteliğindeydiİlk müderrisi, Kayserili Davut idi Onun esas uzmanlık alanı
tasavvuf ve kelamdır Tabiatta var olan her şeyin esasını ve bütün tabiat
olaylarını, enerji ve enerji değişimiyle açıklayan bir fizik ve felsefe görüşüne sahiptir
Osmanlılar, kuruluş ve yükseliş devirlerinde, bilim ve düşünceye oldukça yoğun bir ilgi göstermişlerdir Özellikle Fatih devrinde bilimsel çalışmalar desteklenmiştir; çeşitli dillerden bilimsel eserlerin Türkçe’ye çevirisi sağlanmıştır Ancak Kanuniden sonra bilim ve felsefe gerekli ilgi gösterilmemiştir
Eğitim sisteminde çeşitli aksaklıklar baş göstermiştirBu yüzden de Osmanlılar XVIyüzyıldan itibaren, bilim ve buna bağlı olarak da siyasette gerilemişlerdir Lale ve Tanzimat devirlerinde, bilimi canlandırmak için bazı atılımlar olduysa da, çok ciddi yenilikler yapılamamıştır
XVI yüzyılın sonlarında medreselerde başlayan bozulma, bilim ve teknoloji sahasını da etkilemiştir Koçi Bey ve Katip Çelebi’nin eserlerinde anlattıkları gibi, XVII yüzyıl da gerek dini, gerekse fen ilimleri dalında orijinal eserler yerine, tercüme ve şerhler ağırlık kazanmıştır
XVII yüzyıl da orijinal sayılabilecek eserler, genellikle matematik, astronomi ve özellikle tıp dalında verilmiştir
Tercüme edilen bu eserler, daha çok matematik ve harp metotları ile ilgili eserlerdir

osmanlılarda bilim adamları, teknoloji dalında bilim adamları, fen dalında bilim adamları, astronomi dalındaki bilim adamları, astrnomi dalında bilim adamı, astronomi dalındaki müslüman bilim adamları, teknoloji dalında çalışmalar yapan bilim adamları, osmanlılarda bilim ve felsefe felsefe dalında türk bilim adamları ve resimleri, fen ve teknoloji dalindaki blim adamlari resim, astronomi dalında çalışan bilim adamları, osmanlılarda bilim ,osmanlıda astronomi dalındaki bilim insanı,osmanlı devletinde bilim ve bilim adamları ,bilim adamı kayserili davut

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com