Cinsiyete Bağlı Kalıtım |
|
|
#1 |
|
Şengül Şirin
|
Cinsiyete Bağlı Kalıtım CİNSİYETE BAĞLI KALITIM A CİNSİYETİN BELİRLENMESİ1 Eşeyin Modifikasyonla Belirlenmesi
Eşeyin Kromozomlarla BelirlenmesiBazı kromozomlar cinsiyeti belirleyen genleri taşırlar, bunlara gonozom denir Diğer kromozomlar ise vücut karekterlerini belirleyen genleri taşır![]() Bunlara ise otozom denir İnsanlarda kromozom formülü şu şekildedir![]() ![]() B İNSANDA EŞEYE BAĞLI KALITIMİnsanlarda bazı karakterler sadece X kromozomu üzerinde, bazıları sadece Y kromozomu üzerinde, bazıları ise hem X hem de Y kromozomunda aktarılmaktadır Renk Körlüğü : X kromozomu üzerindeki çekinik bir genle aktarılır r : Renk körlüğü genini, R : Normal görme genini gösterir![]() ![]()
Sadece Y ile Aktarılanlar: Y kromozomunun X ile homolog olmayan bölgesinde aktarılan; kulak kıllılığı, ayak parmaklarının yapışık olması, balık pulluluk, sakal - bıyık gibi bazı karekterlerdir Y kromozomu ile aktarılan karakterler;
Hem X Hem Y ile Aktarılanlar: X ve Y kromozomunun homolog bölgesindeki genlerle aktarılırlar Otozomlardaki normal karakterler gibi kalıtılırlar Yani hem erkek hem dişilerde, aynı oranlarda görülebilirler İnsandaki tam renk körlüğü ve diğer bazı göz rahatsızlıkları böyle aktarılır
|
|