Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
babür, bilgi, hakkında, imparatorluğu

Babür İmparatorluğu Babür İmparatorluğu Hakkında Babür İmparatorluğu Bilgi

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Babür İmparatorluğu Babür İmparatorluğu Hakkında Babür İmparatorluğu Bilgi

Babür İmparatorluğu Babür İmparatorluğu Hakkında Babür İmparatorluğu Bilgi Babür İmparatorluğu Tanımı
Babür İmparatorluğu Babür İmparatorluğu Hakkında Babür İmparatorluğu BilgiHindistan'da kurulan büyük Türk devleti (1526-1858)
Baba tarafindan Timur'un, ana tarafindan Cengiz Han'in soyundan gelen Zahirüddin Muhammet Babür, Fergana hükümdari olduiu zaman (1494) on bir yaiinda bir çocuktu Bu yüzden saltanat iddiasinda bulunan amcasinin, dayisinin ve daha baikalarinin hücumuna uiradi Hepsiyle çarpiitiysa da sonunda tahtindan oldu (1501)

TAHT PEiiNDE

Babür bu çarpiimalar içinde piimii cesur, iradeli, ince zekâli bir adamdi Yenilgisinden yilmadi, yanindaki askerleri ile birlikte Afganistan'a geçti, büyük bir güçlükle kariilaimadan Kabil'i ele geçirdi (1504) Merkezi Kabil olmak üzere küçük bir devlet kurdu, Fergana ve Semerkant'tan kaçip gelen Türkleri de buralara yerleitirdi Bir süre eski ülkesini geri almak, egemenliiini Türkistan'a yaymak için savaitiysa da bir sonuç alamadi Bunun üzerine gözünü Hindistan'a çevirdi

HiNT PADiiAHI BABÜR

O zamanlar Hindistan kargaialik içinde bir ülke, bir ülkeden de öte âdeta bir kitaydi Babür bunu firsat bilerek güneye yöneldi Zaten o sirada Delhi padiiahliii için kendisine baivurmuilardi Bu firsattan yararlanarak Hindistan'a yürüdü, 1524'te Pencap'i, 1526'da kanli bir çarpiima sonunda Delhi'yi ele geçirdi Art arda öteki büyük iehirleri de ele geçirerek 1528'e kadar Kuzey Hindistan'in fethini tamamladi

Babür'ün kurduiu imparatorluk 1858'e kadar 332 yil sürdü Babür'ün ölümünden sonra yerine geçen Hümayun devrinde imparatorluk sarsinti geçirdiyse de onun oilu Ekber iah zamaninda en yüksek kudretine ulaiti Avrupalilarin Büyük Moiol imparatorluiu adini verdikleri bu büyük Türk-Hint imparatorluiu Babür ve Ekber iahlarin attiii sailam temeller sayesinde yüzyillarca yaiadi

BABÜRNAME

Babür, ayni zamanda sairdi Baiindan geçenleri, baiarilarini ve yenilgilerini bu eserinde anlatmiitir Türkçe'nin Çaiatay diyeleiinde yazilmii olan Babürname büyük dillerin hepsine çevrilmiitir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com