Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ilkelerinin, wilson, özellikleri

Wilson İlkelerinin Özellikleri

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Wilson İlkeleri (1918)
ABD başkanı Wilson tarafından kalıcı bir dünya barışı sağlamak ve silahlanmayı engellemek amacıyla yayınlanan bildiridir IDünya savaşının sona ermesine ve ateşkes antlaşmalarının imzalanmasına neden olmuştur

1Savaşı kazananlar kaybedenlerden toprak ve savaş tazminatı almayacaktır
not:bu madde savaşı sona erdirmek amacına yöneliktir

2Devletler silahlanma yarışına girmeyecek ve gizli antlaşmalar yapmayacaktır

not:dünyada ortaya çıkan ilk silahsızlanma bildirisidir

3Her millet çoğunlukta olduğu bölgede kendi kaderini belirlemeli ve kendi bağımsız devletini kurabilmelidir(self-determinasyon)
not:Milliyetçilik ilkesine göre bir düzenleme yapılmıştırSözmürgecilik yasaklanmıştırMondros ateşkesinden sonra Türkler ve azınlıklar bu maddeye dayanarak mücadele etmişlerdir

4Dünya barışını sağlamak amacıyla uluslararası bir örgüt kurulmalıdır
not:ABDnin kurulmasını talep ettiği örgüt milletler cemiyetidir(cemiyet-i akvam) Paris barıs konsferensında itilaf devletleri milletler cemiyetinin kurulmasını kararlaştırdı1920 yılında milletler cemiyeti kurulduTürkiye 1932de Atatürk döneminde milletler cemiyetine üye olduIIDünya savaşının çıkmasıyla bu örgüt ortadan kalktıIIDünya savaşından sonra yerine birleşmiş milletler kuruldu(1945) Türkiye birleşmiş milletlere kurucu devlet olarak katılacaktır(İnönü dönemi-milli şef dönemi)
Türkiye birleşmiş milletlere katılabilmek için IIdünya savaşının son aylarında almanya ve japonyaya savaş açmıştır

5Uluslararası ticarete heerhangi bir kısıtlama getirilmeyecek boğazlar bütün dünya devletlerine açık olacak ve uluslararası bir komisyon tarafından yönetilecektir

6Osmanlı devletinde Türkler çoğunlukta olduğu bölgelerde Türk egemenliği sağlanacak azınlıkların çoğunlukta olduğu bölgelerde azınlıklar kendi kaderini belirleyecektir

7Alsace-Lorainne bölgesi Fransaya bırakılacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com