|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
etkileyici, güzel, osmanlı, padişahlarından, padişahlarının, sözler, sözleri |
![]() |
Osmanlı Padişahlarından Güzel Etkileyici Sözler / Osmanlı Padişahlarının Sözleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Padişahlarından Güzel Etkileyici Sözler / Osmanlı Padişahlarının SözleriOsmanlı Padişahlarından Güzel Etkileyici Sözler / Osmanlı Padişahlarının Sözleri Osmanlı Padişahlarından Güzel Etkileyici Sözler / Osmanlı Padişahlarının Sözleri Avrupaliların Muhtesem Süleyman diye andiklari Kanuni Sultan Süleyman Han, Muhibbi mahlasi ile çok güzel siirler yazmistır ![]() Bir gün, saray bahçesindeki aðaçlarin karincalar tarafindan istila edildiðinin görünce, karincalarin öldürülmeleri hususunda, zamanin Þeyhülislami Zenbilli Ali Efendi'den fetva ister ![]() "Dırahtı (agacı) sarmıþ olsa karınca, Zarar var mı karıncayı kırınca?" Zenbilli Ali Efendi, sultandan geri kalmaz ve suale yine aynı zarif üslupla cevap verir ve þu beyti yazar: "Yarın divanına Hakk'ın varınca, Süleyman'dan alır hakkın karınca ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanlı Padişahlarından Güzel Etkileyici Sözler / Osmanlı Padişahlarının Sözleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Padişahlarından Güzel Etkileyici Sözler / Osmanlı Padişahlarının SözleriFatih Sultan Mehmed'ten İnce Sözler ![]() ![]() ![]() Eğer Padişah Ben İsem, Size Emrediyorum ![]() ![]() ![]() * İmparatorunuza Söyleyin ![]() ![]() ![]() * Ya Ben Bizans'ı Alırım; Ya da Bizans Beni ![]() * Fatih Olmasaydım Ulubatlı Hasan Olmak İsterdim * Yapmak İstediğimi Sakalımın Bir Teli Bile Bilseydi, Sakalımın O Telini Hemen Koparır ve Yakardım * Bu Dünya Ölümlüdür ![]() ![]() * Dünya Devleti Ebedi Değildir ![]() ![]() ![]() * Hayatım Boyunca ALLAH'ın Emirlerinden Dışarı Çıkmadım ![]() ![]() ![]() * Şeyhim Akşemseddin Hazretleri İle Beraber Yaptığım Zikrin Lezzetine Dünyaları Bile Değişmem ![]() Fatih Sultan Mehmed'in Yazdığı Gazellerden Bir Örnek : " İmtisal-i Cahidü fi'llah olubdur niyyetüm Din-i İslam'un Mücerred Gayretidür Gayretüm Fazl-ı Hakk u Himmet-i Cünd-i Ricaullah İle Ehl-i Küfri Serteser Kahreylemekdür Niyyetüm Enbiya Vü Evliyaya İstinadum Var Benüm Lütf-i Hakk'dandur Heman Ümmid-i Feth ü Nusretüm Nefs ü Mal İle N'ola Kılsam Cihanda İctihad Hamdülillah Var Gazaya Sadhezaran Rağbetüm Ey Muhammed Mücizat-ı Ahmed-i Muhtar İle Umarum Galib Ola A'da-yı Dine Devletüm " Gazelin Günümüz Türkçesine Çevrilmiş Şekli : " ALLAH Yolunda Şavaşmaktır Niyetim İslam Dininin Yanlızca Yücelmesidir Gayretim ALLAH'ın ve Evliya Ordusunun Yardımıyla Küfür Ehlini Baştan Başa Kahreylemek Niyetim Peygamberlere ve Velilere Dayanmışlığım Var Benim ALLAH'ın Lütfundandır Fetih Ümidim ve Kuvvetim Benliğimi ve Malımı Dünyada Feda Etsem Ne Olur ? ALLAH'a Hamd Olsun, Var ALLAH Yolunda Savaşmaya Yüzbin Rağbetim Ey Mehmed ! Ahmed-i Muhtar'ın Mucizeleriyle Umarım Galip Olur Din Düşmanlarına Devletim " fatih sultan mehmed; sırrımı sakalımın bir tanesi öğrense bütün sakalımı keserim demiş |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Padişahlarından Güzel Etkileyici Sözler / Osmanlı Padişahlarının SözleriOsman Gazi’nin Orhan Gazi’ye Vasiyeti ömrünü, kurucusu olduğu Devlet-i Âl-i islâm’ıntemellerini sağlamlaştırmak ve onu parlak bir geleceğe kavuşturmakuğrunda adayan Osman Gazi, 1326’da Söğüt’te vefat etmeden önce oğluOrhan Gazi’ye yaptığı şu vasiyet, tam bir siyasetnâme niteliğindedir: “Allah-u Teâlâ’nın emirlerine muhalif bir iş işlemeyesin! Bilmediğinişeriat ulemâsından sorup anlayasın; iyice bilmeyince bir işebaşlamayasın! Sana itaat edenleri hoş tutasın! Askerine inâmı (nimeti),ihsanı (ikramı) eksik etmeyesin ki, insan ihsânın kulcağızıdır ![]() ![]() ![]() “Nerede bir ilim ehli duyarsan ona rağbet, ikbâl (ilgi) ve yumuşaklıkgöster ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi Kanuni Sultan Süleyman |
![]() |
![]() |
|