Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
>, leptonlar, parçacıklar, temel

Temel Parçacıklar > Leptonlar

Eski 05-25-2009   #1
Şengül Şirin

Temel Parçacıklar > Leptonlar

Leptonlar
Leptonlar;
  • elektron, muon ve tau parçacıklarıyla,
  • bunlardan her birinin ayrı nötrinolarından oluşuyor
    Bunların birer de karşıt leptonları var

Parçacıklardan;
  • elektron, muon ve tau parçacıkları; Grekçe yazılışlarının küçük başharfleri olan e, μ ve τ ile,
  • bunların nötrinoları, keza Grekçe yazılışın küçük başharfi olan ν ile başlayıp; elektron nötrinosu için e, muon nötrinosu için μ, tau nötrinosu için τ alt indisi eklenerek; νe, νμ, ντ şeklinde gösteriliyor
Leptonlardan ilk üçünün karşıt parçacıkları; 'karşıt elektron', 'karşıt muon' ve 'karşıt tau' Fakat 'karşıt elektron'a 'pozitron' da deniyor Nötrinoların karşıtları ise; 'elektron karşıt nötrinosu', 'muon karşıt nötrinosu', 'tau karşıt nötrinosu' olarak isimlendiriliyor Pozitron hariç olmak üzere, bu karşıt leptonlar; karşıtı oldukları leptonların simgelerinin üzerine birer çizgi konularak gösteriliyor Örneğin 'muon karşıt nötrinosu'nun simgesi oluyor Karşıt elektron veya pozitronun ise, özel bir simgesi var: e+

İsimlendirmeler ve simgelere dalıp gitmiş gibiyiz Nelerden söz ettiğimiz konusunda anlaşabilmek açısından bunlar da önemli tabii Ama asıl önemli olan, bu parçacıkların taşıdıkları özellikler ve bu özellikler sayesinde yerine getirdikleri işlevler

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com