05-23-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Akciğer Embolisi
Akciğer Embolisi
Öncelikle Akciğer Embolisi’nin nasıl bir hastalık olduğundan bahsetmek istiyorum Bu hastalık vücudun herhangi bir yerindeki kanın, herhangi bir sebepten dolayı pıhtılaşması ve pıhtılaşan kanın katı bir madde şeklinde akciğere giden damarlarından bir veya bir kaçını tıkamasıyla oluşuyor
Sadece kan değil; gaz, sıvı ve katı haldeki maddeler emboliye neden olabilmekte…
En sık rastlanan emboli tipi, katı madde embolisidir Katı madde embolisinin birçok nedeni olabilir, herhangi bir madde buna neden olabilir En sık rastlananı ise az evvel bahsettiğim gibi, kanın pıhtılaşması ve pıhtılaşan kanın akciğere giden damarlarda tıkanıklığa yol açmasıdır
Akciğer Embolisi, birçok nedene bağlı olarak farklı insanlarda görülebiliyor Genetik hastalıkları olanlarda, kan pıhtılaşmasıyla ilgili rahatsızlığı olanlarda, varisleri bulunanlarda, herhangi bir cerrahi müdahaleden sonra veya bir yaralanma sonucu bacak veya kol gibi organlarda meydana gelen pıhtılaşma akciğerin damarlarına ulaşarak emboliye sebep olabiliyor Hatta birkaç yerde zamanın çok büyük bir bölümünü bilgisayar başında hareketsiz oturarak geçiren kişilerin de Akciğer Embolisi’ne yakalanma riski taşıdıklarını öğrendim
Belirtilerine gelince ani şekilde tansiyon düşmesi, göğüs ve yanlarda hafif veya çok şiddetli ağrı, nefes daralması olabileceği gibi; bazen bu belirtiler o kadar azdır ki kişi veya doktorlar hastanın emboli olduğunu fark etmezler bile Ancak akciğer toplardamarının tamamen tıkanması şeklinde oluşan emboli, kişinin aniden bir baygınlık geçirip bir anda ölümle sonuçlanabilecek bir belirtiyle kendisini gösterebilir
Tedavi şekli biraz uzun sürebiliyor; 3 ila 6 ay gibi bir süreyle hasta iyileşiyor ve tabii ki birtakım ilaçların kullanımıyla tıkanık olan bölüm açılmaya çalışılıyor Bazı durumlarda cerrahi müdahale de gerekebiliyor; bu da ilaçla tedavinin mümkün olmadığı çok ilerlemiş emboli durumlarında gerçekleştiriliyor
Aslına bakarsanız öğrendiklerimin ve toplamış olduğum bilginin çok küçük bir kısmına deyindim burada; niyetim sadece böyle bir hastalığın olduğunu, buna benzer rahatsızlıkları duyanların bir doktora görünmesi gerektiğini anlatabilmek içindi Kullanılan ilaçların ismi ve niteliğine, cerrahi müdahalenin ne şekilde olduğuna dair bilgilere bilerek yer vermedim Haddimi aşmak istemem, bu konuda kaygı duyanların da bir an evvel bir uzmana görünmelerini tavsiye ederim Aksi halde geri dönüşü olmayan çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalmanız söz konusu olabilir
|