|  | Paragrafta Anlam,çeşitleri,yapısı |  | 
|  05-21-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Paragrafta Anlam,çeşitleri,yapısıPARAGRAFTA ANLAM,  PARAGRAF ÇEŞİTLERİ, PARAGRAFIN YAPISI İLE İLGİLİ KONU  ANLATIMParagraf, aynı amaca  yönelen cümle topluluğudur  Biçimce ve anlamca bir bütündür  İlk cümle, istenilen cümlenin bir nedeni ise, bir sonraki cümle de, bir sonucu, bir devamıdır  1  KONUSU  (HAMMADDESİ): Her yazı bir konu üzerine konur  Konu, demircinin işlediği demir, marangozun işlediği ağaçtır  Yazarın üstünde çalıştığı hammadde, sosyal ya da doğal her durum, her ilişkidir  2  ANADÜŞÜNCESİ: Yazarın konuya bakış açısı, konuyu değerlendirişidir  Konuyu yazarın yorumlayışıdır  Konuyla ilgili düşüncesini kesin yargıyla belirtmesidir  3  YARDIMCI  DÜŞÜNCESİ: Ana düşünceyi inandırıcı kılan yan düşüncelerdir  Ana düşünceyi türlü yönlerden destekler, örnekler, açıklar  Okur yan düşünceler yardımıyla ana düşünceye ulaşır  4  YAPISI: Paragraf, bir ana düşünce ve bu düşünceyi destekleyen yan düşüncelerden oluşur  Her bir cümle kendisinden önce ve sonra gelene dil ve düşünüş yönünden bağlanmalıdır  a  GİRİŞ: Paragrafın ilk cümlesi genellikle açıklamaya, geliştirmeye, desteklemeye gerek duyar   Giriş cümlesi başına bağlayıcı öğe (de, öyle ki, ise, bunun bir nedeni de vb) almaz  b  GELİŞME: Giriş bölümünden sonra gelen cümleler, giriş bölümündeki bu açıklamayı destekleme, birbirine anlamca bağlı olarak verme amacıyla sıralanır  c  SONUÇ: Paragrafın sonuna gelen cümle daha kesin yargılıdır  5  DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME  YOLLARI: Bir düşüncenin okura kolayca aktarılıp kavratılabilmesi için kullanılan yollardır  a  TANIMLAMA Düşünceyi okur ya da dinleyicilere aktarmanın doğrudan bir yoludur  Anlatılmak istenen kavram, yalın bir anlatımla verilir; ayrıntılara sapılmaz  Anlatılmak isteneni okurun kolayca kavraması amaçlanır  İçinde tanım cümleleri vardır genellikle  b  KARŞILAŞTIRMA: İki varlık ya da nesnenin benzerlik ve karşıtlıklarını ortaya koyar  c  ÖRNEKLEME: Düşünceye bir somutluk kazandırmak için çevreden örnekler alınarak yapılır  Zihinde canlandırmak amaçlanır  ç  TANIK  GÖSTERME: İlgili konuda güvenilir kişilerin sözlerinden yararlanmaktır  Tanık olarak seçilen kişinin sözü ve adı veya yalnızca sözü tırnak içinde verilir  6  ANLATIM TEKNİKLERİ /  BİÇİMLERİ: Anlatılan konunun sergileniş biçimleridir  Her konunun sergilenişinde belli bir amaç gözetilir   Amaca göre anlatım biçimlenir  Doğru, güzel ve etkili anlatım için bu teknikler kullanılır  a  AÇIKLAYICI  ANLATIM: Öğretme amaçlı yazılarda daha “açıklayıcı anlatım” kullanılır  Açıklayıcı anlatımda sergilenen konunun neden ve niçinlerine yanıt aranır  b  TARTIŞMACI  ANLATIM: İleri sürülen bir yargının çürütülmesi, bir düşüncenin değiştirilmesi durumunda başvurulur  Yazar, okuru, öne sürdüğü düşüncenin karşınsında bir düşünceye sahip varsayarak yola çıkar  Yazar, okurun sahip olduğu belli kanı ve inançlarını değiştirmeyi ön plana alır  Paragrafın ilk cümlesi bir kanı cümlesidir  c  BETİMLEME(TASVİR): Yazıyla resim yapmak, okunanın akılda canlanmasını sağlamak için yapılır  b  ÖYKÜLEME (HİKAYE  ETME): Okuru, bir eylem içinde, verilen olguların içinde yaşatmaktır  Geneldi di’li geçmiş, veya miş’li geçmiş zaman içinde verilir  1  DOĞRUDAN  ANLATIM: “…” dedi  = kişinin  sözünü aynen / doğrudan almakla yapılır  Örn: Ahmet, “Buralarda kışlar çok sert geçiyor  ” dedi  2  DOLAYLI  ANLATIM: … diğini söyledi  =  kişinin sözünü dolaylı olarak almakla yapılır  Örn: Ahmet, buralarda kışların çok sert olduğunu söyledi  3  NESNEL  ANLATIM: Kanıtlanabilirliği vardır  Kişiden kişiye değişmez  Bilimseldir, tartışılamaz  Bilimsel olduğu için kesindir  Örn: Okulumuz Çardaklı’dadır  Bu kitap 350 sayfa ve her sayfası değişik süslemelerle bezenmiş  4  ÖZNEL  ANLATIM: Kişiden kişiye değişir  Bakılan olay kişiye göre değişik algılanır  Tartışılabilir  Örn: Okulumuz Çardaklı’nın gururudur  Bu kitap çok kalın ve her sayfasında süsleme kullanılması bunaltıcı   | 
|   | 
|  | 
|  |