Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alifatik, amonyak, bilgi, hakkında, türevleri

Alifatik Amonyak Türevleri Alifatik Amonyak Türevleri Hakkında Bilgi

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Alifatik Amonyak Türevleri Alifatik Amonyak Türevleri Hakkında Bilgi ALİFATİK AMONYAK TÜREVLERİ AROMATİK BİLEŞİKLER
Organik bileşiklerin birçoğu sadece C ve H elementlerinden oluşmuştur

Sadece C ve H elementleri içeren bileşiklere, hidrokarbonlar denir

Hidrokarbonlar, alifatik ve aromatik hidrokarbonlar olmak üzere iki ana gruba ayrılır

Alifatik hidrokarbonlar zincirli ya da halkalı yapıda olabilir

Alifatik bir hidrokarbonda C atomları birbirine tek bağ ile bağlıysa, bu tür hidrokarbonlara doymuş hidrokarbonlar denir Doymuş hidrokarbonlara alkan adı verilir
C atomları arasında çift ya da üçlü bağ varsa, bu tür hidrokarbonlara da doymamış hidrokarbonlar adı verilirÇift bağ bulunduran doymamış hidrokarbonlara alken, üçlü bağ bulunduran doymamış hidrokarbonlara da alkin adı verilir

ALKANLAR (Parafinler)
a Düz Zincir Yapılı
Cn H2n+2
b Dallanmış zincir Yapılı
Cn H2n+2
c Halkalı Yapılı
Cn H2n

ALKENLER ---- ALKİNLER
a Düz Zincir Yapılı
Cn H2n ---- Cn H2n-2
b Dallanmış Zincir Yapılı
Cn H2n ---- Cn H2n-2
c Halkalı Yapılı
Cn H2n-2 ---- Cn H2n-4

ALKANLAR
a GENEL BİLGİ
Açık zincirli alkanların genel formülleri CnH2n+2 dır
Alkanlarda bütün karbon atomları, birbirine tek bağlarla ( sigma bağları ile) bağlanmışlardır
Karbon atomları sp3 hibritleşmesi yapmıştır
Kimyasal tepkimelere karşı ilgileri yok denecek kadar azdır Bu nedenle parafinler olarak adlandırılır
Açık zincirli alkanlarda C atomları sp3 hibrit orbitalleri ile bağ yaptığından düzgün dört yüzlü söz konusudurİçerdikleri karbon atomu sayısı ardışık olan iki alkan molekülünün formülleri arasında CH2 kadar fark vardırFormüller arasında CH2 kadar fark bulunan bileşiklere homolog, bunların oluşturduğu seriye homolog seri denir
Herhangi bir homolog serinin genel özellikleri şöyledir:
Serideki tüm üyeler aynı genel formüle ve aynı fonksiyonel gruba sahiptir
Serideki tüm bileşikler benzer kimyasal özellikler gösterir
Seri üyelerine ilişkin fiziksel sabitler, üyelerin artan mol kütlelerine paralel olarak artar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com