Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alkoller, bilgi, eterler, hakkında

Alkoller Ve Eterler Alkoller Ve Eterler Hakkında Bilgi

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Alkoller Ve Eterler Alkoller Ve Eterler Hakkında Bilgi ALKOLLER:
Yapısında R-OH fonksiyonel grubunu barındıran organik bileşiklerdir En basit üye şüphesiz CH3-OH ile metil alkoldür Adlandırırken alkilin adının sonuna alkol eki yada türediği alkanın sonuna -ol eki ile (metanol ) adlandırılır Bir OH bulunduranlara mono alkol iki OH gurubu bulunduranlara diol üç tane olanlara triol (gliserin) denir

C2H5-OH: Etil alkol

CH2-OH

CH2-OH

Etilen glikol(Antifriz)

CH2-OH

CH-OH

CH2-OH

Gliserin(triol)

1 2 3 4 5 6 7

CH3-CH2-CH-CH-CH2-CH2-CH3

│ │

OH Cl

Düz zincirde adlandırma yaparken OH en küçük numarayı alacak şekilde uzun zincir numaralandırılır Bağlı gruplar ve yerleri söylenir en sonunda en uzun zincire ol eki getirilir 3-Hidroksi 4 klor heptan ya da 4-klor 3- heptanol

Alkoller OH ın bağlı olduğu C atomuna göre de sınıflandırılır

Primer alkoller OH ın bağlı olduğu C atomunda 2 tane H atomu var ise alkol primer alkoldür

CH3-CH2-CH2-OH propanol ya da propil alkol OH ın bağlı olduğu C atomunda 2 tane H vardır ve bu bir primer alkoldür

Sekonder Alkoller: OH ın bağlı olduğu C atomunda 1 tane H bulunur

CH3-CH2-CH-CH-CH2-CH2-CH3 sekonder bir alkol

│ │

OH Cl

Tersiyer Alkoller

Bu tür alkollerde OH ın bağlı olduğu C atomu hiç hidrojen içermez

CH3

CH3- C - CH3

OH

CH3-CH2-CH2-CH2-OH Butan-l-ol (primer)CH3-CH2-CHOH-CH3 Butan-2-ol (sekonder)

ALKOLLERİN ELDESİ

1- Alkenlere katalizör eşliğinde su katılır ise alkoller oluşur Katılma Markow Nikov kuralına göre olur Bu kuralda bilindiği gibi pzitif yüklü iyon olan H , daima çift bağ barındıran C atomlarından hidrojeni fazla olana bağlanır OH ise diğer C atomuna bağlanır

ÖRNEK:

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com