|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
asitler, bazlar, değişmeler, fiziksel, kimyasal, tuzlar |
![]() |
Fiziksel Değişmeler, Kimyasal Değişmeler, Asitler, Bazlar Ve Tuzlar. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fiziksel Değişmeler, Kimyasal Değişmeler, Asitler, Bazlar Ve Tuzlar.Fiziksel Değişmeler, Kimyasal değişmeler, Asitler, Bazlar ve Tuzlar ![]() Fiziksel Değişmeler, Kimyasal değişmeler, Asitler, Bazlar ve Tuzlar ![]() Maddenin dış görünüşünde yani fiziksel özelliklerindeki değişmelerdir ![]() Madde fiziksel değişmeye uğradığında yeni isim almaz ![]() ![]() ![]() Fiziksel özellikler:Maddenin şeklini, halini ( katı, sıvı, gaz ) belirten, maddenin yapısını değiştirmeyen özelliklerdir ![]() ![]() Kağıdın yırtılması, suyun donması ve kaynaması, buzun erimesi, telin bükülmesi, mumun erimesi, tuzun suda çözünmesi fiziksel değişmelerdir ![]() KİMYASAL DEĞİŞMELER Maddenin iç yapısında meydana gelen değişmelerdir ![]() Bu değişmelerden sonra madde yeni adlar alır ![]() Odun, kağıt, kömür ve mumun yanması, demirin paslanması, şekerin ısıtılınca kömürleşmesi, suyun oluşması veya ayrışması ![]() Fiziksel ve kimyasal olaylar sonucu fiziksel ve kimyasal özelliklerde değişme olur ![]() Fiziksel olay Kimyasal olay 1- Maddenin dış yapısında değişme olur ![]() ![]() 2- Yeni bir madde oluşmaz ![]() ![]() 3- Karışıma giren maddelerin özellikleri 3- Birleşen ve ayrılan maddelerin özellikleri değişmez ![]() ![]() 4- Eski hale fiziksel yöntemlerle dönülür ![]() ![]() Kimyasal olaylar Kimyasal olaylarda, maddeler arasındaki etkileşim, reaksiyon veya tepkime olarak adlandırılır ![]() ![]() Reaksiyon denklemi; Reaksiyona giren maddelere girenler veya reaktif denir ![]() ![]() ![]() Katalizör: Kimyasal reaksiyonlara dışarıdan ilave edilerek reaksiyonu hızlandıran ve sonuçta özelliğini koruyarak çıkan maddeye denir ![]() ![]() MnO2 reaksiyonda katalizördür ![]() Kimyasal Reaksiyon Çeşitleri 1 ![]() ![]() a) Endotermik reaksiyonlar b) Ekzotermik reaksiyonlar a) Endotermik reaksiyonlar: Dışarıdan enerji alarak oluşan reaksiyonlara denir ![]() Suyun ayrışması, 2 ![]() ![]() İki farklı özellikte maddenin birleşerek değişik özellikli yeni bir madde oluşturmasıdır ![]() ![]() Işık vermeden oluşan yanma yavaş yanmadır ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Asitlerin bazlarla birleşme reaksiyonlarıdır ![]() ![]() ![]() Kimyasal reaksiyonların denkleştirilmesi: Kimyasal reaksiyonlarda; * Atom cinsi ve atom sayısı korunur ![]() * Kütle korunur ![]() * proton, nötron, toplam elektron sayıları korunur ![]() * Atom sayıları; Reaktiflerin atom sayıları toplamı = Ürünlerin atom sayıları toplamı Bu maddenin korunumu yasasından kaynaklanır ![]() ![]() ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR Isırgan otunun sap ve yapraklarına vücudunuzun çıplak kısımları değdiğinde acı, yanma ve kaşıntı hissi duyarsınız ![]() ![]() Elinizin ya da vücudunuzun herhangi bir yeri karınca tarafından ısırıldığında acı ve yanma hissi duyarsınız ![]() Bu karıncaların salgıladığı formik asitten kaynaklanır ![]() Bal arısı ya da eşek arısı tarafından sokulduğunuzda bir yandan sokulan yer kabarırken diğer yandan acı hissi duyarsınız ![]() ![]() Sirkeye ekşi tadı veren setik asit, limona ekşi tadı veren ise sitrik asit dir ![]() Yıkanırken sabunun elinizde kayganlık hissi uyandırdığını, gözünüze kaçan sabun köpüğününyanma ve acı duygusu verdiğini, ağzınıza giren sabun köpüğünün buruk bir tadı olduğunu bilirsiniz ![]() ![]() Vücudumuzu oluşturan yapılarda amino asitlerin bulunduğunu, sindirim olayının asit ve bazlar yardımıyla gerçekleştiğini, kaslardaki yorgunluğa laktik asidin neden olduğunu biliyorsunuz ![]() Asitler, bazlar ve tuzlar yaşamsal olaylarda önemli görevler yapan günlük yaşamın vazgeçilmez maddeleridir ![]() ![]() ![]() ASİTLER Günlük yaşamımızda sıkça karşılaştığımız ve yaşamsal olaylarda önemli görevler yapan bileşiklerdir ![]() ![]() Sirkeye mayhoş tat veren asetik asit ( sirke asidi ), limona ekşilik sitrik asit ( limon asidi ), elmaya ekşi tat veren malik asit ( elma asidi ), çaydaki tanik asit, çilekteki folik asit, üzümdeki tartarik asit, tereyağındaki buritik asit günlük yaşamda sıkça kullandığımız asit örneklerindendir ![]() ![]() Asitler sudaki çözeltilerine H ( hidrojen iyonu ) verenmaddelerdir ![]() ![]() ![]() ![]() BAZLAR Bazlar da asitler kadar yaşantımıza girmiş maddelerdir ![]() Çamaşır sodası, sabun, diş macunu, deterjanlar, amonyaklı temizlik malzemeleri, kireçli su ile bazı ilaçlar ( magnezyum hidroksit, talsit ve kalsiyum sandoz ) bazik maddelerdir ![]() ![]() Bazlar suda çözündüklerinde OH ( hidroksit iyonu ) oluşturabilen maddelerdir ![]() Çözeltilerin asidik ya da bazik özellik göstermelerini H miktarı belirler ![]() ![]() Çözeltideki H miktarı doğadaki bazı boyar maddelerin renklerini etkiler ![]() ![]() ![]() ![]() Çözeltideki H miktarını belirlemek amacıyla pH ölçeği geliştirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pH değeri turnusol kağıdının renk değişiminden belirlenebileceği gibi pH metre adı verilen araç yardımıyla da belirlenebilir ![]() Asitlerin Genel Özellikleri 1 - Mavi turnusol kağıdın rengini kırmızıya çevirirler ![]() 2 - Tatları ekşidir ve suda çözünürler ![]() 3 - Çinko, magnezyum gibi elementler ile tepkimeye girerek hidrojen gazının açığa çıkmasına neden olurlar ![]() 4 - Bir çok boya üzerinde etkilidirler ![]() 5 - Karbonatları bileşiklere etki ederek karbon dioksit gazı açığa çıkarırlar ![]() 6 - Metal hidroksitleri ya da metal oksitleri ile tepkimeye girdiklerinde nötrleşerek özelliklerini kaybederler ![]() 7 - Temas ettikleri yerlerde aşındırma, çözünme, tahriş ve dokulara nüfuz etme gibi etkiler gösterirler ![]() 8 - Sulu çözeltileri elektrik akımını iletir ![]() Bazların Genel Özellikleri 1 - Suda iyonlaşarak suya hidroksit iyonu verirler ![]() 2 - Tatları acıdır ![]() 3 - Kırmızı turnusol kağıdının rengini maviye çevirirler ![]() 4 - Ele kayganlık hissi verirler 5 - Asitler veya ametal oksitler ile tepkimeye girerek tuz bileşiklerini oluştururlar ![]() 6 - Sulu çözeltileri elektrik akımını iletirler ![]() TUZLAR Suya tat veren bazen de suyun tadını bozan, çaydanlıklarda kireç tabakası oluşturan, deniz suyunu acılaştıran maddeler genellikle tuzlardır ![]() Tuzlar, çoğunlukla ( + ) yüklü metal iyonu içeren bileşiklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemeklere tat vermek amacıyla kullanılan yemek tuzu ( NaCl ), temizlikte kullanılan çamaşır sodası, kabartma tozu olarak kullanılan yemek sodası günlük yaşamda en çok karşılaştığımız ve en iyi tanıdığımız tuzlardır ![]() ![]() ![]() Tuzlar, asit ve bazların nötrleşme ürünleridir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|