|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| açıklamalar, civa, hakkında, oda, sıcaklığında, sıvıdır |
Civa Oda Sıcaklığında Neden Sıvıdır? Civa Hakkında Açıklamalar... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Civa Oda Sıcaklığında Neden Sıvıdır? Civa Hakkında Açıklamalar...Civa Oda Sıcaklığında Neden Sıvıdır? Civa Hakkında Açıklamalar ![]() ![]() ![]() Civa Oda Sıcaklığında Neden Sıvıdır? Civa Hakkında Açıklamalar ![]() ![]() Civa Oda Sıcaklığında Neden Sıvıdır? -II- Gecen hafta, daha once adini duydugum ama pek sallamadigim bir kimya dergisinin megersem nice nimetlere sahip oldugunu kesfettim; ya da murat'in (sunbul olani) deyimiyle aydinlandim Derginin adi:Journal of Chemical Education ; anlayacaginiz uzre kimya egitimiyle ilgili bir dergi, ama biraz karistirinca icinde cok ilginc yazilar, makaleler oldugunu farkettim![]() Mesela Linus Pauling'le olmesine yakin yapilan bir soylesi, ilaclarla stereokimyanin iliskisine dair bir makale ve bu yazinin konusu olan civanin neden sivi oldugu mevzunu iceren bir makale bunlardan birkaci![]() ![]() Kimyasanalin da egitim amacli kuvvetli bir yani oldugundan, bu dergiye bir goz atmalarini herkese tavsiye ederim![]() Gelelim konumuza; makale 1991'de yazilmis, basligi da Why is Mercury Liquid? or Why do relativistic effects not get into chemistry textbooks? Basligin ilk kismini biliyoruz ama or'dan sonraki kisim ilginc ![]() Zaten yazinin giris kisminda da ''Bizi bu makaleyi yazmaya iten sey, rolativitenin (gorelilik) kimyasal sistemler uzerindeki etkileri artik iyice biliniyor olmasina ragmen, hala ders kitaplarina girmemis olmasi'' diyor yazarimiz![]() Salih yukaridaki yazisinda civanin oda sicakliginda neden sivi oldugunu uzun uzun aciklamisti zaten, burda tekrar o konuya girmenin bir manasi yok![]() ![]() Ama makaleyi okuyunca anliyoruz ki, bu rolativistik etkiler periyodik tabloda genel egilimlere uymayan bircok sonuca yol aciyor ve civa meselesi bunlardan yalnizca biri![]() Mesela, neden gumus renksiz oldugu halde, altinin renkli oldugu; Ag(I) katyonu Au(I)'e gore daha yayginken neden Au(III)'un Ag(III)'e gore baskin oldugu; kararli cift etkisi olarak da bilinen Pb(II)'nin Pb(IV)'e tercih edilisi (doga tarafindan tabi ki, biz tercih etmiyoruz); ve nihayetinde organikcilerin iyi bildigi civanin diger metallerle cok iyi amalgam olusturmasinin sebebi iste butun bunlar hep ayni rolativistik etkiyle aciklanabiliyormus (biz de ogrendik aydinlandik)![]() ![]() Neyse daha fazla sikmayayim sizi ![]() ![]() Why is mercury liquid? Lars J Norrby, Journal of Chemistry Education, Volume 68, february 1991, 110-113 |
|
|
|