Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hayvanlar

Hayvanlar

Eski 05-17-2009   #1
Şengül Şirin

Hayvanlar

HAYVANLAR
Çok hücreli heterotrof canlılarıdırAktif hareket ederler Omurgalılar ve omurgasızlar olmak üzere iki gruba ayrılırlar

Omurgalılar(kordalılar)
Omurgalılar ve ilkel kordalılar olmak üzere iki gruba ayrılırlar

A) Omurgalılar: Vücutlarının sırt tarafında bir sinir kordonu bulunur İç iskelet eklemlidir İskelete bağlı kaslar hareketi sağlarHepsinde beyin ve beyini koruyan kafatası vardırDolaşım sistemleri kapalıdır Holozoik olarak beslenirler Çoğu ayrı eşeylidirBalıklar, kuşlar, kurbağalar, sürüngenler ve memeliler olmak üzere beş sınıfa ayrılırlar

1) Balıklar: Vicutları pullarla örtülüdürİç iskelet kemikten ya da kıkırdaktan oluşmuştur Solungaç solunumu yaparlarKalpleri iki odacıklıdır Kalplerinde sürekli kirli kan bulunurVücutlarında temiz kan dolaşır Soğuk kanlı hayvanlardır Boşaltım organları mezonefros tipi böbreklerdir Boşaltım maddelerinin, üreme hücrelerinin ve sindirim artıklarının toplandığı kloak denilen yapıya sahiptirler Örnek:köpek balığı, alabalık, sazan

2) Kuşlar: Akciğer solunumu yaparlarKalpleri dört odacıklıdır Kalbin sol karıncığından çıkan aort sağa kıvrılarak dallanırSıcakkanlıdırlar Boşaltım organı metanefroz tipi böbreklerdir, vücut tüylerle kaplıdır Tüysüz olan bölgeler pullarla örtülüdürKloaklıdırlar Dişleri yoktur Örnek:martı, bülbül, tavuk, ördek, deve kuşu

3) Kurbağalar: Lavralar solungaç solunumu, erginleri akciğer ve deri solunumu yaparlar Kalpleri üç odacıklıdır Vücutlarında karışık kan dolaşır Soğukkanlıdırlar Azotlu dolaşım maddesi amonyaktırBoşaltım organı mezonefroz tipi böceklerdir Kloak'lıdır Derilerinin mukus salgısı olan mukus, deriyi kaygan tutarÖrnek:semender, kuyruklu kurbağa, su kurbağası

4) Sürüngenler: Akciğer solunumu yaparlarKalpleri üç odacıklıdır
(timsah hariç) Soğukkanlıdırlar Erginlerinin boşaltım organları metanefroz tipi böbreklerdirkloak lıdırlar Dişilerde yumurta kanalının bir bölümü yumurta akı, diğer bölümü yumurta kabuğu yapacak şekilde özelleşmiştir Vücut keratinle kaplı olduğundan kurudur Örnek:yılan, timsah, kaplumbağa, kertenkele

5) Memeliler: Akciğer solunumu yaparlarKalpleri dört odacıklıdırKalbin sol karıncığından çıkan aort sola kıvrılarak dallanır

Sıcakkanlı hayvanlardırKloak yokturÜrogenital sistem sindirim sisteminden ayrı olarakdışarıya açılırBoşaltım organı metanesaz tipi böbreklerdirSinir sistemleri çok gelişmiştirÖrnek:fare, yarasa, kirpi, insan,balina

B) İlkel kordalılar: İskeletleri kıkırdaktırYutak bölgesinde solungaç yarıkları, sırt tarafında da sırt ipliği bulunurBu grubun tek örneği Amfiyoksüs'tür

OMURGASIZLAR
Süngerler, sölentereler, solucanlar, yumuşakçalar, eklembacaklılar ve derisi dikenliler olmak üzere gruplandırılmışlardır

a) Süngerler: Yapısını oluşturan hücreler arasında iş bölümü vardırHücresel farklılaşma görülmesine karşın hücrelerde doku oluşturmak için iş bölümü yoktur

b) Sölenterler: Bu şube üyeleri oyu bir kese gibi düzenlenmiş tek açıklı sindirim boşluklarına sahiptirlerÖrnek:deniz anası, hidra, mercanlar

c) Yassı solucanlar:
Sinir ve üreme sistemlerine sahiptirlerÖrnek:
tenya, planoria

d) Yuvarlak solucanlar: Bitki ve hayvanlarda parazit yaşarlarÖrnek:
bağırsak solucanı

e) Böcekler: Vücutlarının tamamı epidermisin salgıladığı kitin ile kaplıdır Trache solunumu yaparlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com