Newton'un Beşiği |
|
|
#1 |
|
Şengül Şirin
|
Newton'un BeşiğiNewton'un beşiği ![]() Basit bir Newton'un beşiğini gösteren animasyon Newton'un beşiği, adını Isaac Newton'tan alan, momentumun korunumunun incelendiği ve basit sarkaçların yanyana bağlanması ile oluşan çoklu sarkaçtır ![]() Animasyonlu resimde de göründüğü gibi, tipik bir Newton'un beşiği, basit bir fizik kanuna göre çalışmaktadır Toplar, tek bir çizgide hareket ederler Aynı hizada ve bir sarkaçta yer alan bir kaç toptan meydana geen beşikte, bir top kaldırıldığında topa bir enerji yüklenir Kaldırılan top, diğer topa değeceği sırada bu enerji, kinetik enerjiye dönüşür Birinci top, ikinci topa değdiğinde momentumu, bu topa geçer Bu şekilde en son topa kadar geçer Son top aldığı momentum transferi sonucu havaya kalkar ve aynı şekilde oluşan momentum transferi, bu defa sondan başlayarak ilk topa doğru gider![]() "newton'un beşiği" özellikle işadamlarının çok sevdiği bir oyuncak "v" şeklindeki ipliklerin ucuna asılmış yedi veya daha çok toptan meydana geliyor topların bir tanesini geri çekip bıraktığınız zaman bu top ikinciye vuruyor,ikinci top üçüncüye vuruyor ve bu vuruşlar sonuncu topa kadar devam edip sonra en sondaki toptan en baştakine doğru hareket devam ediyor bu "beşik",çok basit bir fizik kanununa göre çalışıyor bu kanunun adı "momentumun korunması" hareket halindeki bir kütlenin momentumu,kütlenin ağırlığı ile hızının matematiksel çarpımı momentum ile enerji,birbirlerine bağlı ama farklılar momentum çarpmalrda muhafaza edilir;birbirine çarpan bütün maddelerin toplamı,çarpma öncesinde ve sonrasında aynıdır "newton'un beşiği"nde toplar tek bir çizgide hareket ederler ilk topu kaldırdığınızda,ona enerji vermiş olursunuz ve top diğer topa doğru gittiğinde,bu enerji kinetik enerjiye ve hıza dönüşür ilk top ikinci topa çaptığında,momentumu ikinciye geçer;sonra üçüncü,dördüncü ve en son topa kadar ulaşır momentum son topa geçip,top havaya kalktıktan sonra aynı momentum transferi bu defa sondan başa doğru yeniden başlar çelik toplar elastik olduğu için,momentum transferinde çok az enerji kaybı olur ve bu gel-gitler epey bir süre devam eder |
|
|
|