![]() |
Kaşağı Hikayesi Ömer SEYFETTİN |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Kaşağı Hikayesi Ömer SEYFETTİN(1884-1920) Hikâye yazarı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Servet-i Fünun edebiyatının anlaşılması güç olan diline karşı sâde Türkçe’yi, halk dilini savundu ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlığında Ashab-ı Kehfimiz (1918K Harem (1918) ve Ef-ruz Bey (1919) kitaplarını çıkarmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAŞAĞI - ÖMER SEYFETTİN Kardeşimle ahırın avlusunda oynarken aşağıda, gümüş söğütler altında görünmeyen derenin hüzünlü şırıltısını işitirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ben de yapacağım! diye tuttururdum ![]() O vakit Dadaruh, beni Tosun’un sırtına koyar, elime kaşağıyı verir, - Hadi yap! derdi ![]() Bu demir gereci hayvanın üstüne sürter, ama o uyumlu tıkırtıyı çıkaramazdım ![]() - Kuyruğunu sallıyor mu? - Sallıyor ![]() - Hani bakayım? ![]() ![]() Eğilirdim, uzanırdım ![]() ![]() Her sabah ahıra gelir gelmez, - Dadaruh, tımarı ben yapacağım, derdim ![]() - Yapamazsın ![]() - Niçin? - Daha küçüksün de ondan… - Yapacağım ![]() - Büyü de öyle ![]() - Ne zaman? - Boyun at kadar olduğunda… ![]() At, ahır işlerinde yalnız tımarı beceremiyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sanırım acıtıyor? dedim ![]() Gümüş gibi parlayan bu güzel kaşağının dişlerine baktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babam, her sabah dışarıya giderken bir kere ahıra uğrar, öteye beriye bakardı ![]() ![]() ![]() - Gel buraya! Soluğum kesilecekti, bilmem neden, çok korkmuştum ![]() ![]() - Bilmiyorum, dedi ![]() Babamın gözleri bana döndü, daha bir şey sormadan, - Hasan dedim ![]() - Hasan mı? - Evet, dün Dadaruh uyurken odaya girdi ![]() ![]() ![]() - Niye Dadaruh’a haber vermedin? - Uyuyordu ![]() - Çağır şunu bakayım ![]() Çitin kapısından geçtim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Eğer yalan söylersen seni döverim! - Söylemem ![]() - Pekâlâ, bu kaşağıyı niye kırdın? Hasan, Dadaruh’un elinde duran alete şaşkın şaşkın baktı! Sonra sarı saçlı başını sarsarak, - Ben kırmadım, dedi ![]() - Yalan söyleme, diyorum ![]() - Ben kırmadım ![]() - Doğru söyle, darılmayacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Götür bunu eve; sakın bunu bir daha buraya sokma ![]() ![]() Dadaruh, ağlayan kardeşimi kucağına aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi yıl annem, yazın gene İstanbul’a gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dadaruh çok durgundu ![]() ![]() - Niye ağlıyorsun? diye sordum ![]() - Kardeşin hasta ![]() - İyi olacak ![]() - İyi olmayacak ![]() - Ya ne olacak? - Kardeşin ölecek! dedi ![]() - Ölecek mi? Ben de ağlamaya başladım ![]() ![]() ![]() ![]() Pervin’i uyandırdım ![]() - Ben Hasan’ın yanına gideceğim, dedim ![]() - Niçin? - Babama bir şey söyleyeceğim ![]() - Ne söyleyeceksin? - Kaşağıyı ben kırmıştım, onu söyleyeceğim ![]() - Hangi kaşağıyı? - Geçen yılki ![]() Sözümü tamamlayamadım ![]() ![]() ![]() ![]() - Yarın söylersin, dedi ![]() - Hayır, ![]() ![]() - Şimdi baban uyuyor, yarın sabah söylersin ![]() ![]() ![]() - Pekala! - Haydi şimdi uyu! Sabaha kadar gene gözlerimi kapayamadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Kaşağı Hikayesi Ömer SEYFETTİN |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Kaşağı Hikayesi Ömer SEYFETTİN Kaşağı (Ömer Seyfettin) Konu Kardeşine iftira atıp, onun ölümünden sonra vicdan azabıyla yanıp tutuşan bir çocuğun dramı anlatılmaktadır ![]() Özet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O vakit Dadaruh, onu Tosun’un sırtına koyar, eline kaşağıyı verir, - Hadi yap! Der ![]() Bu demir gereci hayvanın üstüne sürter, ama o uyumlu tıkırtıyı çıkaramazdı ![]() Her sabah ahıra gelir gelmez, - Dadaruh, tımarı ben yapacağım, der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sanırım acıtıyor? Diye düşünür ![]() Gümüş gibi parlayan bu güzel kaşağının dişlerine bakar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul’dan gelen, üstelik Dadaruh’un kullanmaya kıyamadığı bu güzel kaşağıyı ezip, parçalar ![]() ![]() ![]() ![]() - Bilmiyorum, der ![]() Babasının gözleri ona döner, daha bir şey sormadan, çocuk kaşağıyı kardeşi Hasan’ın kırdığını söyler ![]() ![]() ![]() ![]() Babası Hasan’I çağırır ![]() -Bu kaşağıyı niye kırdın?diye sorar ![]() Hasan, Dadaruh’un elinde duran alete şaşkın şaşkın baktıp, sarı saçlı başını sarsarak, - Ben kırmadım, der ![]() - Doğru söyle, darılmayacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Götür bunu eve; sakın bunu bir daha buraya sokma ![]() ![]() Artık ahırda hep yalnız oynar ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi yıl anne, yazın gene İstanbul’a gider ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ana Fikir Yalan söylemek kötü bir alışkanlıktır ![]() Şahıslar ve Olaylar Büyük çocuk: Hasan’ın abisidir ![]() ![]() ![]() Hasan: Küçük kardeştir ![]() ![]() ![]() Dadaruh: Evin seyisidir ![]() ![]() ![]() Pervin: Evin hizmetçisidir ![]() ![]() ![]() Baba: Çocuklarının üzerinde büyük bir otorite sahibidir ![]() ![]() Yazar Hakkında Bilgi Ömer Seyfettin, yazı ve öyküleriyle dilde sadeleşme hareketinin öncülüğünü yaparak yeni bir edebiyat akımının oluşumunu sağlayıp, Türk öykücülüğünde kısa öykü türünün dil, anlatım tekniği ile tematik yönden ilk özgün örneklerini vermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Babasının isteği üzerine, Eyüp baytar Rüştiyesi’nin subay çocuklarına özgü bölümüne yatılı olarak yazıldı (1893) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ESERLERİ: Romanları: Yaşadığı yıllarda yayınlanan üç romanı ( Ashab-ı Kehfimiz, Efruz Bey, Yalnız Efe, 1919) onun bu alanda yarım kalmış denemeleri olarak sayılır ![]() “Fantezi roman” olarak nitelendirilen Efruz Bey; 1908′den Mütareke yıllarına kadarki süreci, aydın kişilerin eleştirisi ekseninde yansıtır ![]() ![]() Yarın kalan romanı Yalnız Efe, destansı bir nitelik taşır ![]() ![]() ![]() Öykü: Harem, (u ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün Eserleri, temalarına göre bir araya getirilen basım: Efruz Bey, 1970; kahramanlar, 1970; bomba, 1970; Harem, 1970; Yüksek Ökçeler, 1970; Yüzakı, 1970; Yalnız Efe, 1970; Falaka, 1970; Aşk Dalgası, 1970; Beyaz Lale, 1970; Gizli Mabet, 1970 ![]() |
![]() |
![]() |
|