![]() |
Necip Fazıl Kısakürek Şiirleri |
![]() |
![]() |
#1 |
VANDETTA
![]() |
![]() Necip Fazıl Kısakürek ŞiirleriDestan
Durun kalabalıklar, bu cadde çıkmaz sokak! Haykırsam, kollarımı makas gibi açarak: Durun, durun, bir dünya iniyor tepemizden, Çatırdılar geliyor karanlık kubbemizden, Çekiyor tebeşirle yekûn hattını âfet; Alevler içinde ev, üst katında ziyafet! Durum diye bir lâf var, buyrunuz size durum; Bu toprak çirkef oldu, bu gökyüzü bodurum! Bir şey koptu benden, şey, her şeyi tutan bir şey, Benim adım Bay Necip, babamınki Fazıl Bey; Utanırdı burnunu göstermekten sütninem, Kızımın gösterdiği, kefen bezine mahrem ![]() Ey tepetaklak ehram, başı üstünde bina; Evde cinayet, tramvay arabasında zina! Bir kitap sarayının bin dolusu iskambil; Barajlar yıkan şarap, sebil üstüne sebil! Ve ferman, kumardaki dört kıralın buyruğu; Başkentler haritası, yerde sarhoş kusmuğu! Geçenler geçti seni, uçtu pabucun dama, Çatla Sodom-Gomore, patla Bizans ve Roma! Öttür yem borusunu öttür, öttür, borazan! Bitpazarında sattık, kalkamaz artık kazan! Allahın on pulunu bekleye dursun on kul; Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul ![]() Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa; Yaşasın, kefenimin kefili karaborsa! Kubur faresi hayat, meselesiz, gerçeksiz; Heykel destek üstünde, benim ruhum desteksiz ![]() Siyaset kavas, ilim köle, sanat ihtilâç; Serbest, verem ve sıtma; mahpus, gümrükte ilâç ![]() Bülbüllere emir var: Lisan öğren vakvaktan; Bahset tarih, balığın tırmandığı kavaktan! Bak, arslan hakikate, ispinoz kafesinde; Tartılan vatana bak, dalkavuk kefesinde! Mezarda kan terliyor babamın iskeleti; Ne yaptık, ne yaptılar mukaddes emaneti? Ah, küçük hokkabazlık, sefil aynalı dolap; Bir şapka, bir eldiven, bir maymun ve inkılap ![]() (1947)
![]() |
![]() |
Cevap : Necip Fazıl Kısakürek Şiirleri |
![]() |
![]() |
#2 |
|
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek Şiirleriçok güzel çok tşkler emeğine sağlık ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VANDETTA
![]() |
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek ŞiirleriDövün
Ben ölünce etsin dostlarım bayram; Üstüste tam kırk gün, kırk gece düğün! Açı doyurmaksa kabirde meram, Yemeğim Fatiha, günde beş öğün ![]() Hey gidi, gölgeler ülkesi dünya! Bir görünmez şeyin gölgesi dünya! Boşlukta ayrılık bölgesi dünya! Bu dünyada yeme, içme ve dövün! 1972 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
[KAPLAN]
|
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek ŞiirleriKURTULUŞ BESTESİ
Aç kapıyı haber var, Ötenin ötesinden ![]() Dudaklarda şarkılar, Kurtuluş bestesinden ![]() Biz geldik, bilen bilsin ![]() Gönül gönül girilsin ![]() İnsanlar devşirilsin, Sonsuzluk destesinden ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek Şiirleriözür dilerim ben şiir koycağımızı tahmin edemedim:)direk okudum geçtim ![]() ![]() ![]() ÇİLE Gaiblerde bir ses geldi: Bu adam, Gezdirsin boşluğu ense kökünde! Ve uçtu tepemden birdenbire dam; Gök devrildi, künde üstüne künde ![]() ![]() ![]() Pencereye koştum: Kızıl kıyamet! Dediklerin çıktı, ihtiyar bacı! Sonsuzluk, elinde bir mavi tülbent, Ok çekti yukardan, üstüme avcı Ateşten zehrini tattım bu okun, Bir anda kül etti can elmasımı ![]() Sanki burnum, değdi burnuna (yok)un, Kustum, öz ağzımdan kafatasımı Bir bardak su gibi çalkalandı dünya; Söndü istikamet, yıkıldı boşluk ![]() Al sana hakikat, al sana rüya! İşte akıllılık, işte sarhoşluk! Ensemin örsünde bir demir balyoz, Kapandım yatağa son çare diye ![]() Bir kanlı şafakta, bana çil horoz, Yepyeni bir dünya etti hediye Bu nasıl bir dünya, hikayesi zor; Makâni bir satıh, zamanı vehim ![]() Bütün bir kainat muşamba dekor, Bütün bir insanlık yalana teslim ![]() Nesin sen, hakikat olsan da çekil! Yetiş körlük, yetiş, takma gözde cam! Otursun yerine bende her şekil; Vatanım, sevgilim, dostum ve hocam! Aylarca gezindim, yıkık ve şaşkın, Benliğim bir kazan ve aklım kepçe, Deliler köyünden bir menzil aşkın, Her fikir içimde bir çift kelepçe ![]() Niçin küçülüyor eşya uzakta? Gözsüz görüyorum rüyada, nasıl? Zamanın raksı ne bir yuvarlakta? Sonum varmış, onu ögrensem asıl? Bir fikir ki sıcak yarad kezzap, Bir fikir ki, beyin zarında sülük ![]() Selam sana haşmetli azap; Yandıkça gelişen tılsımlı kütük ![]() Yalvardım: Gösterin bilmeceme yol! Ey yedinci gök, esrarını aç! Annemin duası, düş de perde ol! Bir asâ kes bana, ihtiyar ağaç! Uyku, katillerin bile çeşmesi; Yorgan, Allahsıza kadar sığınak ![]() Teselli pınarı, sabır memesi; Size şerbet, bana kum dolu çanak ![]() Bu mu, rüyalarda içtiğim cinnet, Sırrını ararken patlayan gülle? Yeşil asmalarda depreniş, şehvet; Karınca sarayı, kupkuru kelle ![]() ![]() ![]() Akrep nokta nokta ruhumu sokmus, Mevsimden mevsime girdim böylece ![]() Gördüm ki, ateşte, cımbızda yokmuş, Fikir çilesinden büyük işkence ![]() Evet, her şey bende bir gizli düğüm; Ne ölüm terleri döktüm, nelerden! Dibi yok göklerden yeter ürktüğüm, Yetişir çektiğim mesafelerden! Ufuk bir tilkidir, kaçak ve kurnaz; Yollar bir yumaktır, uzun ve dolaşık ![]() Her gece rüyamı yazan sihirbaz, Tutuyor önümde bir mavi ışık ![]() Büyücü, büyücü ne bana hıncın? Bu kükürtlü duman, nedir inimde? Camdan keskin, kıldan ince kılıcın, Bir zehir kıymak gibi, beynimde ![]() Lugat, bir isim ver bana halimden; Herkesin bildiği dilden bir isim! Eski esvaplarım, tutun elimden; Aynalar söyleyin bana, ben kimim? Söyleyin, söyleyin, ben miyim yoksa, Arzı boynuzunda taşıyan öküz? Belâ mimarının seçtiği arsa; Hayattan mühacir; eşyadan öksüz? Ben ki, toz kanatıi bir kelebeğim, Minicik gövdeme yüklü Kafdağı, Bir zerrecigim ki, Arş'a gebeyim, Dev sancılarımın budur kaynağı! Ne yalanlarda var, ne hakikatta, Gözümü yumdukça gördüğüm nakış ![]() Boşuna gezmişim, yok tabiatta, İçimdeki kadar iniş ve çıkış ![]() Gece bir hendeğe düşercesine, Birden kucağına düştüm gerçeğin ![]() Sanki erdim çetin bilmecesine, Hem geçmis zamanın, hem geleceğin ![]() Açıl susam, açıl! Açıldı kapı; Atlas sedirinde mavera dede ![]() Yandı sırça saray, ilahi yapı, Binbir avizeyle uçsuz maddede ![]() Atomlarda cümbüş, donanma, şenlik; Ve çevre çevre nur, çevre çevre nur ![]() Içiçe mimari, içiçe benlik; Bildim seni ey Rab, bilinmez bilinmez meşhur! Nizam köpürüyor, med vakti deniz; Nizam köpürüyor, ta çenemde su ![]() Suda bir gizli yol, pırılıtılı iz; Suda ezel fikri, ebed duygusu ![]() Kaçır beni ahenk, al beni birlik; Artık barınamam gölge varlıkta ![]() Ver cüceye, onun olsun şairlik, Şimdi gözüm, büyük sanatkarlıkta ![]() Öteler öteler, gayemin malı; Mesafe ekinim, zaman madenim ![]() Gökte saman yolu benim olmalı; Dipsizlik gölünde, inciler benim ![]() Diz çök ey zorlu nefs, önümde diz çök! Heybem hayat dolu, deste ve yumak ![]() Sen, bütün dalların birleştiği kök; Biricik meselem, Sonsuza varmak ![]() ![]() ![]() NECİP FAZIL KISAKÜREK |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VANDETTA
![]() |
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek Şiirleri Aman Efendim Aman
![]() ![]() ![]() Aman efendim, aman! Galiba Âhir Zaman! Manzarası yurdumun, Tufan gününden yaman! Göz görmez aydınlıkta; Asümanedek duman ![]() Yer dumanmış ne çıkar, Duman dolu âsüman ![]() Türk evi delik deşik; Yıkık dökük hânüman ![]() Duraksız itiş kakış; Süresiz karman-çorman ![]() Anne çocuk doğurur, Köpek soyundan azman ![]() Beyinler zıpzıp kadar, Mideler koskocaman ![]() Aziz fikir buğdayı, Katıra mahsus saman ![]() Boş lâf, hep dalga dalga; Uçsuz bucaksız umman ![]() Hayvanlık orkestrası: Eşek, birinci keman ![]() Orman keleş, nebat kel; Nebat adamlar orman ![]() Midelerde ihracat, Günde beş milyon batman ![]() Bilmem kaç milyar harman ![]() Yangın evinde satranç; Plân, reform ve uzman ![]() Tam bir buçuk asırdır, Maymunlardan eleman ![]() Bizdeki hale nispet Maymun taklitten pişman ![]() Hangi yol Türke uygun, Hangi parti tercüman? Çıkamaz meydanlara; Camide mahpus iman! Silah küfrün belinde, Küfrün elinde, ferman ![]() Cehle sorarsan ilim; Zehre sorarsan, derman ![]() Rahmet, meçhul kelime; Bilinmez isim, Rahmân ![]() Kutsal kitaptır fuhuş; Ahlâk, okunmaz roman ![]() Tarih, kontra gerçeğe; Hürriyet hakka düşman ![]() Millete kasdedenin İsmi milli kahraman ![]() Yere batsın bu dünya, Bu dünyadan hayr uman! Genç adam, at yorganı! Sana haram, uyuman! Aman, efendim aman! Efendim, aman, aman! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VANDETTA
![]() |
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek ŞiirleriSAKARYA TÜRKÜSÜ
İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya; Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya ![]() Su iner yokuşlardan, hep basamak basamak; Benimse alın yazım, yokuşlarda susamak ![]() Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir; Oluklar çift; birinden nur akar; birinden kir ![]() Akışta demetlenmiş, büyük, küçük, kâinat; Şu çıkan buluta bak, bu inen suya inat! Fakat Sakarya başka, yokuş mu çıkıyor ne, Kurşundan bir yük binmiş, köpükten gövdesine; Çatlıyor, yırtınıyor yokuşu sökmek için ![]() Hey Sakarya, kim demiş suya vurulmaz perçin? Rabbim isterse, sular büklüm büklüm burulur, Sırtına Sakaryanın, Türk tarihi vurulur ![]() Eyvah, eyvah, Sakaryam, sana mı düştü bu yük? Bu dâva hor, bu dâva öksüz, bu dâva büyük! ![]() ![]() Ne ağır imtihandır, başındaki, Sakarya! Binbir başlı kartalı nasıl taşır kanarya? İnsandır sanıyordum mukaddes yüke hamal ![]() Hamallık ki, sonunda, ne rütbe var, ne de mal, Yalnız acı bir lokma, zehirle pişmiş aştan; Ve ayrılık, anneden, vatandan, arkadaştan ![]() Şimdi dövün Sakarya, dövünmek vakti bu ân; Kehkeşanlara kaçmış eski güneşleri an! Hani Yunus Emre ki, kıyında geziyordu; Hani ardına çil çil kubbeler serpen ordu? Nerede kardeşlerin, cömert Nil, yeşil Tuna; Giden şanlı akıncı, ne gün döner yurduna? Mermerlerin nabzında hâlâ çarpar mı tekbir? Bulur mu deli rüzgâr o sedayı: Allah bir! Bütün bunlar sendedir, bu girift bilmeceler; Sakarya, kandillere katran döktü geceler ![]() Vicdan azabına eş, kayna kayna Sakarya, Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya! İnsan üç beş damla kan, ırmak üç beş damla su; Bir hayata çattık ki, hayata kurmuş pusu ![]() Geldi ölümlü yalan, gitti ölümsüz gerçek; Siz, hayat süren leşler, sizi kim diriltecek? Kafdağını assalar, belki çeker de bir kıl! Bu ifritten sualin, kılını çekmez akıl! Sakarya; sâf çocuğu, mâsum Anadolu'nun, Divanesi ikimiz kaldık Allah yolunun! Sen ve ben, gözyaşiyle ıslanmış hamurdanız; Rengimize baksınlar, kandan ve çamurdanız! Akrebin kıskacında yoğurmuş bizi kader; Aldırma, böyle gelmiş, bu dünya böyle gider! Bana kefendir yatak, sana tabuttur havuz; Sen kıvrıl, ben gideyim, Son Peygamber Kılavuz! Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya; Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya! ![]() ![]() Nerede kardeşlerin, cömert Nil, yeşil Tuna; Giden şanlı akıncı, ne gün döner yurduna? Mermerlerin nabzında hâlâ çarpar mı tekbir? Bulur mu deli rüzgâr o sedayı: Allah bir! Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya; Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
kezban
|
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek ŞiirleriMezarda kan terliyor babamın iskeleti; Ne yaptık, ne yaptılar mukaddes emaneti? (bayagı üstünde düşünülmesi gereken bir söz) ANNECİĞİM Ak saçlı başını alıp eline, Kara hülyalara dal anneciğim! O titrek kalbini bahtın yeline, Bir ince tüy gibi sal anneciğim! Sanma bir gün geçer bu karanlıklar, Gecenin ardında yine gece var; Çocuklar hıçkırır, anneler ağlar, Yaşlı gözlerinle kal anneciğim! Gözlerinde aksi bir derin hiçin, Kanadın yayılmış, çırpınmak için; Bu kış yolculuk var, diyorsa için, Beni de beraber al anneciğim! ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
jasmine
|
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek ŞiirleriCANIM İSTANBUL
Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar; Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar ![]() İçimde tüten birşey; hava, renk, eda, iklim; O benim, zaman, mekan aşıp geçmiş sevgilim ![]() Çiçeği altın yaldız, suyu telli pulludur; Ay ve güneş ezelden iki İstanbulludur ![]() Denizle toprak, yalnız onda ermiş visale, Ve kavuşmuş rüzgar onda, onda misale ![]() İstanbul benim canım; Vatanım da vatanım ![]() ![]() ![]() İstanbul, İstanbul ![]() ![]() ![]() Tarihin gözleri var, surlarda delik delik; Servi, endamlı servi, ahirete perdelik ![]() ![]() ![]() Bulutta şaha kalkmış Fatih'ten kalma kır at; Pırlantadan kubbeler, belki bir milyar kırat ![]() ![]() ![]() Şahadet parmağıdır göğe doğru minare; Her nakışta o mana: Öleceğiz ne çare? ![]() ![]() Hayattan canlı ölüm, günahtan baskın rahmet; Beyoğlu tepinirken ağlar Karacaahmet ![]() ![]() ![]() O manayı bul da bul! İlle Istanbul'da bul! İstanbul, İstanbul ![]() ![]() ![]() Boğaz gümüş bir mangal, kaynatır serinliği; Çamlıca'da, yerdedir göklerin derinliği ![]() Oynak sular yalının alt katına misafir; Yeni dünyadan mahzun, resimde eski sefir ![]() Her akşam camlarında yangın çıkan Üsküdar, Perili ahşap konak, koca bir şehir kadar ![]() ![]() ![]() Bir ses, bilemem tanbur gibi mi, ud gibi mi? Cumbalı odalarda inletir "Katibim" i ![]() ![]() ![]() Kadını keskin bıçak, Taze kan gibi sıcak ![]() İstanbul, İstanbul ![]() ![]() ![]() Yedi tepe üstünde zaman bir gergef işler! Yedi renk, yedi sesten sayısız belirişler ![]() ![]() ![]() Eyüp öksüz, Kadıköy süslü, Moda kurumlu, Adada rüzgar, uçan eteklerden sorumlu ![]() Her şafak Hisarlarda oklar çıkar yayından Hala çığlıklar gelir Topkapı sarayından ![]() Ana gibi yar olmaz, İstanbul gibi diyar; Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar ![]() ![]() ![]() Gecesi sünbül kokan Türkçesi bülbül kokan, İstanbul, İstanbul ![]() ![]() ![]() NECİP FAZIL KISAKÜREK
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
haticee
|
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek Şiirlerigerçekten çok güzeldi hepinizin emeğine sağlık |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
[KAPLAN]
|
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek ŞiirleriDÜŞÜNMEK
Bana biricik gıda, aç ve susuz, düşünmek; Sizinse düşünceniz, yemek, yatmak, eşinmek ![]() ![]() ![]() (1974) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
|
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek Şiirleri |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
|
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek Şiirleri![]() "Korkma! senin zaman dediğin de bir gölge
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Necip Fazıl Kısakürek |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
VANDETTA
![]() |
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek ŞiirleriŞARKIMIZ BİZİM Kırılır da bir gün bütün dişliler, Döner şanlı şanlı çarkımız bizim ![]() Gökten bir el yaşlı gözleri siler, Şenlenir evimiz, barkımız bizim ![]() Yokuşlar kaybolur, çıkarız düze, Kavuşuruz sonu gelmez gündüze, Sapan taşlarının yanında füze, Başka âlemlerle farkımız bizim ![]() Kurtulur dil, tarih, ahlak ve iman; Görürler, nasılmış, neymiş kahraman! Yer ve gök su vermem dediği zaman, Her tarlayı sular arkımız bizim ![]() Gideriz, nur yolu izde gideriz, Taş bağırda, sular dizde, gideriz, Bir gün akşam olur, biz de gideriz, Kalır dudaklarda şarkımız bizim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
VANDETTA
![]() |
![]() Cevap : Necip Fazıl Kısakürek Şiirleri![]() İki yıldız arası göğe asılı hamak ![]() ![]() ![]() Uyku, uyku ![]() ![]() ![]() ![]() Uyumak istiyorum; başım bir cenk meydanı; Harfsiz ve kelimesiz düşünmek Yaradanı ![]() İlgisizlik, her şeyden kesilmiş ilgisizlik; Bilmeyiz ki, en büyük ilme denk bilgisizlik ![]() Usandım boş yere hep gitmelerden, gelmelerden; Bırakın uyuyayım, yandım kelimelerden! Göz kapaklarımda gün, kapkara bir kızıllık; Kulağımda tarihin çıkrık sesi, bin yıllık ![]() Bir yurt ki bu, diriler ölü, ölüler diri; Raflarda toza batmış peygamberden bildiri ![]() Her gün yalnız namazdan namaza uyanayım; Bir dilim kuru ekmek; acı suya banayım! Ve tekrar uyuyayım ve kalkayım ezanla! Yaşaya dursun insan, hayat dediği zanla ![]() ![]() ![]() 1973 |
![]() |
![]() |
|