Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gözleve, savaşı

Gözleve Savaşı

Eski 04-30-2009   #1
Şengül Şirin

Gözleve Savaşı

Gözleve Savaşı Kırım savaşının (1853 – 1856) Türk-Rus kuvvetleri arasında geçen bir evresidir (17 Şubat 1855) Kırım yarımadasının batı kıyılarındaki Gözleve’ye çıkan Fransız, İngiliz ve Türk birlikleri (18 Eylül 1854), güney yönünde ilerleyerek Alma, Balaklava, İnkerman meydan savaşlarını yaptıktan sonra Sivastopol’u kuşattılar

Gözleve Savaşı Kırım savaşının ( 1853 – 1856) Türk-Rus kuvvetleri arasında geçen bir evresidir (17 Şubat 1855) Kırım yarımadasının batı kıyılarındaki Gözleve’ye çıkan Fransız, İngiliz ve Türk birlikleri (18 Eylül 1854), güney yönünde ilerleyerek Alma, Balaklava, İnkerman meydan savaşlarını yaptıktan sonra Sivastopol’u kuşattılar Bu arada, serdarıekrem Ömer Paşa komutasında 20000 piyade, yaklaşık 5000 atlı ve 108 toptan oluşan üç tümenlik bir Türk birliği Ruslar’ın Sivastopol’a takviye getirmelerini engellemek ve müttefik güçlerin üssü olan Gözleve’yi güven altında bulundurmak için Orkapı (Perekop) – Bahçesaray demir yolunu tutmakla görevlendirildi Ruslar general Herelov komutasında 30000 piyade, 3000 süvari ve 105 toptan meydana gelen kuvvetleriyle 17 Şubat sabahı sisli bir havada saldırıya geçtiler Türk topçusunun ve piyadesinin açtığı ateşle Rus saldırısı durduruldu Ardından karşı saldırıya geçilerek düşman püskürtüldü İlk saldırıları Türkler tarafından püskürtülen Ruslar, toparlandıktan sonra ikinci kez saldırdılar Bu saldırılar da süngü hücumuyla etkisiz duruma getirildikten sonra Türk kuvvetleri karşı taarruza geçtiler, dört saatlik bir savaşın ardından Ruslar hatlarına doğru çekilmeye başladılar Görevi sadece düşmana geçit vermemek olan Ömer Paşa, çekilen Rus askerlerini izlemeye gerek görmedi İnsan ve malzeme olarak Ruslar’ın Türkler’e oranla daha ağır kayıplar verdikleri Gözleve savaşı, Petersburg’da geniş yankılar uyandırdı Bu savaştan sonra Ruslar, kuvvetlerini doğuya kaydırdılar

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Gözleve Savaşı

Eski 04-30-2009   #2
ysnkrks

Cevap : Gözleve Savaşı

güzel paylaşımteşekkürler
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com