Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ailedir, büyük, çocuğa, destek

Çocuğa En Büyük Destek Ailedir

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çocuğa En Büyük Destek Ailedir

Hepimiz anne ve baba olarak çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlamak ve mutlu çocuklar yetiştirmek isterizBunun nasıl yapılacağı konusunda da sıkıntı çekeriz Bunun “motivasyon” olduğunu ve nasıl kazanılması gerektiğini de zaman içinde öğreniriz Ve çoğu zaman bunu bilinçli veya bilinçsiz yaparız

Ve yine biliriz ki ; bir çocuk en büyük desteği önce ailesinden alırVe yine en büyük sevgiyi ailesinden alırSevildiğini ,önemsendiğini, değer gördüğünü fark eder Ve bu çocuklarda farkındalık duygusunu geliştirir Sonuçta mutlu ,gülen çocukların etrafımızdaki varlığını hissederiz

Evde ki çatışmalar ve sorunlar çocuğun iç dünyasında kızgınlık ve psikolojik nedenlerle verimsizleşmesine neden olurBizde öğretmen olarak bunların sınıftaki yansımalarını çok iyi görürüz Öğrencinin başarısı ciddi olarak düşerileriki yıllarda da biriken ve çözülmeyen sorunlar yumağı onu farklı çözümsüzlüğe ulaştırır

Bizler anne ,baba ve öğretmen olarak neler yapmalıyız? Çocuklarımızla nasıl konuşmalı ve onlara nasıl davranmalıyız? Sorusu bizim çocuklarımızla olan bakış açımızı ve onları tanıma eğilimi geliştirmemizi sağlayacaktır Bunun adı “motivasyondur

Bunun yapılması hem çok kolay hem de çok zordur Çünki; her çocuk için kullanacağınız farklı bir dil kalıbı vardır Yani her çocuk aynı dilden anlamaz ve ya biz onlarla aynı dilden konuşamayız

Yani çocuklarımıza “ sen benim evladımsın, ben seni çok seviyorum, sen benim için önemlisin ve değerlisin Sen olmazsan ben anne veya baba olamazdım Ve ben her zaman senin yanındayım” İfadesi çocuklarımızın güven duygusunu geliştirecektir Bu dilin adı” BEN “ dilidir

Çocuklarımızla konuşurken dikkat edeceğimiz önemli bir konu da net ifadelerle anne ve baba olarak ortak dil kullanma özelliğidir Yine bu konuşmaları yaparken çocuğumuzun yaşı ve algılamasına dikkat etmeliyiz Ve karışık uzun cümleler yerine kısa,öz ve anlaşılır ve doğru ifadeler kullanmalıyız

Ve yine bizler öğretmen olarak biliriz ki; evden doygun gelen öğrencilerin özgüven duygusunun güzelliğini pek çok şekilde yaşarızVe yine Kimi zaman çocuklarımızla yumuşak ifadeler kimi zamanda olumsuz ifadeler onların kendilerini görmelerini sağlayacaktır Örneğin: “ İyi ki sen benim çocuğumsun ve ben seninle gurur duyuyorum” Veya gördün mü işte? Bu çalışmayı yapmadığın için koca bir yılın heba olacak Ve arkadaşların sınıflarını geçerken sen sınıfta kalmış olacaksın” Sözleri onlara daha etkili olacaktır

Anne baba olarak biliriz ki ; iki çocuğumuz da birbirlerine benzemezlerBiz onların anne ve babasıyız ama onlar her şeyleriyle bizim dışımızda farklı yapıya sahiptirler

Size kendimden bir örnek vermek istiyorum Oğlum yeni yürümeye başlamıştı ve sık sık ağlayarak kucağıma almamı istiyorduElimde olan eşyalar nedeniyle bunu yapamıyordum “Bak bu eşyalar çok ağır ve ben bunları taşıyamıyorum Ve biliyorum ki sen bana yardım edeceksin Bunu yaparsan çok kolay yürümüş “ Dedim ve her adımda ona teşekkür ederek yolu bitirmiştik…

Yine çocuklarımızın en büyük sıkıntısı ders çalışma Eve yorgun gelen çocuklarımız için aaaaler bir kabusturVe bu çalışmayı bizimle yapmak ister Eğer bu konuda hep destek verirsek ona iyilik yapmış olmayız Gelişmeyen sorumluluklar ileride ciddi sıkıntı yaratacaktırŞimdi yapacağımız yardım ileride de yapabilecek miyiz? Buna gücümüz ve bilgimiz yetecek mi?

İşte yine karşımıza planlı yaşama alışkanlığının ilkokul 1 sınıftan itibaren hayata küçük adımlarla geçirilmesi gereğini önümüze koyuyorÇocuklarımızla yapacağımız uygun ders çalışma programı yine çocuklarımızın kişisel özelliğine uygun olarak hazırlanmalıdırEv deki kurallar net konulmalıdır ( Bilgisayar, oyunlar tv izleme ) de mutlaka çocukla beraber hazırlanmalı onun görüşlerine değer verilmeli ama kesin uyulmalı sözü alınmalıdır

Unutmayalım ki; Yaptığımız her çalışma çocuğumuzun ruhsal,bedensel ,zihinsel gelişimine yardımcı olacaktırVe bizim sağlıklı desteğimiz onların sağlıklı birer birey olarak yetiştirmemizi ve topluma kazandırmamızı sağlayacaktır

Bu konuda size üç altın öneri vermek istiyorum: 1- Sabırlı olmak 2- Sabırlı olmak 3- sabırlı olmak

Ve yine unutmayalım dünyanın en zor mesleği” anne ve baba olmaktır

Ayten IŞILDAĞ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com