09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mide Yanmasi (Ekşimesi)
MİDE YANMASI (EKŞİMESİ)
Mide yanması 20 ile 50 yaş arasında birçok insanda görülen çok yaygın bir rahatsızlık Midede yanma hissi yemekten önce, yemek sırasında ya da yemekten 2-3 saat sonra hissediliyor Besinler, sindirim işlevinin bir gereği olarak midede ilk değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek için hazırlanıyor Mide bu işlevi yerine getirirken iç yüzeyini kaplayan zarın altındaki salgı hücrelerini, besinlerin gerekli değişimini sağlamak üzere uyarıyor Bu sırada oluşan bir dengesizlik, aşırı asit ortamına ve midenin kendini koruyamamasına yol açarak yanma hissine neden oluyor
Büyüklerimiz midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş Ekmek içinin değil ama ağıza birşey atmanın doğru bir yöntem olduğunu belirten günümüz doktorları da az ama sık yemeyi öneriyorlar Öğünleri küçülterek sık sık yemenin şikayetleri azaltacağını söylüyorlar
Yemeğe daha fazla zaman ayırın Ayaküstü değil, sofrada oturarak yiyin Acele yemek mide işlevine zarar veriyor Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil de bir aaaif anına dönüştürün
Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur Lokmaları uzun uzun çiğneyin Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlar
Sofradan tıkabasa doymadan kalkın Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal İçi dolu bir plastik torbayı düşünün Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca bağlayın Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır Mide de aynı böyle  Bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin
Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulur Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir
Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz
Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin
Sigaradan uzak durun
Yemekten sonra uzanmayın Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir
Bunlardan Uzak Durun
Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli
Kafeinli içecekler mide için çok zararlı Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yorar Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin
Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını dikkatli için Domates veya portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir Bu nedenle sulandırarak ve balla tatlandırarak için
Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin Ilınmasını bekleyin
Alkol midedeki yanma hissini artırır Hele mide boşken alkol kesinlikle almayın
Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir
Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin
Mide ağrılarınıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle yemek yemenin aaafini çıkartabilirsiniz 
Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor
Lahana : Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın Meyve presinde lah:-):-):-):-):-)n suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın 1 kerevizi soyup doğrayın 1 havucu temizleyip dilimleyin Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için
Patates : Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın Su,havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için
Elma sirkesi : Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın
Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor
Ispanak : Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin Taze yapraklarını salata olarak yiyin
Zeytinyağı : Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor
Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktörünü artırıyor
Muz : Mideyi seven meyvelerin başında geliyor Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor
Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor
Meyankökü : Güçlü bir mide koruyucusu Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor
|
|
|