09-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Doğu Anadolu Bölgesi Tarım Ve Hayvancılık
Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Tarım
Bölge yüzölçümünün %10'unda ancak tarım yapılabilir Yerşekilleri ve iklimin olumsuz etkisinden dolayı tarımsal faaliyet gelişmemiştir Bölgedeki tarım etkinlikleri en çok bölgenin güneyindeki çöküntü ovalarında (Elbistan, Malatya, Elazığ ve Muş ovaları) yoğunlaşır
Arpa: En fazla tarımı yapılan üründür Sebepleri: Düşük sıcaklığa dayanıklı olması, kısa sürede hasat edilebilmesi, hayvan yemi olarak kullanılması ve buğdayın yetiştirilemediği yerlerde yetşebilmesidir
Buğday: Arpadan sonra en fazla tarımı yapılan ürün buğdaydır
Tütün: Bitlis, Malatya ve Elazığ çevresinde yetiştirilir
Pamuk: Iğdır ovasında pamuk yetiştirilir
Kayısı: Malatya, Türkiye ve Dünyada kayısı üretiminde ilk sırada yer alır Ayrıca patates, lahana gibi çeşitli ürünler de yetiştirilir Genel olarak sıcaklığın düşük olmasından dolayı sebzecilik gelişmemiştir Bundan dolayı sebze tarımına en az elverişli bölge Doğu Anadolu'dur
Hayvancılık
Doğu Anadolu Bölgesi, hayvancılıkta elverişli şartlara sahip olduğu gibi olumsuz şartlar da taşır Çayır ve otlakların fazla yer kaplaması hayvancılığı teşvik edici, kışların uzun ve sert geçmesi ise sınırlayıcı bir özelliktir Erzurum-Kars Bölümü'nde yaz yağışları ile oluşan çayırların geniş alan kaplaması büyükbaş hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır
Bölgenin güneyindeki ovalık alanlarda ise küçükbaş hayvanlardan koyun yetiştiriciliği önem kazanmıştır Dağlık yörelerde ise kıl keçisi yetiştirilmektedir Canlı hayvan, yapağı, tereyağı ve peynir halkın önemli geçim kaynaklarıdır
Hakkâri, Kars ve Bitlis'te arıcılık gelişmiştir Türkiye bal üretiminin %20'sini Doğu Anadolu Bölgesi verir
|
|
|