Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
cevapları, coğrafyası, ekonomik, ekonomisi, soruları, test, türkiye’nin

Türkiye’Nin Ekonomisi Ve Ekonomik Coğrafyası Test Soruları Ve Cevapları

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiye’Nin Ekonomisi Ve Ekonomik Coğrafyası Test Soruları Ve Cevapları







Türkiye’nin Ekonomisi ve Ekonomik Coğrafyası Test Soruları ve Cevapları
1 Ülkemizdeki hayvancılıkla ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Tiftik keçisi en çok İç Anadolu’da yetiştirilir

B) Mera hayvancılığı giderek azalmaktadır

C) Küçükbaş hayvancılık daha yaygındır

D) Hayvan sayısı yönünden Avrupa’da baştadır

E) Hayvanlarımızın et ve süt verimi yüksektir

2 Türkiye’de kesilen küçükbaş hayvan başına ortalama 12,6 kg, büyükbaş hayvan başına ise 64,7 kg ortalama et elde edildiği halde, küçükbaş hayvancılığın büyükbaş hayvancılığa oranla daha yaygın olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kısa ömürlü, kısa boylu bozkırların yaygın olmasına

B) Engebenin ve ortalama yükseltinin fazla olmasına

C) Dokuma endüstrisinin büyük oranda yün ve tiftiğe bağlı olmasına

D) Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin zahmetli olmasına

E) Küçükbaş hayvanların et ve sütünün daha değerli olmasına

3 Türkiye’de hayvansal verimi arttırmada aşağıdaki-lerden hangisi etkili değildir?

A) Yem bitkileri üretiminin arttırılması

B) Üreticilerin kredilerle desteklenmesi

C) Mera hayvancılığının teşvik edilmesi

D) Hayvan soylarının ıslah edilmesi

E) Hayvansal ürünler sanayinin geliştirilmesi

4 Ülkemizde hayvancılığın tarımdan önce olduğu yerlerin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) Yer şekillerinin engebeli, toprakların kıraç olması

B) Yağışın bol,yağış rejiminin düzenli olması

C) Yazların sıcak geçmesi, kış yağışlarının fazla olması

D) Toprakların mineral bakımından zengin olması

E) Özellikle orman bakımından çok zengin olması

5 Modern usullerle hayvancılık yapılan bir ülkede aşağıdakilerden hangisi yapılmaz?

A) Hayvan ırklarının ıslahı

B) Yem üretiminin arttırılması

C) Üreticilerin desteklenmesi

D) Ahır hayvancılığın özendirilmesi

E) Otlak alanlarının genişletilmesi

6 Türkiye’de en yaygın hayvancılık faaliyeti küçükbaş hayvancılıktır

Aşağıdakilerden hangisi bu duruma yol açan etkenlerden biridir?

A) Tarım alanlarının sınırlı olması

B) Yer şekillerinin çok engebeli olması

C) Diğer hayvancılık faaliyetlerinin zahmetli oluşu

D) Yer şekillerinin ve iklimin uygun oluşu

E) Et ve süt veriminin fazla oluşu

7 Küçükbaş hayvancılık bozkır bitki örtüsünün yaygın olduğu bölgelerimizde yetiştirilir

Buna göre aşağıdaki bölümlerin hangisinde küçükbaş hayvancılık daha az yapılır?

A) Konya Bölümü

B) Orta Fırat Bölümü

C) Erzurum-Kars Bölümü

D) İç batı Anadolu Bölümü

E) Ergene Bölümü

8 Aşağıda verilen hayvan türlerinden hangisi Türkiye’nin az yağış alan iç kısımlarında yetiştirilir?

A) Tiftik keçisi B) Sığır C) Kıl keçisi

D) At E) İpek böceği

9 Ülkemizde aşağıdaki ürünlerden hangisinin tarımının yoğun olduğu yörede, küçükbaş hayvancılık en azdır?

A) Antep fıstığı B) Çay C) Ayçiçeği

D) Şeker pancarı E) Buğday

10 Ülkemizde büyük baş hayvancılığa en elverişli yerler doğu Karadeniz yaylaları ile Erzurum-Kars ve Ardahan platolarıdır

Bunun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yaz yağışlarının fazla olması

B) Sulama imkanlarının gelişmiş olması

C) Geniş düzlüklerin olması

D) Yükseltinin ve eğimin fazla olması

E) Tarım topraklarının verimli olması

11 Türkiye’de yetiştirilen hayvan türleri ve bu türlerin yoğun olduğu yerler aşağıda verilmiştir

Bu eşleşmelerden hangisi yanlıştır?

Hayvan türü Yaygın olarak yetiştiği yer

A) Sığır Erzurum-Kars Bölümü

B) Koyun İç Anadolu Bölgesi

C) Kıl keçisi Karadeniz Bölgesi

D) Tiftik keçisi İç Anadolu Bölgesi

E) İpek böceği Güney Marmara Bölümü

12 Aşağıda yer alan hayvanların hangisinin ürünleri sanayi de işleme tutulmadan kesinlikle kullanılmaz?

A) Koyun B) Arı C) Manda

D) Tavuk E) İpek böceği

13 Aşağıdaki bölgelerimizin hangisinde ahır hayvancılığı ve besicilik daha fazla yapılmaktadır?

A) İç Anadolu B) Marmara C) Doğu Anadolu

D) Karadeniz E) Akdeniz

14 Ülkemizde aşağıdaki ürünlerden hangisinin tarımının yoğun olduğu yörede, büyük baş hayvancılık daha az yapılır?

A) Mısır B) Çay C) Fındık

D) Buğday E) Şeker pancarı

15 Arıcılığı asıl geçim kaynağı olarak seçenler, ülkemizde gün geçtikçe artmaktadır

Aşağıdakilerden hangisi bu durumun ortaya çıkmasında en büyük etkiye sahiptir?

A) Çok emek gerektirmemesi

B) Ekonomik değerinin yüksek olması

C) Arı ürünlerine olan ihtiyacın artması

D) İklim şartlarından daha az etkilenmesi

E) Besin değerinin yüksek olması

16 Bugün ülkemizde modern tavukçuluk daha çok İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük merkezlere yakın yerlerde gelişmiştir

Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tavuğun ticari değerinin yüksek olması

B) İklim şartlarının elverişli olması

C) İş gücüne fazla ihtiyaç duyulması

D) Büyük tüketim merkezlerine yakın olması

E) Kentlerdeki işsiz insanlara iş kapısı olması

17 Balıkçılığın ilkel metotlarla yapıldığı bir ülkede aşağıdakilerden hangisinin oluşması beklenemez?

A) Kum motorlarının balık yuvalarını bozması

B) Açık deniz balıkçılığının yapılması

C) Kaçak ve zamansız avlanmaların yapılması

D) Balıkçı teknelerinin küçük ve yetersiz olması

E) Denizin sanayi ve yerleşim atıkları ile kirletilmesi

18 Türkiye’de balıkçılığın yeterince gelişmeme -sinde aşağıdakilerden hangisinin payı en azdır?

A) Soğuk denizlere ve okyanuslara uzak olması

B) Su ürünlerini değerlendirme tesislerinin yetersiz oluşu

C) Kıyılarımızın temizliğine yeterince özen gösterilmemesi

D) Bazı kıyılarımızın deniz turizmine ayrılmış olması

E) Yanlış balık avlama yöntemlerinin yapılıyor olması

19 Türkiye’de avlanan balık miktarının büyük bir bölümü (%81) Karadeniz’den sağlanır

Karadeniz’de balıkçılığın gelişmesinde;

I Kıyı şeridinin uzun oluşu

II İklimin ılıman oluşu

III Kıta sahanlığının dar oluşu

IV Yer şekillerinin fazla engebeli oluşu

V Tarım alanlarının sınırlı oluşu

Gibi faktörlerden hangisinin etkisi daha çoktur?

A) I ve III B)Yalnız II C) I ve II

D) II ve III E) IV ve V

20 Ülkemizde yetiştirilen tarım ürünlerinin bir kısmı doğrudan ve dolaylı olarak hayvancılığımıza katkı sağlamaktadır

Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi için bu durum söz konusu olamaz?

A) Burçak B) Buğday C) Fındık

D) Çavdar E) Şeker pancarı

CEVAP ANAHTARI
1E 2A 3C 4A 5E 6D 7C 8A 9B 10A 11C 12E 13B 14D 15B 16D 17B 18D 19E 20C

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.