Beyaz, Yagli Sos |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Beyaz, Yagli SosBeyaz, yagli sos · 3 yemek kasigi ince kiyilmis maydanoz · 1/3 kap sek beyaz sarap (dry wine) · 1/3 kap kaliteli beyaz sirke-varsa sampanya sirkesi · 2 kucuk sogan incecik kup kup minik kiyilacak · ½ limon suyu-taze sikilacak · ½ kap krema sutu · 2-3 adet kuru veya taze Turk defne yapragi · 450 gram tuzsuz,kup kup kesilmis kati yag · tuz+karabiber Alti kalin,iki kat celik arasinda alimunyum veya bakir olan 2 litrelik bir sos tenceresinde, sirke+ sarap+ sogan+ limon+defne yapraklarini atese koy;4-7 dakika cok kisik ateste kaynat ve 2 yemek kasigi gibi kalacak Simdi krema sutunu koy ve yine azalt;2 yemek kasigi gibi kalacak Krema sosun ayrismasini onleyecektir Atesi kisiga alin ve defne yapraklarini cikartin icine 2ser,3 cer adet yavas yavas yag kuplerini atin ve surekli cirpin balon telle Sos cok sicak olmadan,yag erimelidir ve emulsifiye edilmis kremamsi bir sos haline gelmelidir Sosun 55 C/130 F ustune cikmamasi lazim yoksa yagi ayrisir;sos bozulur Eger sos ayrismaya baslarsa,atesten alin ve 2 buz kubu ilave edin ve sos soguyana kadar tel balonla cirpin surekli-bu arada sos tekrar eski haline gelir Tuz+karabiberi+maydanozu koy;karistir ve hemen servis yap-gerekirse kapakli olarak bir yerde ilik muhafaza edin birkac saat Balik, sebzelerle servis edilir 1 kap cikar
|
|
|
|