![]() |
Rasyonel Sayılar |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Rasyonel SayılarRasyonel Sayılar A ![]() a ve b tam sayı, b ¹ 0 olmak üzere, şeklinde ifade edilen sayılara rasyonel sayı veya kesir denir ![]() ![]() ![]() Pay Kesir cizgisi Payda ![]() B ![]() 1 ![]() İşaretine bakılmaksızın payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir denir ![]()
2 ![]() İşaretine bakılmaksızın payı paydasından küçük olmayan (büyük veya eşit olan) kesirlere bileşik kesir denir ![]()
3 ![]() Herhangi bir sayma sayısı ile birlikte yazılabilen kesirlere tam sayılı kesir denir ![]() ![]() Her bileşik kesir bir tamsayılı kesir biçiminde yazılabilir ![]() ![]() C ![]() 1 ![]() k ¹ 0 olmak üzere, ![]() 2 ![]() Toplama ve çıkarma işleminde payda eşitlenecek biçimde kesirler genişletilir ya da sadeleştirilir ![]() ortak payda alınır ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() Toplama, çıkarma, çarpma, bölme ve üs alma işlemlerinden bir kaçının birlikte bulunduğu rasyonel sayılarda işlemler, aşağıdaki sıraya göre yapılır ![]()
öncelik taşımaz ![]() belirlenir ![]() D ![]() 1 ![]() a bir tam sayı ve n bir sayma sayısı ise ![]() biçimindeki rasyonel sayılara ondalıklı sayı denir ![]() ![]() ondalıklı kısım denir ![]() 2 ![]() Bir ondalıklı sayıda ondalıklı kısım belli bir kurala göre tekrarlanıyorsa bu sayıya devirli ondalıklı sayı denir ![]() Devreden kısım üzerine (—) işareti konulur ![]() a,bcbcbc … = a, bc dir ![]() 3 ![]() a ![]() virgüller alt alta gelecek şekilde yazılır ve doğal sayılarda toplama - çıkarma işleminde olduğu gibi toplama - çıkarma işlemi yapılır ![]() virgülle ayrılır ![]() b ![]() virgül yokmuş gibi çarpma işlemi yapılır ![]() basamak sayılarının toplamı kadar, sağdan sola doğru virgülle ayrılır ![]() c ![]() bölen virgülden kurtulacak biçimde 10 un kuvveti ile çarpılır ![]() un kuvveti ile çarpılarak normal bölme işlemi yapılır ![]() 4 ![]() Tüm sayı - Devretmeyen sayı Verilen sayı= ¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾ ¾ Devreden rakam sayısı kadar 9devretmeyen kadar rakam sayısı kadar 0(sıfır) ![]() Devreden 9 ise bir önceki rakam 1 artırılır ![]() 3,9 =4; 3,59 =3,6 dir ![]() E ![]() Pozitif kesirlerde sıralama yapılırken aşağıdaki yollardan biri kullanılır ![]() I ![]() Paydaları eşit olan (eşitlenen) kesirlerden payı en büyük olan diğerlerinden daha büyüktür ![]() II ![]() Payları eşit olan (eşitlenen) kesirlerden paydası en küçük olan diğerlerinden daha büyüktür ![]() III ![]() Payı ile paydası arasındaki farkı eşit olan, basit kesirlerde, payı en büyük olan diğerlerinden daha büyüktür ![]() Payı ile paydası arasındaki farkı eşit olan, bileşik kesirlerde, payı en büyük olan diğerlerinden daha küçüktür ![]() Yukarıda verilen yöntemler pozitif kesirlerde geçerlidir ![]() Negatif kesirlerde ise durum tersinedir ![]() F ![]() ![]() arasında sayılamayacak çoklukta rasyonel sayı vardır ![]() için b ile d nin OKEK i bulunur ![]() eşitlenir ![]() ![]() x, ![]() kesirlerinin ortasındaki bir sayı ise, |
![]() |
![]() |
![]() |
Rasyonel Sayılar |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Rasyonel Sayılar RASYONEL SAYILAR A ![]() a ve b tam sayı, b ¹ 0 olmak üzere, ![]() ![]() ![]() ![]() B ![]() 1 ![]() İşaretine bakılmaksızın payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir denir ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() İşaretine bakılmaksızın payı paydasından küçük olmayan (büyük veya eşit olan) kesirlere bileşik kesir denir ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Herhangi bir sayma sayısı ile birlikte yazılabilen kesirlere tam sayılı kesir denir ![]() ![]() ![]() Her bileşik kesir bir tam sayılı kesir biçiminde yazılabilir ![]() ![]() C ![]() 1 ![]() k ¹ 0 olmak üzere, ![]() 2 ![]() Toplama ve çıkarma işleminde payda eşitlenecek biçimde kesirler genişletilir ya da sadeleştirilir ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() Toplama, çıkarma, çarpma, bölme ve üs alma işlemlerinden bir kaçının birlikte bulunduğu rasyonel sayılarda işlemler, aşağıdaki sıraya göre yapılır ![]() 1) Parantezler ve kesir çizgisi işleme yön verir ![]() 2) Üslü işlemler varsa sonuçlandırılır ![]() 3) Çarpma - bölme yapılır ![]() 4) Toplama - çıkarma yapılır ![]() Toplama ile çıkarma ve çarpma ile bölme kendi arasında öncelik taşımaz ![]() ![]() D ![]() 1 ![]() Bir rasyonel sayının payını paydasına böldüğümüzde bu rasyonel sayının ondalık açılımını buluruz ![]() ![]() ![]() Burada a ya tam kısım, bcd ye de ondalıklı kısım denir ![]() 2 ![]() Bir ondalık kesirde ondalıklı kısım belli bir kurala göre tekrarlanıyorsa bu sayıya devirli ondalık kesir denir ![]() Devreden kısım üzerine (—) işareti konulur ![]() ![]() 3 ![]() a ![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Devreden 9 ise bir önceki rakam 1 artırılır ![]() ![]() E ![]() Pozitif kesirlerde sıralama yapılırken aşağıdaki yollardan biri kullanılır ![]() I ![]() Paydaları eşit olan (eşitlenen) kesirlerden payı en büyük olan diğerlerinden daha büyüktür ![]() II ![]() Payları eşit olan (eşitlenen) kesirlerden paydası en küçük olan diğerlerinden daha büyüktür ![]() III ![]() Payı ile paydası arasındaki farkı eşit olan, basit kesirlerde, payı en büyük olan diğerlerinden daha büyüktür ![]() Payı ile paydası arasındaki farkı eşit olan, bileşik kesirlerde, payı en büyük olan diğerlerinden daha küçüktür ![]() Yukarıda verilen yöntemler pozitif kesirlerde geçerlidir ![]() ![]() F ![]() ![]() ![]() Bunlardan bazılarını bulmak için b ile d nin OKEK i bulunur ![]() ![]() ![]() Ü ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Rasyonel Sayılar |
![]() |
![]() |
#4 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Rasyonel Sayılarkonu aynı olduğu için tek başlık altında toplanmıştır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|