Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
absinth, peri, yeşil

Absinth : Yeşil Peri

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Absinth : Yeşil Peri




Absinthe (the Green Elf)

TARİHÇE

Absinthe’in ortaya çıkışı için çeşitli teoriler olsa da, 1792 yılında Fransız doktor Pierre Ordinaire tarafından ticari amaçlı üretildiği düşünülmektedir Bazılarına göre ise içki ilk önce İsviçre’de ortaya çıkmıştır İlk kez Neuchatel'de Mère Henriod tarafından 1740'da yapıldığı hikâye edilmektedir İsviçre'nin bazı kantonlarında yerel olarak bu içki tüketilirken yukarıda bahsi geçen doktor Pierre Ordinaire'in dikkatini çekmiş ilk önceleri tıbbi etkisi için kullanılmaya başlamıştır Zaten asıl kabul gören hikâye budur Gerçekten de doktor Pierre Ordinaire, İsviçreye böyle bir yolculuk yapmıştır Bilinen en eski üretim Pontallier'de 1806 yılında yapılmıştır Bu nokta şirket çeşitli defalar yer değiştirmiş, çeşitli kişilere satılmıştır Bu şirketin esas tanınması Fritz Duval tarafından işletilmeye başlayınca olmuştur Bu dönemde halâ tıbbi amaçlı kullanımı devam etmekte ve yapılış tarzı gizli tutulmakta idi Şirket zaman içinde çok ciddi miktarlarda üretim yapabilir hale gelmiştir

1840'larda Fransa Cezayir savaşları sırasında tıbbi amaçlı olarak yaygın şekilde kullanılmıştır Özellikle dizanteri ve bağırsak kurtlarına karşı etkin mücadelede kulanılmaktaydı Bu dönemde askerler bunun tıbbi etkisinin yanısıra içki olarak değerini gördüklerinden, savaş bitip eve döndüklerinde bu içkinin ünü yavaş yavaş duyulmaya başlamış ve çesitli barlarda (küçük Fransız barları; Bistro) müşterilere sunulmaya baslanmıştır

1850'lerde Napolyon döneminde bir anda moda hale gelmiştir Neredeyse binlerce farklı versiyonu ortaya cıkmış, toplam içki üretiminde ve tüketiminde lider hale gelmiştir

Bu dönemde Absinthe bir likör olarak sunulmaktaydı Sonuç olarak herkesin kabul ettiği gerçek III Napolyon dönemi Absinthe'in altın çağı olarak bilinir Bu dönemde özellikle Orta Avrupa, Fransa ve bir ölçüde yeni kıta Amerika'da Absinthe çılgınlığı yayılmıştır

ÜRETİM

Absinthe üretimi üç temel etapta gerçekleşmektedir Pelin bitkisi, yeşil anason maddeleri öncelikle saf alkol ile birleştirilir Belirli bir süre bekletilen karışım damıtılarak sıvı elde edilir Son etapta ise ısıtma yöntemi ile klorofil renklenme ortaya çıkmaktadır Pelin bitkisinde bulunan cok büyük miktarda bulunan Thujyone maddesi aslen tıbbi amaçlı kullanılan bir maddedir İyileştirici özellikteki bu maddenin yüksek dozları tehlikelidir Thujyone, bilindiği kadarı ile yüksek dozajlarda beyinde tetrahydrocannabinol ile aynı etkiyi yapmaktadır Bahsi geçen tetrahydrocannabinol maddesi marihuana içindeki aktif maddedir Sonuç olarak yüksek dozajı bu uyuşturucu madde ile aynı etkiyi yapmaktadır Zaten absinthe kelimesi, eski Yunanca'da apsinthion, yani acı anlamına gelir Bu noktada böyle bir maddenin yuksek alkol oranı ile biraraya gelmesi içkinin asıl tehlikesini ortaya çıkartmaktadir Bu nokta da, ortaya sanrılar, halüsinasyonik görüntüler çıkmaktadırVincent van Gogh'un bu içkiyi içtikten sonra kulaklarını kestiği rivayet edilmektedir

Bugün özellikle Çekoslovakya, Polonya gibi ülkelerde üretimi devam etmekte olup, içimi neredeyse her ülke de farklı şekillerde karşımıza çıksa da, en çok kullanılan Bohemya geleneğidir

Oncelikle ne lazim ?
1)Bardak(viski bardagi bile olur hatta shot bardaginiz warsa oda olur)
2)Suzgec(yada bazen siseyi alirken yaninda hediye edilen delikli kasigi)
3)Seker(kup seker olursa makbule gecer)
4)tabiki vazgecilmez zevkle icmek istediginiz herhangi bir absinth

Bardagimizin ustune suzgecimizi yerlestirip icine hepsini eritmek isterseniz 1 yok arkadas bekliyemicem hemen icicem diorsaniz 2 seker yerlestirin Isterseniz onceden bir miktar bardagimiza Absinth doldurup suzdurursunuz Isterseniz sekerlerimizin ustune direk bu guzel periyi suzdurursunuz ikiside makbul ardindan isterseniz bir cakmak yardimi ile alkolunu alip icimi hafifletmek icin (biliyorum bogazimiz cok aciyor) yakarsiniz yada direk suzgecimizi kaldirip shot yapmaya yada bolca doldurduysaniz yudum yudum aaaifle icmeye baslarsinizAfiyet olsun
Dip not:Benim tavsiyem hic ates karistirmayin ve guzel bi shot bardagina yarim seker eritip shot almaktir
yüzde 70 alkol ve 10 mg thujyone içeren absinthe çeşidioldukça tehlikelibünyesi zayıf olanların kesinlikle denememesi gerektiği söylenmektebir de bunun gold çeşidi var ki,muhteviyatında yüzde 70 alkol ve 200mg thujyone mevcut







Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.