![]() |
Zarflar |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() ZarflarZARFLAR A ![]() 1 ![]() a ![]() b ![]() c ![]() d ![]() e ![]() f ![]() g ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() B ![]() C ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() ZARFLAR Fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da kendi türünden olan kelimelerin anlamlarını türlü yönlerden (yer-yön, zaman, durum, miktar, soru) etkileyen; onları belirten, dereceleyen sözcüklere zarf denir ![]() Özellikleri
Bugün çok yürüdüm ![]() Buraya yarın gelecekler ![]() İki eski dost akşama kadar sohbet etti ![]() Yarın da bayağı çok yürüyeceğiz ![]() En güzel sen konuştun ![]() En doğru kararı vermeliyiz ![]() Çok hararetli tartışmalar oldu ![]() Dün hava daha soğuktu ![]() Mevsimlerin en güzeli ilkbahardır ![]() Dargın durarak bir şey kazanamazsın ![]() A ![]() 1 ![]() Hâl ve tavır ifade eden zarflardır ![]() Özellikleri ve Örnekler Eylemin nasıl yapıldığını ve ne durumda olduğunu; kimi zaman da zarfların durumunu gösterir ![]() a ![]() Fiile �nasıl� sorusu sorularak bu zarflar bulunabilir ![]()
![]() Düşüncelerini ne güzel dile getirebiliyorsun! Çocukça hareket ediyorsun ![]() Böyle gelmiş, böyle gider ![]() Söyleyeceksen böyle söyle ![]()
![]() ![]() ![]() �hızla, kahkahayla ![]() ![]() ![]() Küçük kız güzelce süslendi ![]() Babasını sevinçle karşıladı ![]()
![]() ![]() ![]() �gözü arkada kalarak, canından bezmişçesine ![]() ![]() ![]() �şakır şakır, tık tık, küt küt, şırıl şırıl ![]() ![]() ![]() �dik dik, boylu boyunca, tatlı tatlı ![]() ![]() ![]() Adam çekine çekine içeri girdi ![]() Kâğıtları paket paket gönderdi ![]() Yiğitseniz teker teker gelin ![]()
![]() O, bu dünyada delikanlı yaşadı ![]() b ![]() �elbet, elbette, asla, mutlaka, hiç mi hiç, ne olursa olsun, kuşkusuz, hiç kuşkusuz ![]() ![]() ![]() Elbet bir gün buluşacağız ![]() Seni asla unutmayacağım ![]() Hayvanları ve bitkileri hiç incitmem ![]() İyiliklerinizin karşılığını mutlaka göreceksiniz ![]() c ![]() İkide bir karşıma çıkıyor ![]() Konuyu bir daha anlatayım ![]() Bu akşam yine arayacağım ![]() d ![]() �bakarsın, belki, ola ki, sanıyorum ![]() Ola ki arayacağı tutar ![]() Sanıyorum aramaz ![]() e ![]() �aşağı yukarı, şöyle böyle, hemen hemen� İşim hemen hemen bitti ![]() f ![]() Uçaklar ikişer ikişer geçiyordu üstümüzden Askerler teker teker nöbet yerlerine dağıldılar ![]() g ![]() Dün ancak iki saat çalışabildim ![]() Bu kötü alışkanlıklardan artık uzak durmalısın 2 ![]() Fiillerin anlamını zaman yönünden tamamlayan zarflardır ![]() Özellikleri ve Örnekler
![]() ![]() ![]() Az önce gitmişti ![]() Sonra uğrarsınız ![]() Henüz işimiz bitmedi ![]() Artık buralara gelmeyeceğim ![]() Yarın geleceklermiş ![]() Okulu gelecek sene bitireceğim ![]() Kâmil dün akşam telefon etti ![]() Ayda bir uğrar buralara ![]() Toplantı iki saat sürdü ![]() İnsanların vefasızlığını geç anladım ![]()
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]()
![]() Bayramlarda bütün aile bir araya toplanır ![]() Azıklarınızı geceden hazırlamıştım ![]()
![]() Akşama kadar geri döner misin? Günlerden beri yağmur yağıyordu ![]() Kar akşama kadar yağabilir ![]()
![]() Bizi karşısında görünce şaşırdı ![]() Yaşadıklarını anlatırken gözleri yaşardır ![]() İstanbul�a geleli iki yıl oldu ![]() 3 ![]() Yalın hâlde kullanılarak fiilin yönünü (failin yöneldiği yeri) belirten zarflardır: Özellikleri
![]() JBu zarflar eksiz kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet içeriye girdi ![]() İlerisi çok güzel ![]() İleri ülkeler daha demokratiktir ![]() Doğru söz, aşağı yol, yukarı kat, geri hatlar ![]() ![]() ![]() Örnekler Arkadaşlar, içeri girer misiniz? Sesi duyar duymaz aşağı indim ![]() Dışarı çıkmak için uğraşıyordu ![]() Arabayı biraz daha ileri park et ![]() Beri gel, barışalım ![]() Bu yoldan geri dönülmez ![]() Düşmana doğru ilerlediler ![]() 4 ![]() Fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da başka zarfların anlamlarını ölçü yönünden tamamlayan, artıran, azaltan zarflardır ![]() �en, daha, pek, çok, az, biraz, kadar, denli, gibi, fazla ![]() ![]() ![]() Özellikleri ve Örnekler:
![]() O da babası gibi yürüyor ![]() Cennet kadar güzeldi vatanımız ![]() Bu kadar çok çalışmak niye ![]() Beş dakika kadar dinlenelim ![]() Yemeği biraz fazlaca yemişim ![]() Ayakkabısı azıcık dar geliyormuş ![]() Düne göre azıcık iyileşmiş ![]()
![]() En çok çalışan canlı karıncadır ![]()
![]() Daha güzel bir araba aldı ![]() Not: �daha� kelimesi zaman ve �başka� anlamı da katabilir ![]() Songül daha telefon etmedi ![]() Buralara bir daha gelebilir miyiz? Yineleme zarfı Hepsini aldınız, daha ne istiyorsunuz? (�başka� anlamında)
![]() Gayet çalışkan bir insandı ![]() Dergiyi çıkarmak için epey çalıştık ![]() Adem pek akıllı bir çocuktur ![]() Fazla okuyor, gözleri bozulacak ![]()
![]() Parayı iki milyon eksik vermiş ![]() Eskisi gibi değil; seyrek uğruyor ![]()
![]() Ankara�ya geleli şöyle böyle 9 yıl oldu ![]() 5 ![]() Eylemin anlamını soru yoluyla belirten zarflardır, daha doğrusu diğer zarfları ve cümledeki zarf tümlecini bulmaya yarayan soru kelimeleridir ![]() Özellikleri ve Örnekler
O nasıl konuşuyor öyle? Siz ne biçim konuşuyorsunuz? Daha ne kadar bekleyeceğiz? Niçin bunları bana veriyorsun? Bu saate ne gezip duruyorsunuz? İşleri ne zaman bitireceksiniz? ]İçinde soru zarfı bulunan bütün cümleler soru cümlesi değildir: Eve kaçta geleceğimi şimdiden söyleyemem ![]() Ne iyi insanlar bunlar ![]() ![]() ![]() Ne güzel söyledi ![]() 6 ![]() Bunu her dil bilgisi kitabı ayrı bir zarf olarak almaz ![]() ![]() İşte şimdi geliyorum ![]() Bak işte dinliyorum ![]() B ![]() Genellikle pekiştirme sıfatlarıyla ve ikilemelerle yapılır ![]() ![]() Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden ![]() Yüzü soğuktan mosmor olmuştu ![]() Yağmurda sırılsıklam ıslandılar ![]() Güpegündüz nereye gidiyorsun? Soğuktan tortop yatıyor ![]() Evrakları paramparça mı getirecektin? C ![]() Yapı bakımından zarflar basit, türemiş, birleşik ve öbekleşmiş olmak üzere dörde ayrılır ![]() 1 ![]() Kök hâlinde olan, ek almamış zarflardır: �yarın, gece, geç, dün, pek, az, fazla, sık, iyi, çok, hiç, sabah, akşam, henüz ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Yapım ekiyle veya yapım eki gibi kullanılmış bazı çekim ekleriyle yapılmış zarflardır: �sabırlı, aylarca, önce, dostça, sınıfça, yiğitçesine, erken, sabahleyin, kışın, ilkin, ileri, soğuk, içeri, dışarı, aptalca, mosmor, sanıyorum, kaçta, koşarak, okumadan, gelince, şimdilerde ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Birden fazla kelimenin bir araya gelip kaynaşarak oluşturdukları zarflardır: �bugün, biraz, böyle, şöyle, birdenbire, niçin, ilk önce, nasıl ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Birden fazla kelimenin farklı yollarla (ikileme, edat grubu, zarf-fiil grubu) bir araya gelerek oluşturdukları zarflardır: �hemen hemen, gece gündüz, er geç, ikide bir, aşağı yukarı, hemen şimdi, kırk yılda bir, öğleden sonra, arada sırada, yana doğru, az çok, -den sonra, -e dek, bazı bazı, şöyle böyle, üç aşağı beş yukarı, doğru dürüst, okuma sırasında, geldiği zaman ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|