Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aşuresi, istanbul

İstanbul Aşuresi

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İstanbul Aşuresi




Sevgili anneciğimin aşuresi meşhurdur! Akrabalarda herkes aşure yapar ancak kimse annem gibi yapamaz =) Sevgili anneciğimin ellerine sağlık Bu sene de aşuremizi o yaptı Bizler de afiyetle yedik Elhamdülillah =)
Sizler belki bu zamana kadar yapmış olabilirsiniz ama hala yapmayanlar ya da seneye yapacak olanlar için anneciğimin bu lezzetli tarifini paylaşalım istedik ; )



İstanbul Aşuresi
40 - 50 Kase

Malzemeler :


Yarım kg Buğday
250 gr Pirinç
250 gr Nohut
250 gr Fasulye
250 gr Kuru Kayısı
250 gr Sarı Kuru Üzüm ( leblebi ile yediğimiz üzümden)
250 gr Kuru İncir


1 kg Elma
1 kg Portakal
1 Paket Pirinç Unu

3 kg Şeker

1 - 2 kepçe Gülsuyu
Bir çimdik tuz









Üzeri için :


750 gr Tuzsuz Yerfıstığı İçi
250 gr Fındık
100 gr Çam Fıstığı ( dolmalık fıstık )
100 gr Dolmalık Üzüm
250 gr Ceviz
Arzu ederseniz toz şamfıstık

Pişirmek için :
1 Aşure tenceresi
Büyük bir tahta kaşık

Yapılışı :

Bir gece önceden :

1) Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı tencerelerde pişirelim Nohutun - piştikten sonra - kabuklarını mutlaka çıkaralım

Nohut ve fasulyemiz piştikten sonra, süzelim ve kapaklı kaplara koyarak buzdolabına kaldıralım(sabahleyin uyanır uyanmaz dolaptan çıkarın ki aşureye ekleyene kadar oda sıcaklığına gelsin)





Haşlama suyunu süzüp, nohutların kabuklarını çıkarmayı unutmayalım



Fasulyeleri pişirdikten sonra süzelim



2) Buğdayı ovuştura ovuştura iyice yıkayalım(7 su)
Pirinci de nişstası gidene kadar güzelce yıkayalım

Yıkanmış buğday ve pirinci aşure tenceremize alalım



Üzerlerine yaklaşık 7 litre su ilave edelim





Ara ara karıştırarak pişirelim ve pişerken suyu azaldıkça sıcak su ilave edelim(tencerenin kapağını kapatın)

Buğday ve pirincimiz piştikleri zaman, tenceredeki su, ilk koyduğumuz kadar olmalıdır Bu nedenle su azalırsa sıcak su ilave etmemiz gerekiyor

Buğdayımız çok ama çok iyi pişmelidir ki, şeker ilave ettiğimiz zaman sertleşmesin(buğday şeker ile karıştığı zaman sertleşir Bu nedenle çok çok iyi pişirmemiz gerekiyor) 4 saatte kısık ateşte pişiyorlar



Pirinç ve buğday piştilerse, ocağımızın altını kapatalım ve sabaha kadar tencerede demlenmeye bırakalım



Süsleri de geceden hazır edelim :

Yer fıstıklarımızın kahverengi kabuklarını çıkaralım ve ikiye bölelim elimizle uzunlamasına hemen bölünüyorlar

Fındıklarımızı file şeklinde(dilim dilim) doğrayalım

Cevizlerimizi orta irilikte doğrayalım


Dolmalık üzümlerimizi yıkayalım
ve saplarını ovuşturarak
ayıklayalım, süzelim

Dolmalık fıstıklarımızı da yıkayalım süzelim

SABAH OLDU =)

Nohutları ve fasulyeleri buzdolabından çıkaralım ki, oda sıcaklığına gelsinler biraz

Meyveleri pişirelim :


1) Yıkanmış incirlerimizin tepelerini temizleyelim ve ikiye bölelim Bir tencerede haşlayalım ve süzelim Süzülmüş incirlerimizin çekirdeklerini incecik akan musluğun altında, parmaklarımız ile hafif ovuşturarak temizleyelim Çekirdeklerinden arındırılmış incirlerimizi kuşbaşı olarak doğrayalım Not : İncirin çekirdekleri aşuremizi karartır Süt gibi bir aşure için; onları temizlememiz gerekli Kuşbaşı doğradığımız incirlerimizi bir tabakta kenarda bekletelim


2) Yıkanmış ve kabukları soyulmuş elmaları kuşbağı doğrayalım ve bir tencerede 1,5 litre suda haşlayalım Kapağını kapatıp kenarda bekletelim




3)
Yıkanmış kayısıları 4’ e bölelim ve yıkanmış Sarı üzümlerimiz ile birlikte küçük bir tencerede 1,5 litre suda haşlayalım Kapağını kapatalım, kenarda bekletelim




4)
Yıkanmış portakallarımızın kabuklarını rendeleyelim Bir kenarda bekletelim




5)
Kabukları rendelenmiş portakallarımızın üzerlerindeki beyazlıkları temizleyelim ve bütün olarak haşlayalım Haşanan portakalların suyunu süzelim Biraz soğuduktan sonra kuşbaşı doğrayalım Bir tabakta kenarda bekletelim

Şimdi de tahılları uyandıralım =)

1 ) Aşure tenceremizi orta ateşe alalım

Pişmiş olan buğday ve pirincimiz biraz pelteleşmiş, suyunu çekmiş gibi görünebilir



Önemli değil, hemen sıcak su yapıp, tenceremiz ılındıktan sonra içerisine ilave su ile karıştıra karıştıra eski haline getirebiliyoruz Kıvamı dün gece piştikten sonraki seviyeye ve kıvama gelene kadar azar azar su ilavesi ile açıyoruz(tenceredekiler ılınmadan, yani pelteleşmiş görünen yerler açılmadan su ilave etmeyin ki, fazla su koymuş olmayalım



Kıvamı eski haline getirildi Önce ısındı, pelteler açıldı, ne kadar su gerektiği görüldükten sonra ilave edildi

Tenceremiz kaynayana kadar ara ara karıştıralım

2 ) Kaynayan aşure tenceresine, nohutu ve fasulyeyi ekleyelim Ara ara aşure tenceremizi karıştırmayı ihmal etmeyelim Şimdi ocağımızın altını kısık ateşe alabiliriz Dibini sarmasın

3) Nohut ve fasulyenin ardından şekeri de ilave edelim Biz çimdik de tuz atalım Güzelce kaynasın tenceremiz, fokurdasın Karıştırmayı unutmayalım

Şimdi sıra meyveleri eklemeye geldi :

1)Haşlanan ve tenceresinde haşlandığı su ile beklettiğimiz elmalarımızı haşlama suyu ile birlikte aşure tenceresine ekleyelim

2) Haşlanan ve tenceresinde haşlandığı su ile beklettiğimiz kayısı ve üzümlerimizi de haşlama suyu ile birlikte aşure tencremize ekleyelim

3) Kuşbaşı portakallarımızı aşure tenceremize ilave edelim

4) Kuşbaşı incirlerimizi de aşure tenceremize ilave edelim

5 ) Rende portakal kabuklarımızıda ilave edelim tenceremize

Şimdi aşuremizi güzelce karıştıralım



Pirinç ununun sırası geldi :

1 ) Bir kasede 1 paket pirinç ununu bir miktar su ile ayran kıvamına getiriyoruz

2 ) Ayran kıvamına gelen pirinç ununu, aşurenin suyundan azar azar ilave ederek(4- 5 kepçe kadar) alıştıralım (Alıştırmak : Kasede karıştırdığımız sıvının ısısının, tenceredeki sıvıya yakın bir hale getirilmesidir)

3 ) İyice kıvamı açılan ve aşure tenceremizdeki suyun ısısına yaklaşan piriç unumuzu yavaş yavaş, karıştıra karıştıra tenceremize ilave edelim

Tencere kaynayana kadar karıştırmaya devam edelim Ocağın altını biraz açalım şimdi

20- 30 dakika kadar kaynasın
Arada karıştırmayı unutmayalım
Bu arada Aşuremız biraz koyulanacaktır

Kaynama süresinin sonunda, ocağımızı kapatalım

Gülsuyunu da ilave edelim şimdi :

1 büyük kepçe ile gülsuyu da ilave ettikten sonra, güzelce aşuremizi karıştırıp, kapağını örtelim ve 15 dakika kadar demlenmeye bırakalım

Evet çok şükür aşuremiz pişti =)

Yazması, resimlemesi, düzenlemesi ve siteye eklemesi
pişirmekten daha zor oldu sanki =)

Anneciğimin ellerine sağlık

15 dakika kadar demlenen aşuremizi karıştıralım ve kaselere bölüştirelim
Bu ölçülerle yaklaşık 40 – 50 kase kadar çıkıyor inşaallah

Not : Biz bu sene tahılları tarifteki miktarın dışında, biraz da evden ilave ettik, o nedenle biraz fazla(60 – 70) kase çıktı ( pirinç 250 gr , nohut 150 gr kadar, şeker 300 gram kadar daha ilave edildi)

Güzelce süsleyelim ve sevdiklerimize ikram edelimm =)



Maşaallah =)






Afiyetler Olsun



Ellerinize Sağlık




Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.