Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
gavda, peyniri, yapimi

Gavda Peyniri Yapimi

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gavda Peyniri Yapimi




GAVDA PEYNİRİ YAPIMI

Edam peyniri Hollanda'nın kuzeyinde, gavda peyniri de güneyinde yapılmaktadır, adını güney Hollanda'dan (Gavda) şehrinden almaktadır Kaşer peynirini andırmakta ise de tadı bambaşka bir lezzettedir
Peynir tekerleri 5 kilodan 20 kiloya kadar muhtelif ağırlıktadır Yapılışları ufak tefek farklarla tıpkı Edam peyniri gibidir Gavda peyniri de inek sütünden yapılmaktadır Katkı oranları Edam peynirindeki gibidir Yalnız boya oranı yarı yarıyadır
Peynir yapılacak süt 30-32 derece sıcaklıkta ve 40 dakikada pıhtılaşmak üzere mayalanır Edamda olduğu gibi kesilip parçalandıktan sonra 40 dereceye kadar ısıtılır, kazanın suyu alınır ve geri kalan pıhtılaşmış peynir maddesi ısıtılarak 30 derece sıcaklığa getirilmiş kalıplara konulur Yalnız gavda kalıpları edam kalıplarından farklıdır Bu kalıplar 5-20 kilo peynir çıkaracak büyüklüktedir Kalıplanma edamda olduğu gibidir Fakat baskıya konmadan önce peynirler kalıptan çıkarılıp 35 derece Sıcaklıktaki bir suda güzelce yıkanıp üzerine etiketi yapıştırıldıktan sonra kalıba serilmiş ve kenarları dışarı çıkarılmış bir bezin içine konularak, üzerlerine de ayrıca bir bez serilerek baskı altına götürülür Tam 12 saat baskı altında tutulur Önce kilo başına 2-3 kilo gelecek kadar tazyik verilen presin ağırlığı yavaş yavaş artırılarak kilo başına 10 kiloya kadar yükseltilir Peynirler baskıdan çıktıktan sonra salamuraya atılır Ancak salamura farklıdır Peynirler önce yüzde 17 oranında tuzla yapılmış bir salamuraya atılır Bu oran sonra yüzde 24'e kadar çıkarılır Peynirler her gün muntazaman çevirilmek suretiyle bir hafta salamurada bırakılır Bundan sonra piyasaya çıkarılıncaya kadar edam peynirine yapılan işlemin aynı yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.