Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kefiri, mayalama

Kefiri Mayalama

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kefiri Mayalama




Servis (Kaç Kişilik): belirtilmemiş
Tek Kişilik Servis Kalorisi: belirtilmemiş
Hazırlama Süresi: 10 dakika
Zorluk Derecesi: Kolay

Gereçler:

cam kavanoz , plastik süzgeç, karıştırmak için plastik yada tahta kaşık

Yapılışı:

Kefiri nasıl mayalayacaksınız

kefir yapılısında esas olarak inek sütü kullanılır Bunun evlerde ve süt fabrikaların da yapılısı birbirinden farklıdır Burada evlerdeki yapılısından bahsedeceğiz Kefir yapılısında kullanılacak sut 5 dakika kadar iyice kaynatıldıktan sonra ( esasen marketlerden alınacak kutu veya sise sütleri kullanılmalıdır, bu durumda kaynatma işlemine gerek yoktur, çok az ısıtarak 20 - 25 C ye getirmek yeterlidir! ) bir kaba konur ve 25 C ye soğutulur Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 litre ye 10 gram kadar kefir tanesi katılır iyice karıştırılır Kabın kapağı kapatılır ve sut 20 - 25 C de kalacak sakilde kap bir yere bırakılır

Soğuk havalarda kabın etrafı bezle sarılır Kabın 20 - 25 C ler de olması sağlanır Bu sıcaklık yoğurt yapmak üzere sütun mayalandığı dereceden düşüktür Zira yoğurt için mayalama sıcaklığı 42 - 45 C dır Bu yüzden kefir yapımında sut sıcaklığı serce parmağıyla kontrol edilecek olunursa, sıcaklığın ve soğukluğun hissedilmediği bir derecede süte kefir denesi katılır Kap içindeki sut normal olarak 18 - 24 saat sonra pıhtılaşır Pıhtılaşma suresi üzerine süte katılan kefir tanesi miktarı, bekleme sırasındaki sütun sıcaklığı etkili olmaktadır Soğuk havalarda kabın etrafı sarılmaz ise sütun sıcaklığı, düşeceğinden bazen pıhtılaşma gecikir veya hiç gerçekleşmez

Pıhtı yanı kefir olusunca buzdolabına alınır ve soğuyuncaya kadar burada bekletilir Buzdolabından alınan kefir, denelerin ayrılması için bir kabın üzerine yerlestırılen plastik süzgeçten ( bu çök önemli, zira kefir oluştuktan sonra hiç bir şekilde tel veya alımın yum gibi metallerle temas etmemelidir ! ) gecırılırSüzgeç üzerinde kalan deneler hemen kefir yapımında kullanılabileceği gibi yıkanarak bir su bardağı içerisinde buzdolabında bir hafta, kadar saklanabilir Saklanmak istendiği zaman deneleri örtecek kadar bardağa su koymak gerekir

Elde edilen süzüntü hemen içilir veya 2 - 3 gün buzdolabında, kalabilir Bu sure içinde kefirde biraz asit, alkol ve karbondioksit oluşur, dolayısıyla tat daha ekşimsi ve aroma değişir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.