Sütlü Ve Meyveli Paluze ( Rumeli ) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sütlü Ve Meyveli Paluze ( Rumeli )Paluze, başta Batı Trakya olmak üzere Balkanlar'ın Türk varlığı olan birçok kesiminde raslanan hafif bir tatlıdır Göçlerle Trakya mutfağına da taşınan bu tatlı, birarada yaşanması hasabiyle Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk vb![]() ![]() Balkan mutfaklarında da yer bulmuştur Paluze sütlü ve meyve sularının nişasta ile kıvamlandırılmasıyla hazırlanmaktadır Son aşamaya gelen paluzenin servis tabağında dağılmadan ama titreyerek yer bulması arzu edilen sunumdur Meyve suyu ile hazırlanacaksa vişne suyu, erik suyu, çilek suyu ile güvem-kızılcık suyu gibi mayhoş meyvaların hem renk veren hem de aromasını duyuran evde hazırlanmış suları tercih edilir Osmanlı mutfağının da etkisi ile paluze hazırlanışında meyve suyu yerine zaman zaman gelincik-gül şurupları da kullanılarak yeni arayışlara gidilmiştir![]() Paluzenin soğutulması sırasında paluzelerin soğumaya bırakıldığı kapların, içerisi soğuk su ( kar suyu-buzlu su vb ![]() ![]() ) dolu sinilerin içerisine oturtulması yöresel bir uygulama özelliği gösterir Buzdolabının olmadığı eski devirlerde, soğuk Balkan ikliminde kar suyu-buz vb![]() ![]() soğuk sular pratik bir yol olaraktercih edilmiştir![]() SÜTLÜ PALUZE ![]() Malzemeler :
Malzemeler :
Paluzenin bu şekilde tireyen kıvamıyla sofrada yer bulması geleneksel arzu edilen sunumdur Böylece paluzenin istenen kıvamda olup olmadığı herkesçe görülüp, bir maharet göstergesi olarak algılanır(-dı)![]() |
|
|
|