![]() |
Özlediğimiz Nesil |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Özlediğimiz NesilÖzlediğimiz neslin vasıflarından, birincisi AŞK ![]() ![]() ![]() Dikkat edin, ihtiyar âşık olamaz ![]() ![]() ![]() Yunus Emre, Anadolu ve İslâm ruhunun ebedî genci ![]() ![]() ![]() "Boyandım rengine, solmazam ayruk, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşk ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün beşeriyet için de aynı şey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslâmda da böyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşk, aşk, aşk! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim kaba softa ve ham yobaz dediğimiz bir tip var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ölü gözünde yaş, imam evinde aş ![]() ![]() ![]() Bu, hakikî imam değil, işi aşa dökmüş, ensesi katmer katmerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşksız amel ve posa imanı da gene hiç bir mâna ifade etmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yanındakiler sorarlar: "- Niçin bu hale geliyorsunuz?" Cevabı: "- Kimin huzuruna çıkmaya hazırlanıyorum, biliyor musunuz?" İşte amel böyle olur ![]() ![]() ![]() ![]() Aşkın en güzel tablosunu velîlerden İbn-i Semnûn Hazretlerinden bir örnekle ifade edelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn-i Semnûn hâdise karşısında şöyle diyor "- Aşka ait kelimelerin nebata ve hayvana tesiri vardır; ancak gafil insana tesir etmez ![]() Bunu hiç unutmayalım; aşk, herşey onda ![]() ![]() ![]() "- Efendim diyor; dua edin M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O da diyor ki! "-M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- İşte gidiyorsun!" Ve ölümü anlatıyor, "Dipsiz kuyu, gidiyorsun! Sana 5 dakika müsaade ediyorum! Bu beş dakika içinde sana hak dinini telkin edeyim, yani Hristiyanlığı ![]() ![]() ![]() Böylece hayatının da bağışlanacağını imâ ediyor ![]() Asılmaya mahkûm Müslümanın verdiği cevap insanı eritecek kadar müthiş ![]() ![]() ![]() "- Bu beş dakikayı bana verdiğin için senin elini, ayağını öpmek isterim ![]() İşte aşk! ![]() ![]() "- Allahım önüme bu okyanusu çıkarmasaydın nâmını daha ileriye götürürdüm!" Diyen kumandanlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Seni ben Allah için öldürecektim, şimdi ise nefsim karıştı, kılıcımı indiriyorum!" Diyen ulvîlikler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- İşte, diyor; ben eğer yenildimse bunların karşısında yenildim ![]() ![]() ![]() O şeyin cevabını biz verelim: - Aşk ![]() ![]() ![]() Nihayet miraçta tecelli eden aşk hikmeti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akl-ı küll'ün temsilcisi olan Melek der ki: "- Ben bundan bir adım ileriye gidemem, ilerleyecek olursam yanarım, kül olurum!" Allah'ın Sevgilisi sorar: "- Buradan ileriye neyle gidilir? ![]() ![]() "-Aşkla!" ![]() ![]() ![]() Ve kendisini atar nur çağlayanına ve ulaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Necip Fazıl KISAKÜREK
![]() |
![]() |
Cevap : Özlediğimiz Nesil |
![]() |
![]() |
#2 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Cevap : Özlediğimiz NesilŞimdi ikinci vasfı geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bu en mühim meselemizdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaba mantığı, tarihte en çok eski Yunan'da (sofistler) gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Ben senin taleben olacağım ve senden avukatlık icazeti, diploması alacağım ![]() "-Evet!" Diyor hoca ve bir tuğlanın üzerine senet yapıyorlar, ilk dâvadan ödenmek üzere ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Dâvâlı borcunu ödemedi; ilk kazandığı dâvadan ödeyecekti; dâva açıyorum, ama bu dâvaya lüzum yok ![]() Müthiş mantık! Bakın cevabına talebenin: "- Yok, diyor; ben ilmi hocamdan aldım, onun sahte mantık oyunuyla hakikati nasıl tepe taklak ettiğini bilirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte sofistin mantık hilesini yakalama sanatı! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Gagarin) diye bir feza pilotu der ki: "Ben bütün fezayı dolaştım, Allah diye bir şeye rastlamadım!" Şimdi buna cevap verelim: "Sen Allahı kilometre sırığı mı zannedersin ki, rastlamadım diyorsun? Allah işte senin görmediğin o esîrî âlemde, senin ruhunu mühürlemiş olan mutlak varlık; ve sen onu göremezsin! Çünkü senin görebileceğin şeyler merteklerden ibarettir; sen ancak merteği görebilirsin ![]() ![]() ![]() Bir patolog, patolog doktor der ki: "- Hayatımda onbinlerce kadavra kestim, biçtim, ruh diye bir şeye rastlamadım!" Bu da zayıf insanları tereddüde düşürebilir ![]() ![]() ![]() ![]() "- Gel buraya patolog, sen hayatında biftek yedin mi?" "-Tabiî yedim!" Diyecek ![]() ![]() ![]() "- Bıçağı gördün mü gözünle, çatalı, eti, filân, falan? ![]() ![]() Yine: "-Evet!" "- Ya eti yerken dilinin üzerinde ne hissettin? ![]() ![]() "-Lezzet!" ![]() ![]() ![]() "- Öyleyse göster bana lezzet dediğin şey, nerede?" ![]() ![]() ![]() Bir gün başmuharrir geçinen bir budala, bana: "- Allahla kul arasına girilmez!" Demişti ![]() Ona dedim: "- Budala, İstanbul'dan Üsküdar'a geçmek için vasıtaya muhtaçsın, ebedî hayata geçmek için vasıtaya muhtaç olunmaz, ne demek?" Bir tekneye muhtaçsın da ebedî hayata geçilecek olan manevî füzeye nasıl sırt çevirebilirsin? Aslında zaten Allahla kul arasına girilmez ![]() Allah diyor ki: "Ben kuluma şah damarından daha yakınım!" Ama böyleyken Allaha giden yolların kılavuzları ve trafik memurları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Nedir bu hâl, Ramazan günü yaptığınız?" Dedi ki: "- Allah'ın bildiğini kulundan niçin saklıyayım!" Bunu hep söylerler ![]() ![]() Ona dedim ki: "- Allah senin tenasül âletin olduğunu da biliyor, niye saklıyorsun?" Demek ki, kula karşı utanmak, Allaha karşı hicabın ifadesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ın Resulü buyuruyor: "- Günahlarınızı saklayınız, meydana dökmeyiniz! Yoksa, size tatbik olunacak cezaya katlanma durumunda kalırsınız!" En ince hikmet! ![]() ![]() ![]() İşte bu diyalektiklerin sahibi olacak olan bir nesili bekliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam-ı Gazali şöyle diyor ve akıl ve nefsin hilesini yakalıyor: "- Bir kâhin dese ki size, filan renk elbisenizi filân gün giymeyin, ölürsünüz! Kâhine inanmazsınız, fakat inanmadan o gün, o elbiseyi giymezsiniz! Buna mukabil inandığınız bir Peygamber geliyor ve Şeriatı tebliğ ediyor; şu kadar namaz, şu kadar şu, bu kadar bu! ![]() ![]() ![]() ![]() Neden üç de dört değil; neden şu da bu değil? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Velînin birine sormuşlar: "Allah isterse deveyi iğne deliğinden geçirir mi, geçirmez mi?" ![]() ![]() ![]() "- Geçirir ![]() Demiş velî ![]() ![]() ![]() "- Nasıl geçirir, deliği büyüterek mi, deveyi küçülterek mi?" Velî gülmüş, demiş ki: "- İsterse deliği büyültür, isterse deveyi küçültür, isterse de ne onu yapar, ne onu, yine de geçirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Necip Fazıl KISAKÜREK |
![]() |
![]() |
|